Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień. Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z dyni 1 łyżkaorzeszki piniowe 1 łyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę
głodny alergikNiesamowicie kolorowa, pyszna i prosta w sałatka, najlepsza do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim, kiedy warzywa są najbardziej aromatyczne i zdrowe. Jej bazę stanowią kolorowe pomidory w różnych odmianach i kształtach. Od soczystych, dużych pomidorów malinowych przez mniejsze, żółte o bardziej zwartym miąższu, aż do słodziutkich okrągłych pomidorków koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów(...)przełożyłam cienkimi plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 1 średni upieczony burak * 2-3 łyżki pokruszonej
cool and mintyKolorowa i niebywale smaczna sałatka z dość nietypowym składnikiem jakim jest…. naleśnik. To właśnie te zielone naleśnikowe „ślimaczki” z rukoli robią tutaj całą robotę. Zarówno wizualnie, jak i smakowo pasują do sałatki doskonale. Kto nie wierzy, zachęcam by wypróbował i podzielił się opinią:) 100-150 g rukoli 3 garści roszponki 2 cebulki dymki 1 op. mozzarelli
Smaki Na Talerzunowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach :) Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,50 złSKŁADNIKI na sałatkę
kulinarnyJaWitam serdecznie Propozycja na pyszną i bardzo zdrową sałatkę z awokado, rukoli i pomidorów. Sałatka jest bardzo kolorowa, smaczna, pełna witamin i mikroelementów niezbędnych aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki. Będziemy potrzebować: 2 duże awokado (około 500 g) około 100 g rukoli lub roszponki 400 g pomidorów 2 cebule czerwone
Uwaga Babcia GotujeKolorowa pełna smaków sałatka, zrobiłam ją sobie na lunch. Bardzo szybko można ją przygotować. Figi naciąć na kształt X , ale nie przeciąć do końca. Lekko rozszerzyć i włożyć do środka kostkę sera 2×2 cm, skropić oliwą z oliwek dobrego gatunku. Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać figi około 15 minut, ser powinien się roztopić. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńjako dodatek do surówek i sałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki:100 g szpinaku baby1 pierś kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)1 papryka czerwona świeża6 szt. rzodkiewek1-2 ogórki gruntoweSos:4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony
Emcia PichciKoniec ze zmywaniem naczyń po jedzeniu :D Oto przepis na kolorową i lekką sałatkę podaną w jadalnych miseczkach z tortilli J jest hitem w moim domu i mam nadzieję że na stałe zagości także u Ciebie, bo można ją zajadać bez zbędnego brudzenia sztućców, a dzięki temu nadaje się idealnie na imprezy na świeżym powietrzu, gdyż jemy ją prosto
Kulinarna (nie)codziennośćuczelnię). W przygotowaniu prosta i szybka, więc doskonale nadaje się na przyjęcie dla gości, świąteczny lub sylwestrowy stół. Polecam, bo warto wypróbować. W tej wersji sałatki z kurczakiem użyłam makaronu kolorowego kokardki, bo przy okazji nabrała wizualneej atrakcyjności, ale z powodzeniem można użyć dowolnego makaronu, np. penne czy świderki (czy to zwykłe czy ciemne). Czosnek niedźwiedzi wspaniale podkręca(...)podkreśla smak sałatki, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku
Kolorowy Przepisownikcukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę – to pyszne danie z kategorii przetwory z cukinii. Smakuje świetnie i sprawdza się idealnie jako sałatka do grilla, czy jako dodatek do obiadu. Kolorowe papryki w tej sałatce idealnie kompo The post Sałatka z cukinii na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZawsze warto mieć w domu puszkę ciecierzycy. Można z niej bardzo szybko zrobić pyszną pastę lub szybką sałatkę z ciecierzycy i fety . Do tej sałatki dodaję też sporo kolorowych warzyw. To super pomysł na obiad. Do sałatki z cieciorki i fety wrzucam często również makaron, podsmażanego kurczaka lub moją ulubioną kaszę pęczak. To taki mój najlepszy bazowy przepis
AniaGotuje.plPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, deszcz i deszcz. Zapraszam więc Was do wyczarowania czegoś kolorowego a mianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane
Smaki EwyBardzo prosty przepis na kolorową i zdrową sałatkę z zielonego groszku. Nie wymaga ona zbyt dużo czasu, a ma bardzo interesujący smak. Jeśli chcecie wersję light to zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego :) Odrobinę pikanterii w sałatce dodaje por, który podkreśli smak pozostałych składników :) Chyba nie pozostaje Wam nic innego, jak jej spróbować :) Sałatka z zielonego groszku - składniki: 1 puszka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatce widocznej na zdjęciu, nie były dość soczyste, więc - niestety - tego nie widać. A może wystarczyło zrobić bardzo cienką ostatnią warstwę? :) W każdym razie polecam Wam te kolorową i pyszną sałatkę ze śledziem i buraczkami :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadzika marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę. Składniki(...)szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli 2 małe buraczki 3 plasterki cebuli 200 ml czerwonego wina 250 m soku z kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn i marynujemy cała dobę w lodówce, w międzyczasie przewracamy na druga
Quinoa Raz!