Pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu ale możemy zajadać się nimi także na kolację. Do tego kromka pysznego chlebka na zakwasie i zdrowy posiłek gotowy. Ja dziś wykorzystałam je w połączeniu obiadowym z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Wyszedł przepyszny obiad. A pieczone warzywa to oczywiście przypadkowa mieszanka tego, co akurat zalegało w lodówce. Okazało się, że to połączenie
Natka PietruszkiPizza bez drożdży na bogato to ostatnio moja jedna z ulubionych propozycji na szybka kolację. Szybką, bo pizza nie wymaga czasu na wyrastanie. Ciasto przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Oczywiście, możecie użyć dowolnych składników jakie lubicie – szynkę, albo salami, paprykę i cebulą, albo oliwki. Wasza fantazja nie musi znać granic. Przeczytaj przepis na: Domowa pizza z salami i ananasem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki z mąki kasztanowej to pomysł na pyszne śniadanie lub kolacje. Znacie mąkę kasztanową? Na blogu znajdziecie przepis z jej użyciem na Ciastka z maki kasztanowej i Chleb z maki kasztanowej – zapraszam do wypróbowania! Dla mnie to kwintesencja jesieni! Zapraszam Was też do innych jesiennych wpisów: Ciasta jesienne 85 przepisów 100 pomysłów na jesienny obiad Surówki jesienne PRZEPIS
Dorota Smakujepiekarniku. Najlepsze paluszki rybne - z czym podawać. Domowe paluszki rybne mogą być podawane przy różnych okazjach. To przepis na szybką przekąskę, obiad albo kolację. Można je także zapakować na lunch do pracy. Są też świetną opcją do pudełka na drugie śniadanie dla dzieci. Paluszki najlepiej podawać z ziemniakami albo ryżem. Dobrym dodatkiem do paluszków rybnych będzie
Moja Książka KucharskaFaszerowana papryka to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Jeśli chcemy zaskoczyć gości jakimś fajnym daniem, to również polecam ten przepis Jest troszkę czasochłonna w przygotowaniu, ale warto. Przynajmniej od czasu do czasu Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję. Faszerowana papryka – składniki: 4 większe papryki, 500g
Natka Pietruszkirazem pomysł na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę. Sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja. Oto sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem. Niewielka ilość składników, a smak fantastyczny! Do tego prosty, czosnkowo-jogurtowy dressing, który idealnie dopełnia całość. Musicie ją wypróbować! Sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem – składniki (2 porcje): 100g mixu sałat, 150g tuńczyka w sosie własnym
Natka Pietruszkidzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój ulubiony sos, bo pasuje i do sałatek i do mięs. Sałatka bardzo nam smakowała. Idealna propozycja na piątkową kolację… Składniki: 1 Puszka tuńczyka w sosie własnym 1 Brokuł – miałam małą główkę 1 Papryka czerwona ¼ paczki makaronu pióra „Pełne ziarna” z Lubelli Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu
Moja Delicjaoraz część słoików tylko zawekowałam a drugą część zapasteryzowałam w piekarniku. Czas pokaże, która wersja się sprawdzi 🙂 Leczo w słoikach to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni
Moja DelicjaKasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne. Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich ośmiu aminokwasów, które pokrywają się
Moja DelicjaPyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką! Składniki: (2 porcje) 3 łyżki słonecznika garść rukoli 8 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 1/2 ogórka zielonego 1/2 papryczki chili lub przyprawa chilli
Moja Delicjanerkowca ? Jeśli nie zjedliście roladki na obiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów nerkowca papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli
Moja Delicjaminut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200 g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę
Moja Delicjamoże zabraknąć na blogu (oczywiście tych, które sprawdziliśmy i zasmakowały nam na tyle, aby otrzymać miano Mojej Delicji 🙂 ). W książce znalazłam przepis na Ratatouille , który serwowany był na kolacji w programie Kuchenne Rewolucje (sezon 5, odcinek 12). Przepis bardzo udany, danie pyszne. Szczególnie w towarzystwie świeżej chrupiącej bagietki. Od siebie dodałam łyżeczkę słodkiej papryki, aby danie nabrało koloru oraz udekorowałam
Moja DelicjaDzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać
Moja Delicjaświąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki “Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg) 1 duży ziemniak (250 g) 2 małe cebule lub 1 duża 25 g masła
Moja Delicja