Dzisiaj zdradzę Wam prosty przepis na schab pieczony według, którego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja
Bon appetit mon amieW tym tygodniu na tapecie "bon apettit-owej" literka T jak tuńczyk,czyli kolejna porcja przepisów konkursowych. Tuńczyk można zrobić na wiele sposobów co odkryłam przy
Bon appetit mon amiePo raz kolejny udowadniam, że moje szpinakowe fobie (kto śledzi bloga ten już o nich wie) odeszły już w zapomnienie. Przekonałam się do szpinaku już w
Bon appetit mon amieWarto czasem odpocząć od mięsa i zjeść coś lżejszego,ale też pożywnego. Zwykle dla zdrowia zaleca się wprowadzenie do codziennego menu większej ilości warzy co
Bon appetit mon amieZachęcam Was do zrobienia kolejnego bezmięsnego pasztetu. Podstawą tego przepisu, oprócz soczewicy - tym razem czerwonej, jest bardzo zdrowa kasza jaglana. Kasza jaglana ma świetny wpływ na
Bon appetit mon amieDość dawno nie było na blogu nic azjatyckiego. W dzisiejszym wpisie wracam do ciasta won ton, którego zazwyczaj używa się do robienia chińskich pierożków do zupy
Bon appetit mon amieKnedle - smaczne, proste, słodkie. Idealny słodki podwieczorek albo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha. Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież
Bon appetit mon amiePogoda dopisała w ten długi czerwcowy weekend, poczułam już lato i korzystałam z niego ile tylko się dało, łapiąc słońce na wycieczkach rowerowych. Przy okazji złapałam
Bon appetit mon amieJesienną rozgrzewkę czas zaczęć, więc trochę przewrotnie nie będzie dzisiaj klasycznej zupy na niedzielę, a gęste i aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska, aż kipi
Bon appetit mon amieMakaron i soczewica może się wydawać dość dziwacznym połączeniem, ale zapewniam, że jest smaczne a nawet zaskakujące. Poza tym jest idealne na chłodne, deszczowe, jesienne popołudnie
Bon appetit mon amieŁazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu
Bon appetit mon amieNajlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu. Pewnym popołudniem
Jem więc JestemTęsknię już za wiosną, mam dość tych szarych ponurych dni. Z tą myślą powstał ten omlet. Czasem tak niewiele potrzeba składników aby wyczarować lekkie zdrowe śniadanie
Wanilia i KardamonDziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście
Rozpustne gotowanieDo tej pory robiłam falafel z gotowanej ciecierzycy. Tym razem przyrządziłam je z surowej. Wiadomo ciecierzycę trzeba namoczyć najlepiej na noc, pisałam o tym w poradach
codojedzenia