Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką
UgotujmyTo.plkratkę, nadziać mozzarellą i oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach mozzarella i wyraziste oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba (dowolny rodzaj) o,5 kostki masła (użyłam ekologicznego) 2 kulki mozzarelli garść czarnych oliwek (mogą być zielone) szczypiorek WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 200 stopni
Słodko-Słony Świat IlonyJedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa ta wydaje się być trudna do przygotowania, ale nie dajcie się zwieść pozorom, danie jest naprawdę banalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku
Słodko-Słony Świat Ilonymój Mąż, który nigdy w życiu nic nie ugotował, na moje 30-ste urodziny, SAM, WŁASNORĘCZNIE (no dobra, pod moim bacznym okiem) przyrządził te polędwiczki dla mnie na urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli morał z tego taki, że każdy może je bez problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami
Słodko-Słony Świat IlonyWspaniała, zdrowa i pożywna sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże brokuły, aromatyczny kurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje: 1 brokuł 2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych) garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy
Słodko-Słony Świat IlonyDrodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam! SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat IlonySzybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat IlonyMnóstwo witamin w jednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które
Słodko-Słony Świat Ilonystosów brudnych naczyń, szybko i bardzo pożywnie:) Pstrąga można kupić w większości marketów w naprawdę dobrej cenie. Taką rybkę możecie podać na obiad, ale również podjąć nią gości na kolacji. Moje Dzieci uciekają jak widzą te rybie oczy, ale i tak na końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł
Słodko-Słony Świat Ilonybulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonybrandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam krem z mlecznej czekolady i dodałam troszkę ciemnego kakao, ale możecie pokusić się o wersję bardziej wytrawną i użyć gorzkiej
Słodko-Słony Świat Ilonysoli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam! SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około 6-7 sztuk): 1 średnia cukinia 1 puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat Ilonymamy w lodówce kilka kiełbasek, z którymi nie specjalnie wiemy co zrobić, to mam dla Was wyśmienitą propozycję, która może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem. Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie
Świat Domowej Kuchniprzez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzić na kratce. Paszteciki z powodzeniem można upiec 2 tygodnie przed świętami, potem wystarczy wyjąć je na kilka godzin przed kolacją Wigilijną do rozmrożenia, a przed samym podaniem na stół – wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie tak samo świeże, puszyste, jak zaraz po upieczeniu. Źródło: atinabc.blox.pl linkwithin_text
Świat Domowej Kuchniżółtko Kiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach. Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na patelni, na której obsmażaliśmy polędwicę
Świat Domowej Kuchni