Dzisiaj pokusiłam się na lekką sałatkę śledziową z jabłkiem i rzodkiewką. Bardzo smaczna i odpowiednia na podwieczorek i kolację. Składniki: 4-5 płatów śledzia 1 jabłko 1 czerwona cebula 4-5 rzodkiewek 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie moczyć w wodzie lub mleku ok. 3 godzin, jeśli są zbyt słone moczyć jeszcze dłużej. Jabłko obrać i zetrzeć
talerz przyjemnościJestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki
pieprzny smaczekłososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło - jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego pasuje typowo na świąteczny stół, romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w gronie najbliższych. Na taką specjalną okazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek
Kolorowy Przepisownikdiecie to czas pełen wyzwań. Świąteczne, tradycyjne menu można jednak przygotować zdrowo i dietetycznie. Udowodniła to specjalistka od żywienia Karolina Lewandowska – Klafczyńska , która przygotowała dla nas propozycję wigilijnej kolacji w oparciu o Indeks Glikemiczny. A my, we współpracy z blogiem kulinarnym Przepysznik przedstawimy Wam efekty jej pracy. Pojęcie Indeksu Glikemicznego znane jest głównie osobom chorym na cukrzycę. Jest też podstawą
Przepysznik - BLW i nie tylkoJabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem
Kraina Miodem Płynącazrobić, aby się nie zmarnowała? Najlepiej zrobić sałatkę :) Dodałam to, co miałam pod ręką: kiszone ogórki, kukurydzę, resztkę sosu tatarskiego. Powstała bardzo smaczna sałatka, którą ze smakiem zjedliśmy na kolację :) W sam raz nadaje się też jako pasta na kanapki oraz danie na wynos do zjedzenia np. w pracy. Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-400 g filetu
MyCookBook.plpodać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne
Karo in the Kitchenmożecie użyć innej ryby, ważne aby były to filety. Przygotowałam ciasto serowe. Ryba w takim cieście fajnie smakuje i jest soczysta. Można ją przyrządzić na obiad jak i wigilijną kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego
na gazieMoja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 800 g ziemniaków 2 puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal
Symfonia smakowaIdealne zarówno na wegański obiad (w towarzystwie ziemniaków i surówki), jak i na ciepłe śniadanie czy kolację. Jeśli mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, ich przygotowanie zajmie nie więcej niż kwadrans. Zapraszam na wyraziste w smaku, bardzo smaczne jaglane kotlety z porem i ziarnami słonecznika. Składniki (na 4 kotlety): - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - około 20 cm pora - garść ziaren
Smakuje zdrowowiększości domów na kolacji wigilijnej gości karp. Ja bardzo lubię karpia, ale tylko i wyłącznie ja. Moja rodzinka jest zwolennikiem innych ryb. Jednak co roku pojawia się on na moim stole i o dziwo znika z tego stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi :) Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu
O kuchni z uczuciemwielki uśmiech. To niezwykle smaczne pieczywo powstające z naturalnego zakwasu jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów złożonych, NNKT, soli mineralnych i witamin. Osobiście uwielbiam je chrupać zarówno na śniadanie, kolację czy w formie "energetycznej" przekąski po basenie. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Dziś chciałabym opisać Wam moje wrażenia (oczywiście smakowe) odnośnie kolejnego produktu jakim jest tzw. "Galicyjski SNACK" . Do tej pory
Słodkie okruszki