jogurtu nie zjeść całego, tylko odłożyć sobie kilka łyżek, do przygotowania kolejnej porcji jogurtu. Nasz jogurt wychodzi bardzo gęsty. A jak smakuje! Idealny będzie do wszelkich rodzajów deserów czy koktajli. Jeśli akurat przechodzisz kurację antybiotykową, taki jogurt, doskonale pomoże odbudować florę bakteryjną jelit. Im dłużej i wolniej będziecie podgrzewać mleko na jogurt, tym będzie on gęstszy i bardziej kremowy. Jogurt
Mieszam w GarnkuOstatnio znalazłam przepis na blogu na ten koktajl i szczerze mówiąc jestem zaskoczona, ponieważ bardzo mi smakował i moim dzieciom również. Bardzo polecam, a ja zapewne zrobię go jeszcze nie raz. Składniki: szklanka truskawek 1/2 szklanki zimnego jogurtu naturalnego 2-3 listki świeżej bazylii łyżeczka soku z limonki (ja dodałam z sok z cytryny) Wszystkie składniki dobrze zmiksować
talerz przyjemnościDziś prosty, błyskawiczny, zdrowy i przede wszystkim pyszny koktajl. Taki pamiętam z dzieciństwa... Taki robiła moja mama... składniki: 0,5 kg truskawek 400 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki ok. 1 łyżki cukru kilka listków świeżej mięty Truskawki umyć, odszypułkować, dodać cukier, listki mięty i jogurt, kefir lub maślankę. Zmiksować. Spróbować i ew dodać nieco więcej cukru. Przechowywać w lodówce
6nieboZdarzają się Wam takie sytuacje: coś bym zjadła/zjadł, ale nie wiem co? Ja w takich przypadkach przeglądam lodówkę w poszukiwaniu składników idealnych na koktajl. Czasami wykombinuję, jakiś warzywny, wściekle zielony napój nafaszerowany witaminami... Source
Szybko Tanio SmacznieTruskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach, pierogach no i oczywiście w ciastach :) A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu. Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego
Delicious Titbitslodu . Rozlałam mleczko i wsadziłam do zamrażarki. Dość długi zamarzało, także nie ma opcji aby było gotowe w przeciągu kilku godzin. Po kilku dniach, już zamarznięte użyłam do przygotowania koktajlu. Sprawdziło się świetnie ! Nadal smakowało tak samo, a poza tym schłodziło nieco moje zielone smoothie :) Takie mrożone, kokosowe kostki można wykorzystać do wielu przepisów , a jeżeli potrzebujesz mleczka w postaci
Zdrowie na języku :Pmną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo
Smakuje zdrowozamrozić. Obierzcie je ze skórki, włóżcie do pojemnika i przechowujcie maksymalnie 3 miesiące. Przed użyciem rozmrażajcie je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Mrożone banany są świetnym składnikiem smoothies, koktajlów czy lodów bezglutenowych. :) Ciasto piekę w formie silikonowej Sockerkaka z Ikei. Ciasto: 4 banany 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie
Cooking MonsterWytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca
Cooking MonsterKażdego roku w sezonie, po drodze do domu kupowałam kilogram truskawek i starczało. Jak nie na koktajl to na pierogi. A teraz? Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco. Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną
bistro mamaszpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy zielony koktajl . Jest boski ! Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 12 szt Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego
Kulinarne przygody GatityBardzo prosty i smaczny koktajl truskawka – kiwi .Uwielbiam to połączenie smakowe i polecam je również wam. Składniki: 500 g truskawek 4 dojrzałe kiwi Truskawki obrać z szypułek ,zmiksować na mus . Następnie obrać kiwi ze skórki i też zmiksować . Do szklanek wlewamy najpierw mus truskawkowy, potem rzadszy – kiwi .Smacznego
Ladylaura.tygodniu z napojami Maciek przygotował zielony koktajl na soku brzozowym . Postanowiłam pójść jego tropem i przygotować lemoniadę cytrusową, także na bazie soku brzozowego. Nie dosładzałam jej niczym, ponieważ chciałam, aby miała zdecydowany, kwaskowy smak. Najlepiej podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu. Idealnie sprawdzi się w upalny letni dzień. Możecie dodać nieco miodu lub syropu trzcinowego, aby złagodzić kwasowość napoju. Proste
zadanie-gotowaniewięc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości 2 łyżki masła bułka tarta
Ala piecze i gotujeJeden z najlepszych koktajli alkoholowych, prosecco z truskawkami to hit tego sezonu! Orzeźwiające, owocowe i musujące. Na specjalne okazje, idealne do kibicowania ulubionej drużynie na Euro 2016. Innym, popularnym drinkiem z prosecco jest bellini, przygotowywane na bazie prosecco z musem z brzoskwiń. Rossini Składniki: schłodzone prosecco truskawki cukier puder Przygotowanie: Do wysokiego blendera wkładamy umyte, osuszone truskawki bez szypułek
Moja smaczna kuchnia