Śląska Prohibicja świetnie sprawdza się jako miejsce na rodzinny obiad lub większą imprezę, jest też popularnym miejscem towarzyskich spotkań. Latem można tu posiedzieć w pięknym ogródku, ciesząc się smakiem koktajli lub lemoniady, a przede wszystkim atmosferą historycznego osiedla. 3. Żurownia Aby odkrywać śląskie smaki, nie trzeba wybierać się na teren Nikiszowca. W ścisłym centrum Katowic czeka Żurownia – restauracja, w której
Cynamonowe szczęściecałym świecie. Do czego można użyć Thermomixa? Thermomix oferuje szeroką gamę funkcji, dzięki którym można przygotować praktycznie każde danie. Oto kilka z nich: Miksowanie i blendowanie: przygotowanie smoothie, koktajli, sosów, kremów czy mas. Siekanie i mielenie: przygotowanie mięsa mielonego, siekanie warzyw, orzechów czy ziół. Gotowanie na parze: przygotowanie zdrowych dań na parze, takich jak ryby, warzywa czy pierogi. Duszenie: przygotowanie
Słodkie okruszkikrem blendujemy. Jak jest za mało słodki dla Was to dodajcie cukier puder, jak za gęsty - dolewajcie mleko do blendowania, ale powolutku, bardzo małe ilości żeby nie powstał Wam koktajl pistacjowy zamiast kremu 🤭 Ja dolałam jedynie mleka do blendowania🥛Pamiętajcie, że w lodówce krem trochę zgęstnieje. Na filmiku widzicie krem od razu po zblendowaniu
Czarnawisienkateż gorący. Szpinak pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy szpinak ostygnie nabieramy garstki szpinaku i wypełniamy nim pojemniki na kostki lodu. Szpinak mrozimy. Tak zabezpieczony szpinak świetnie potem sprawdza się do koktajli i smoothies, do zup, do gulaszy, sosów, dań warzywnych, również do farszów oraz do sałatek. Jakie są wasze sposoby na zwiędły szpinak? Artykuł Zwiędły szpinak – co z nim zrobić
Dorota Smakujedań. Rzodkiewka Rzodkiewka to chrupiące i orzeźwiające warzywo, bogate w witaminę C, B6 oraz kwas foliowy. Rzodkiewka jest idealna do dodania do sałatek, kanapek, a nawet jako dodatek do koktajli. Ogórek Ogórek to warzywo, które jest bardzo popularne w Polsce, szczególnie latem. Jest on bogaty w witaminy C oraz K, a także błonnik. Ogórki można jeść na surowo, marynowane, duszone
Żyję by jeśćzwiązanych z hirsutyzmem i trądzikiem. Przykładowy jadłospis 1 dniowy bazujący na przepisach z bloga Przepysznie, prosto, zdrowo i kolorowo! Śniadanie – omlet w stylu meksykańskim II śniadanie – zielony koktajl z kolendrą Obiad – sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi Kolacja – zapiekanka gryczana z cukinią i fetą Podsumowując Zaburzenia metaboliczno-hormonalne, do których zaliczamy wspomniany zespół policystycznych jajników
Natka PietruszkiCiasto bananowe z borówkami – zblendować banana, mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia, sól, olej kokosowy i mleko roślinne, dodać borówki i piec w piekarniku przez około 30 minut. Koktajl jagodowo-bananowy – zmiksować banana, jagody i mleko kokosowe w blenderze, dodać syrop klonowy. Płatki owsiane z borówkami – ugotować płatki owsiane w mleku roślinnym, dodać borówki, cynamon i syrop
Via GustoŚwietny na upał, sycący koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Gęsty napój wyśmienicie zastępuje latem jeden posiłek. Wersja wieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: ? 500 g truskawek ? 2 banany ? 2 łyżki cukru Wykonanie: ? Zmiksować banany w blenderze. ? Dodać truskawki z cukrem i dalej miksować. ? Podawać
To co kochamjuż ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z jagodami, słodzony miodem. Bardzo letni, aromatyczny i mocno jagodowy! Składniki: ? 1 litr mleka ? 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych ? 2 łyżki miodu Wykonanie: ? Zmiksować schłodzone mleko z jagodami i miodem. ? Podawać od razu po przygotowaniu
To co kochambrzoskwinie ? 0,5 litra białego, wytrawnego wina musującego Wykonanie: ? Brzoskwinie ze skórką pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. ? Dolać wino i zmiksować razem. ? Powstanie apetyczna pianka. Koktajl ten, zgodnie z tradycją pije się w klasycznym kieliszku do martini ? na wysokiej nóżce i o kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku do szampana o wydłużonym, smukłym kształcie
To co kochamsię (żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę. Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: ? 1 łyżka nasion chia ? 1 szklanka mleka ? 1 łyżeczka miodu ? garść
To co kochamdomownicy na hasło „chłodnik” kręcą nosem. Niby próbują, niby smakuje, ale bez entuzjazmu, no chyba, że jest na słodko, bo wtedy smakuje jak koktajl. Ja uwielbiam i mogę jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Składniki: ? 4 ogórki średnie ? 1 awokado ? 1 duży jogurt ? sok z 1 cytryny ? sól do smaku ? 2 łyżki natki pietruszki ? 10 listków
To co kochamlato i podobno truskawki się kończą, więc do dzieła, bo ten chłodnik jest niepowtarzalny. Jeśli ktoś czuje awersję do samego słowa „chłodnik”, to niech go nazwie gęsty koktajl lub deser! Składniki: ? ok. 500 g truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 10-15 listków mięty ? 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: ? Umyte i pokrojone truskawki zmiksować z jogurtem i miętą. Kilka
To co kochamChyba nie tylko ja ubolewam, że sezon truskawkowy kończy się nieodwołalnie. Na pożegnanie tego pysznego owocu zrobiłam koktajl truskawkowy z nutką czekolady. Bardzo zdrowo, bo naturalnie i bez cukru. Najlepiej smakuje rano, na powitanie dnia. Osobom, które lubią na słodko, polecam dodanie 2 łyżek miodu. Składniki: ? 1 duży jogurt ? 2 szklanki truskawek ? 1 czubata łyżka ciemnego kakao ? 1/2 łyżeczki cynamonu
To co kocham