Jagodowy koktajl 247Różnie można by go nazwać - blueberry milkshake, blueberry smoothie, koktajl jagodowy. Jedno pozostaje niezmienne - jest pyszny, a przez dodatek płatków owsianych jest jeszcze bardziej zdrowy. Miksujemy na drugie śniadanie???;) Składniki : 150ml mleka 0,5 szklanki jagód 2 łyżki płatków owsianych opcjonalnie - miód do smaku Niewielką ilość mleka i płatki zmiksować, wlać pozostałe mleko i wsypać jagody, zmiksować razem
Obiad gotowy
Smoothie z dyni i nasion chia. 205wodzie, przekrój na pół i z jednej połowy wyciśnij sok, wlej go do zmiksowanej dyni. Dodaj do dyni pozostałe składniki ( oprócz pestek z dyni, posypiesz je na wierzch gotowego koktajlu ), zmiksuj dokładnie. Gotowe smoothie przelej do wysokiej szklanki, posyp suszonymi pestkami z dyni, wypij. Przed wypiciem możesz je wstawić na kilka minut do lodówki, aby się trochę schłodziło
Przepisy i porady kulinarne
Koktajl czekoladowo-kokosowy z awokado. 196zgadzam się z definicją posiłku dietetycznego sformułowaną przez Maćka. Jakie to szczęście, że danie powinno być przede wszystkim smaczne! Oczywiście nie zaszkodzi, jeżeli przy okazji będzie zdrowe i niskokaloryczne ;) Koktajl czekoladowo-kokosowy spełnia dwa założenia. Jest zdrowy i pyszny. Kaloryczność też nie jest porażająca. Wyszło mi, że z podanych proporcji uda się przyrządzić trzy porcje napoju, każda po ok.140 kcal
zadanie-gotowanie
Pomarańczowe smoothie z daktylami 187cienka, a miąższ soczysty. Podobnie jest z daktylami. Perskie są najlepsze. Słodki miąższ otacza cienka skórka, prawie niewyczuwalna po zmiksowaniu. Daktyle są bardzo słodkie dlatego świetnie nadają się do koktajli zamiast cukru. Nadają im słodki smak ale i naturalnie zagęszczają. Słodka pomarańcza, super słodkie daktyle trzeba zbalansować czymś kwaśnym. Proponuję jogurtem. Zdziwicie się jak to smoothie zmieni smak po jego
codojedzenia
Koktajl poprawiający przemianę materii ( odchudzający ). 229opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Kefir lub jogurt dokładnie zmiksuj z płatkami i awokado. Następnie dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz morszczyn i krótko jeszcze wszystko zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanki i od razu wypij
Przepisy i porady kulinarne
Koktajl brzoskwiniowy z kurkumą na śniadanie 248sporządzania notatek na przyszły sezon, a najgorsze jest to, że mogę się jedynie obejść smakiem na myśl o niebłagalnie uciekającym sezonie śliwkowym....dobrze, że choć jakieś brzoskwinie dorwałam ;) A koktajl za sprawą płatków owsianych z powodzeniem zastąpi śniadanie, kurkuma natomiast ochroni nas przed działaniem wolnych rodników. Składniki na 1 porcję Czas przygotowania: 5 min 1 brzoskwinia 3 łyżki płatków owsianych
Słodki Kompromis
Energetyzujący koktajl z kurkumą 204dodawanie tej "żółci" do garnka. Jej świeża wersja to zupełnie inna bajka, intensywna w smaku i kolorze, barwiąca wszystko co napotka na swojej drodze, stała się składnikiem obowiązkowym porannych koktajli energetyzujących. Wartości pro zdrowotne kurkumy są dość szeroko rozpisane w sieci, naprawdę warto ją jadać, nawet jeśli dysponujemy tylko wersją sproszkowaną, gdyż jako nośnik antyoksydantów pomaga nam zwalczać wolne rodniki
Słodki Kompromis
Koktajl melonowo – truskawkowy 175tego pysznie smakuje! Najlepszy jest oczywiście latem, bo pachnie świeżymi truskawkami, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Tym sposobem cieszymy się takimi napitkami przez cały rok! Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 1/2 melona 500 g truskawek (mogą być mrożone) kilka listków mięty ewentualnie coś do rozcieńczenia, jeżeli całość będzie za gęsta (woda, sok, wermut, mleko roślinne itp) Melona myjemy, przekrawamy i wydrążamy
Szybko Tanio Smacznie
Smoothie piernikowo – śniadaniowe 225Dzisiaj w ramach „ Zdrowej Środy ” zapraszam na gęste, piernikowo – śniadaniowe smoothie. Bardzo sycące i oczyszczające organizm, idealne na śniadanie. Dostaniemy zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień :). Do koktajlu możemy dodać ulubione owoce, ale myślę, że najlepiej pasuje gruszka, banan, jabłko, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony hazel and cacao ) Smoothie piernikowo – śniadaniowe Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki
Mała Cukierenka
Domowe mleko migdałowe 138jeszcze przez chwilę mieszam. Jeśli chcę, aby mleko było rzadsze, dolewam więcej wody. Mleko migdałowe trzymam w lodówce ok. 2-3 dni. Wykorzystuję je przede wszystkim do przygotowywania koktajli (miksuję je z dodatkiem wybranych owoców lub dodaję do niego niewielką ilość mleka krowiego i owoce bądź łączę z mlekiem kokosowym i owocami). Polecam wypróbować! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowo
Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydzą na domowym majonezie 232Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydz ą na domowym majonezie Pomysł na krewetki w święta? Nic prostszego! Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka z krewetkami w roli głównej. Przepis na smaczny: Majonez Składniki: 150 g podgotowanych krewetek królewskich 1 garść mrożonego groszku 1 garść mrożonej kukurydzy (albo z puszki) około 150 g majonezu (w przepisie
Wino Francja Kuchnia
Wzmacniający sok owocowy z imbirem. 180nasienne, ale nie obieraj, pokrój na mniejsze kawałki. Imbir obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry. Z połowy cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Wszystkie składniki zmiksuj razem na gęsty koktajl, rozlej do szklanek, od razu wypij
Przepisy i porady kulinarne
Inka z nutką orientu 248Kawa zbożowa INKA już gościła u mnie na blogu, ale była dodatkiem do ciasta i raz stanowiła bazę do zdrowej owsianki. Dzisiaj prezentuję wam koktajl z Inką właśnie w roli głównej. Przeważnie napój ten kojarzony jest z bezkofeinowym zamiennikiem zwykłej kawy. Ja powiem wam że spodziewając się dziecka zrezygnowałam całkowicie z "małej czarnej" na rzecz kawy zbożowej właśnie. Dzisiaj Inka
vaniliowoczekoladowa
Koktajl bananowy z mlekiem. 183kostek lodu lub kilka łyżek zimnej wody Sposób wykonania : B anana obierz ze skórki pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, przelej do wysokiej szklanki, wypij. Koktajl ten jest zdrowy i doskonale nadaje się do picia przed pójściem do pracy lub szkoły
Przepisy i porady kulinarne
Napój kawowo-jagodowy z INKĄ 209miałam dosyć kwaśne jagody, więc dostosujcie ilość do własnych upodobań). Jedną szklankę mleka sojowego wlewamy do blendera, miksujemy, aby je spienić, dodajemy jagody i ponownie miksujemy, aby powstał jednolity koktajl. Przelewamy go do dwóch szklanek. Inkę ostrożnie cienkim strumieniem (lub przez łyżkę) wlewamy do jagodowego napoju. Po chwili zacznie opadać i utworzą się dwie warstwy. Pozostałe pół szklanki mleka sojowego
Kolorowy Przepisownik