Nasiona chia, o których wszędzie teraz głośno i które stały się poniekąd modne, to nasiona szałwii hiszpańskiej. Te małe ziarenka mają super moc, są bogate w
Smakowity Blog KulinarnyDomowe lody czekoladowe! Lody zrobić w domu wcale nie jest tak łatwo, a jeszcze bez maszynki do lodów to już robi się trudno. Osiągnąć puszystą
SMYKWKUCHNIKiszone cytryny to prawdziwy rarytas, zaskakują wspaniałym, delikatnym smakiem i aromatem. Doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw, a wersja sfermentowana dodaje im tylko wartości i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tutaj). 1 porcja jarskiego leczo zawiera: 48 kcal, 2,8g białka, 0,6g tłuszczu, 10,8g węgli, 3,3g błonnika pok., ŁG: 0. Jak zrobić vegetariańskie dietetyczne leczo? Przygotowaną paprykę i cukinię pokrajać w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską(...)toksyn i plan odchudzającej diety warzywno-owocowej na 7 dni " już niedługo ulegnie zmianie! Podczas tak intensywnej utraty kilogramów musisz koniecznie wspomóc swój organizm. Do codziennych koktajli dorzuć 1 płaską łyżeczkę Spiruliny w proszku. Spirulinę najwyższej jakości 100% Natural, sprowadzam specjalnie dla swoich pacjentów (korzystam z niej również ja i moja rodzina) tylko ze sprawdzonych
IzaGotujeUwielbiam kokosowe smaki, szczególnie na śniadanie. Dziś zapraszam Was na bezmleczną nocną kokosową owsiankę . Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, tak samo szybko też znika, bo jest
Słodkie okruszkiBeztłuszczowo, bezglutenowo, dietetycznie! Ani grama cukru :) Choć osobiście " bezglutenowcem" nie jestem , sporadycznie odwiedza mnie dalsza rodzina, która dietę bezglutenową zachowuje. Aby krewnych podczas wizytacji smacznie nakarmić, przechowuję w czeluściach szafek kuchennych kilka bezglutenowych produktów , które pomagają mi w tworzeniu przeznaczonych dla nich potraw. Na stałe do mojej bezglutenowej spiżarni weszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa(...)żyć za pan brat. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , więc pole jej zastosowań to nie tylko dania pieczone czy smażone, ale również jogurty, koktajle, musli i desery. Ma lekko słodkawy posmak , stąd nie potrzebuje do towarzystwa zbyt wielu substancji słodzących, a w porywach w ogóle daje się przy niej wykluczyć dodatkowe cukry. Reasumując, mąka
Grunt to przepis!fakt, że nie jest napisana z perspektywy Stanów Zjednoczonych, tylko raczej z myślą o mieszkańcach naszej strefy kulturowej i temperaturowej. Zawiera bardzo obszerne wyjaśnienia, w przeciwieństwie do współczesnych książek dietetycznych, gdzie część teoretyczna ograniczona jest do minimum. Jednocześnie każdy rozdział zawiera podsumowanie, więc łatwo jest upuścić mniej dla nas ciekawe fragmenty, nie tracąc wątku. Rubin powołuje się(...)powinniśmy jej jeść. Walczy natomiast z mitami dotyczącymi cholesterolu, soli (byle nierafinowej) i spożycia tłuszczu, które wcale nie są takie niezdrowe jak się je maluje, oraz soków i koktajli, które jej zdaniem stanowią czysty cukier, bo witaminy natychmiast się utleniają, a błonnik jest wyrzucany razem z wytłokami. Żeby wyglądać jak Barbara Rubin powinniśmy spożywać pokarm świeży, sezonowy, bio i lokalnie
Ugotowane pozamiataneBrokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowtne, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, chroni nasze oczy (luteina i zeaksantyna!), reguluje poziom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Po obłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: pomidory mocno dojrzałe 12 kg, woda - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić
W Mojej Kuchni LubięCoraz cieplej, więc polecam Wam troszkę pysznego orzeźwienia:) Doskonały deser na poprawę humoru, male co nieco, które zasmakuje dużym i małym łasuchom. Można użyć
Takie tam pichcenieryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami(...)kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5. Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda. Przypominam, to tylko
CzarnawisienkaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle(...)cukrzycę. Inulina przekształca się w dobrze tolerowaną przez diabetyków fruktozę i zmniejsza oporność na insulinę. Sproszkowane bulwy topinamburu wchodzą w skład preparatu „Topinulin” (producent: Farmapol) stosowanego jako środek dietetyczny. Topinambur reguluje pracę układu pokarmowego Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm wiążąc szkodliwe związki i przyśpieszając ich wydalanie poprzez pobudzanie ruchów jelit. Dzięki temu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: mąka tortowa 800 gram, kurkuma 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, gorąca woda 1 litra +-, mięso gotowane 3/4 kg
W Mojej Kuchni Lubię