kokosowy - 4500 przepisów (strona:111/300)

Makowiec japoński bezglutenowy 203

Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy 10 dag suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia(...)mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, a wysmarować i oprószyć tylko boki. Mak zalać w rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować). Odstawić do wystudzenia. Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce

Kuchenne zapiski Edyty
Sylwestrowe drinki wyskokowe 235

życzę Wam tego! A na idealną zabawę przygotowałam świetne drinki, które pobudzą Was do tańca.  Porcja 6 drinków Składniki:  1 duży ananas 150 ml mleka kokosowego 150 ml rumu 300 ml śmietana 30%  0,5 szklanki cukru pudru wiórki czekolady imbirowej do ozdoby Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie:  Śmietanę ubijamy na sztywną pianę(...)stopniowo dodajemy cukier puder. Ananasa obieramy, wycinamy stwardniały środek i kroimy w kostkę. Pokrojonego ananasa blendujemy, dodajemy mleko kokosowe i rum. Gotowy koktajl alkoholowy przelewamy do szklanek i dekorujemy śmietaną oraz posypujemy wiórkami czekolady. Wystrzałowego Sylwestra

Niezły Młynek
Cake pops z masłem orzechowym 198

suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy(...)kolejne 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, ponownie ją roztapiamy. Wyjmujemy cake pops z zamrażalki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy, aż ocieknie jej nadmiar i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe lizaki wbijamy w styropian, kartonik lub wkładamy do szklanki wypełnionej solą gruboziarnistą . Przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 192

jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz oleju kokosowego, ale nie wiem, czy nie miało to też wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe(...)daktylami  175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu, zmielonego 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g mąki żytniej

FitKot
Wiśniowa bajka 1136

wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę(...)uzyskania puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy  tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Słodkich wypieków! Rady: Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami

Wanilia i Kardamon
Miodowe bałwanki na muffinkach 301

szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody DODATKI: 100g czekolady gorzkiej 50g masła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę(...)pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, otrząsając nadmiar. Kłaść na muffinkach i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada lekko zastygnie (moja

https:KKuchniaMniam
.1175. świąteczny VLOG 180

omlet bananowo-kokosowy (100% z mąki kokosowej) z deserkiem słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż i chocolate chips~ Przepraszam za przerwę na blogu, ale...no święta! :) W Wigilię nie miałam czasu aby wejść na blog (poza tym nie miałam i internetu :D), a wczoraj na śniadanie tradycyjnie jadłam barszczyk mamy z uszkami ♥ Mam za to dla Was pierwszy VLOG

breakfast of dreams
Kasza jaglana z mieszanką studencką i winogronami 168

być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania! Składniki ugotowana kasza jaglana olej kokosowy winogrona mieszanka studencka  Kresto listki mięty siemię lniane sezam Wykonanie szybkie, banalnie proste. Efekt mega zdrowy i pyszny! Ugotowaną na sypką kaszę jaglaną upraż na oleju kokosowym. Rozłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańska chałka drożdżowa 204

dwie wielkie chałki: 500 g mąki (użyłam 100 g pełnoziarnistej i 400 g białej mąki pszennej) 300 ml mleka sojowego 100 g daktyli (20 szt. dokładnie) 100 g masła kokosowego szczypta soli 20 g świeżych drożdży dosłownie łyżeczka cukru do obudzenia drożdży (użyłam trzcinowego) 50 g rodzynek (namoczyć) Przygotowanie: w 200 ml ciepłego ale nie gorącego mleka rozpuść drożdże(...)godzinę do wyrośnięcia po tym czasie osiągną 80 % swoje docelowej wielkości Upiecz je w temp. 190 C na środkowej półce piekarnika 25 minut Jeszcze gorące możesz posmarować masłem kokosowym dzięki czemu będą dłużej świeże i będą mieć bardziej miękką skórkę. Smacznego! ps. polecam zawinąć jeszcze ciepłe w folię aluminiową, w ten sposób co najmniej 2 dni będą idealnie świeże

greenscarf
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 233

czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki  dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz  suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę(...)podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami i wiórkami kokosowymi oraz posypką karmelową. Wstaw do lodówki min. na godzinę

SzczyptaSmaQ
Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem 179

zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 g cukru(...)kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego. Po upieczeniu na jeden płat ciasta połoz krem, przykryj drugim płatem ciasta i schłodź w lodówce

greenscarf
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 239

było! Każda warstwa jest tu idealnie wyważona i razem tworzą fenomenalną kompozycję. Spróbujcie! Całość starcza na 3-4 słoiczki.     Składniki na pudding chia: - 250ml mleka (kokosowego) - 30g nasion chia W dużej misce mieszamy mleko wraz z nasionami chia. Mieszankę odstawiamy na minimum 2h do lodówki, co jakiś czas mieszając , by nie powstały nam duże "kluski". Składniki na mleczny(...)mlekiem, dosładzamy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość przekładamy do misy blendera i miksujemy na gładko. Składniki na kakaowy krem gryczany: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - 100ml mleka kokosowego - 1 banan - 1 łyżka kakao bez cukru Kaszę gotujemy na bardzo miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją i umieszczamy w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy

Be Fit Be Strong
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 244

pieczona w chili na chrupko ciecierzyca albo pistacje. Weganie w tym przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło bez problemu zamienić na bezwonny oleje kokosowy. SKŁADNIKI 700g kalafiora 3 ząbki czosnku 250g cebuli białej lub szalotki 90g serek topiony naturalny – gouda, pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie

Karo in the Kitchen
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 173

moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki tortowej – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka pasty pandanowej – 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml) – 1/3 szklanki oleju roślinnego – 2 świeże gruszki (lub z kompotu) Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniki norymberskie 212

łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę(...)oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania