pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy (gdy używamy mleka roślinnego dajemy 15g oleju więcej) - 40g świeżych drożdży - śliwki węgierki lub dowolne inne owoce *szklanka 250ml Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania (kto lubi) - cukier(...)łyżkę mąki i ok.50ml ciepłego mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać ksylitol z cukrem trzcinowym, wlać ciepłe mleko, rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać, ja mieszam chwilę, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego miksera, ale można również wyrobić ciasto ręcznie. Osobiście nigdy nie wyrabiałam
Smaczne ZdroweJest pyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż
Qlinarnie i Qlinarnieząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew – 1 szt * bulion warzywny – 3 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej – 1 łyżka * curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , imbir, chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek – przesmażamy. Dodajemy pokrojoną dynię(...)startą marchew oraz bataty, przesmażamy, wlewamy bulion. Doprawiamy po szczypcie przypraw i na wolnym ogniu gotujemy ok. 30 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie ). Po ugotowaniu dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Pycha
Ostra na SłodkoPrzepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju
Chocolate Muffin Blogciasto będzie idealne na jesienne chłody. Chlebek bananowy Sophie Dahl 4 banany 5-6 daktyli 1 jajko 75g miękkiego masła 170g mąki pszennej 1 łyżeczka sody ew. 30g cukru kokosowego Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy, żeby nieco zmiękły. Rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z lekko rozkłóconym jajkiem oraz masłem(...)drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z sodą oraz ewentualnie, jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy
Przepysznik - BLW i nie tylkokawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego mleka kokosowego kilka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą(...)ciasta powinny być większe, jeśli małe, odpowiednio mniejsze. Każdy kawałek rozgniatamy w palcach na okrągły plasterek, posypujemy odrobiną cynamonu, wkładamy śliwkę, można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem z cukrem kokosowym, i otulamy ją ciastem, zamykając jak w sakiewce. Górę sakiewki mocno sklejamy, żeby w czasie gotowania się nie rozeszła. Każdego knedla dobrze jest też przeturlać kilka razy w dłoniach, żeby
Przepysznik - BLW i nie tylkoAromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem
Bulliokażdy maluch byłby zadowolony z takiego lunchu :) Składniki na naleśniki: 50 g płatków owsianych 1 jajko 1/2 buteleczki (100 ml) smoothie OWOCUDO greene MARWIT 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego (optymalnie) Twarożek malinowo-bananowy: 50 g półtłustego twarożku garść malin 1/2 dojrzałego banana 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki owsiane przełóż do malaksera/blendera zmiksuj na mąkę. Jeżeli jesteś(...)razu do następnego punku. Do zmielonych płatków dodaj jajko oraz wlej zielone smoothie OWOCUDO od Marwit. Teraz wszystko dokładnie zmiksuj. Na patelni możesz rozgrzać troszkę oleju kokosowego lub rzepakowego, a jeżeli posiadasz dobrej jakości patelnie olej jest zbędny, ponieważ naleśniki i bez niego nie będą się przyklejać. Na patelni rozlej odpowiednią ilość masy naleśnikowej
Zdrowie na języku :PPyszny, pięknie zielony , zdrowy- to najważniejsze! Genialny na zakończenie dnia, zamiast kolacji! Składniki -3 jabłka -natka pietruszki -łyżka oleju kokosowego -łyżka miodu wielokwiatowego Skworcu - Super Juice MARAKUJA Skworcu W swoim składzie Super Juice MARAKUJA zawiera tylko naturalnie pozyskany sok . Do produkcji 1 puszki tego napoju wykorzystano aż 5 dorodnych owoców marakuji. Jest to sok pozyskany(...)późniejszego zagęszczania i ponownego rozwadniania. -2 plastry imbiru -1 brzoskwinia -1 łyżka naturalnego błonnika Umyj jabłka, pokrój i włóż do blendera, dodaj pietruszkę. Dodaj miód. Następnie łyżkę oleju kokosowego. Dodaj sok z marakuji. Imbir oraz naturalny błonnik. Zmiksuj na gładko. Pij ze smakiem. Na zdrowie. Na dobranoc! SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchnitradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego białego wina - łyżka oleju kokosowego - łyżka płatków jaglanych/ryżowych - pół natki pietruszki - sól, pieprz *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i tarty parmezan do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i delikatnie osuszamy(...)Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze możemy zostawić, aczkolwiek jeśli nie lubimy całych grzybów w sosach - kroimy wszystkie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz
Be Fit Be Strongmęczących wojaży. Nikt takiego ciasteczka nie odmówi. Gwarantuję. Ciasteczka owsiane anzac Składniki: (na 25-30 ciasteczek) 170 g płatków owsianych 150 g mąki 100 g cukru 80 g wiórków kokosowych 125 g masła 2 łyżki złotego syropu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wrzącej wody Masło rozpuścić w garnuszku, dodać złoty syrop, dobrze wymieszać (nie gotować). Sodę rozpuścić we wrzącej(...)wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić na blaszce
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu ) 100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka 300 g pure z upieczonej dyni 150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem(...)razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem. Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Masa serowa: sezam zblendować na gładką masę w dużą łyżką miękkiego masła kokosowego po czym dodać banany i cukier. Ser połączyć z pure dyniowym Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać. Masę sereową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Dokładnie uszczelnic formę
greenscarfTakie batoniki to bym mogła jest codziennie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Żeby wydobyć ich pełny smak proponuję je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ale-raj 100 ml śmietany kremówki 30% 70 g cukru pudru 70 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W naczyniu wymieszać wiórki kokosowe z cukrem
Ala piecze i gotujeżółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew. ½ szklanki wody ok. 3 cm kawałek(...)kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę
bistro mama