łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 3 łyżki mąki bezglutenowej * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 500g kwaśnych jabłek * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odsączamy z soku (który spokojnie możemy wypić) i smażymy na patelni z 3 łyżkami cukru, przez około 10 minut. Studzimy. Masło rozcieramy łyżką(...)cukrem. Jajko roztrzepujemy i wlewamy powoli do masła z cukrem. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe, cynamon i wystudzone jabłka. Mieszamy i rozkładamy w foremki na babeczki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują na gorąco
Klasyka Gotowaniamaki pszennej 100 g pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 60 ml kefiru 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 1 jajko Z drożdży, cukru, 3 łyżek maki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć(...)robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie ok 12. Ciasto dość się klei, ale nie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki każda ok 70-80 g, aby ciasto nie kleiło się zbyt do rąk warto je natłuszczać
Delicious TitbitsSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 500 ml mleczka kokosowego 100 ml wody 2 łyżki koperku 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję i kroję w drobną kostkę .Przyprawiam. Na patelni roztapiam olej komosowy i smażę kurczaka na rumiano. Następnie wlewam mleczko kokosowe i wodę. Całość mieszam i duszę
Gotowanie Patkimąki pszennej typ 450 3 jajka (L) 250 g cukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego(...)temperaturze pokojowej. 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do połączenia. Glukozę rozprowadzamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do masy. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni cały czas mieszając by ich nie przypalić. W momencie gdy zaczynają się rumienić zdejmujemy z ognia i przesypujemy na papier lub do osobnego naczynia by nieco przestygły
vaniliowoczekoladowasałatkach oraz jako przekąska do chrupania. Składniki (6 – 8 tacos): 6 – 8 ‚muszli’ tacos 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga netto 240 g) świeża kolendra Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia Wędzona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g) ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona Salsa pomidorowa: 1 średni(...)łyżka posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką i wędzona. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Czas na salsę. Pomidora i cebulę pokrój w drobną
Moja pasja smakuszklanki 250 ml. Do dzieła! Składniki owoce tropikalne HORTEX 2 szklanki mąki- niepełne 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja u mnie od gęsi pół szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego, wychłodzonego garść żurawiny garść płatków z migdałów cukier puder do posypania Jaja utrzyj z cukrem na puch. Dodaj mąkę i olej kokosowy. Zmiksuj. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem
Z Kuchni Do Kuchniświeżego imbiru parę gałązek świeżej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku wg uznania płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki chilli w proszku mleko kokosowe (opcjonalnie) płatki migdałów MARYNATA DO KREWETEK: ok. 12 dużych krewetek 1 szalotka 1 świeża papryczka chilli garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie zupy: Połowę(...)marynaty przełożyć krewetki i delikatnie przemieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Krewetki podsmażyć na patelni, ok. 2 minut z każdej strony. Zupę podawać z krewetkami i mlekiem kokosowym (u mnie 3 łyżki na miseczkę zupy), wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. Ostre niebo w gębie. Smacznego
gutfutsera 4 jajka 150 g masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo 100 g czekolady 50 g masła wiórki kokosowe Wykonanie: Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier oraz kakao, zagotować. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy dodać(...)piec przez 1 godzinę. Pu upieczeniu, wyjąć z piekarnika, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
magiczna kuchnia Kasibardzo jak mi. Spód to zmodyfikowane brownie bananowe z dodatkiem kakao, masa to pyszny mus o smaku białej czekolady. Jeśli nie posiadacie odżywki białkowej, można dodać olejek waniliowy, kokosowy lub inny ulubiony. Sok malinowy również dobrze się spisze :) Spód: 2 banany 2 łyżki mąki kokosowej (lub dowolnej razowej) 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki
Chocolate Muffin Blogoszczędność czasu to duży plus, - orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, ja niestety tym razem takowych nie dostałam, - cukru trzcinowego - lub innego słodzidła, stewia byłaby najlepsza, - odrobiny naturalnego kakao , - odrobiny oleju kokosowego , Tyle wystarczy, by stworzyć przepyszny i zdrowy deser bez zbędnych tłuszczy trans i rafinowanego cukru. Świetna i sycąca alternatywa dla wszelkich kupnych słodyczy. To niezaprzeczalny fakt, bo desery zniknęły(...)minut (można namaczać też dzień przed). Odcedzamy, przekładamy do malaksera, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładki mus. na czekoladową polewę łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki naturalnego kakao łyżeczka cukru trzcinowego odrobina wody + orzeszki ziemne Olej roztapiamy w miseczce podgrzewając przez 10 s w mikrofalówce. Mieszamy cały czas łyżeczką do rozpuszczenia, dodając kakao, cukier trzcinowy
Kuchnia EllieSzybki deser z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-kokosowym. Parę miesięcy temu kupowałam podobne w Lidlu, ale od jakiegoś czasu nie widzę ich na półkach, więc postanowiłam zrobić sama. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera twarogowego, 4 łyżki wiórek kokosowych, cukier, 1 jajko WYKONANIE Ciasto francuskie kroimy na kwadraty wielkości
słodki bratekbezglutenowych płatków owsianych, 1 marchewka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu, ewentualnie olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości. Płatki owsiane zalewamy wodą (tak by je całkowicie zakryła). Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy, a następnie wraz(...)marchewką wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przez chwilę dusimy. Wszystkie składniki blendujemy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego lub pieczemy do zarumienienia. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPyszne i trochę uzdrowione ciasto marchewkowe. Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe. Składniki: 4-5 średnich marchewek 1 jajko 0,5 szkl wiórków kokosowych 0,5 szkl rodzynek 0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 szkl cukru 200 ml maślanki 1 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego keksówka 12x24 Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego smażymy cebulę wraz z czosnkiem aż się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju kokosowego i kładziemy łyżką porcję ciasta, lekko dociskając
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki makaron o dowolnym kształcie paczka mrożonego szpinaku, ale świeży będzie smaczniejszy opcjonalnie ser pleśniowy ząbek czosnku sól u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin Zagotuj wodę, wrzuć makaron, ugotuj al dente. Szpinak trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku. Ja przelewam go dodatkowo wodą i odciskam. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego, podsmaż czosnek
Z Kuchni Do Kuchni