razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników(...)wyjmujemy je odwracając na drugą stronę (biszkopt powinien być na dole). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą (np. czekoladową, kakaową, kajmakową). Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Post Makowiec na biszkopcie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupołączona z tradycją Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości sól himalajska 200-300 g tłuszczu do głębokiego smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy w zależności od podejścia do kwestii postu oraz modelu odżywiania ) Patent z pozbyciem się ości znacie już w przepisu na karpia w kokosowej panierce , ale przypomnę Aby ryba po usmażeniu
Ola la LCHFmarchew. Resztę składników miałam w domu. Wyszło jakieś 2 złote za garnek na 2 dni. Składniki: 1 duży burak lub 2 małe 2 marchewki pół szklanki soczewicy cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić
Mama z Motylemdrugiego dnia rozpływały się w ustach. Same znikały z patery:) Składniki: na ciasto: 350 g mąki 230 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 50 g drobnych wiórków kokosowych szczypta soli dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprawdziwą wanilią 165 g puree z dyni (przepis TUTAJ ) 100 g pasty z orzechów włoskich z nasionami konopi (Amandin) 80 g ksylitolu lub erytrytolu 80 g oleju kokosowego Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzej, aby się rozpuścił. Jeżeli posiadasz go w postaci płynnej i tak trochę podgrzej, gdyż jego ciepło rozpuści pozostałe składniki. Wszystkie składniki przełóż do miski
Zdrowie na języku :Psię więcej o kalerosse , odsyłam na stronę kalerosse.pl Składniki: około 600 g filetu z kurczaka 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml ) 1 opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć(...)zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut. Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni. Całość zalać wodą i zagotować. Następnie dodać kalerosse i fasolę z puszki, wlać mleko kokosowe i gotować 2-3 minuty. Curry doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowosię na każdy wymieniony posiłek. Szybko, letnio i pysznie. Polecam. Składniki: 150 g makaronu czekoladowego 2 łyżki cukru – do gotowania 8 truskawek łyżka śmietany 18% łyżeczka prażonych wiórków kokosowych łyżeczka cukru do truskawek Wykonanie: 1.Makaron ugotować w posłodzonej wodzie. 2. Truskawki obrać, pognieść widelcem i wymieszać ze śmietaną 3. Ułożyć makaron na talerzu, polać truskawkami, oprószyć wiórkami kokosowymi
Mama z miastaDziś pomysł na obiad, który ucieszy także mieszkańców naszych jelit ;) Nuggetsy z indyka w panierce z wiórków kokosowych. Do tego frytki z batatów i duuużo sałaty. Sałata pojawia się ostatnio w niemal każdym moim posiłku. Na kanapkach, do obiadu w sałatkach... Przynajmniej 3 porcje dziennie. To pewnie efekt przeczytania książki "Dobre bakterie". Zbieram się do napisania notki o książce(...)Indyka pokroić na kawałki. Można obtoczyć w mące (np. bezglutenowej ) ale ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam brudzić kolejnego talerza.. Obtoczyć w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Batata pokroić na paski, lekko polać oliwą (dosłownie kilka kropel) i posypać ziołami. Ja użyłam odrobiny tymianku. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, możemy ułożyć nuggetsy
Mama z Motylemprzepis na blogu, którego obserwuję i trochę go zmodyfikowałam. Kuleczki wyszły pyszne :) Do zrobienia kuleczek potrzebujemy: 1 miarkę orzechów (u mnie włoskie, pekan, brazylijskie i migdały) 2 miarki wiórków kokosowych 1 miarkę masła orzechowego syrop klonowy ok. 8 daktyli nasiona (u mnie chia i sezam niełuskany) kawałeczki czekolady (nie koniecznie) bakalie (jeśli ktoś chce) Przygotowanie: 1. Najpierw wrzucamy orzechy(...)kilka minut w ciepłej wodzie i było ok. Na tym etapie można dodać bakalie (też lepiej byłoby, gdyby nie były całkiem suche). 3. Do masy dodajemy orzechy, resztę wiórków kokosowych i nasiona (np. chia). Masa powinna wyglądać tak: 4. Z masy formujemy małe kuleczki. Smacznego
Mama z Motylemspodziewałam i był naprawdę pyszny. Jego zrobienie też nie było tak czasochłonne - dałam mu rosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży 150 g masła(...)gryczanej, 150 g ryżowej i 150 g mieszanki z tego wpisu ) owoce (użyłam mrożonej mieszanki porzeczek i malin z Lidla) Kruszonka: 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut. 2. W tym czasie możemy zacząć rozpuszczać masło. 3. Jajka ubić
Mama z Motylemogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie prosty. Możemy upiec wysoki biszkopt w okrągłej formie - np na tort - wtedy używamy 3 jaj. Ja chciałam upiec dużą blachę i niższy biszkopt
Mama z Motylemmięsa wystąpiła czerwona soczewica. Nie poszłam jednak na łatwiznę i nie kupiłam gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :) Składniki: olej kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica - pół szklanki przyprawy: sól, pieprz, oregano makaron bezglutenowy(...)kukurydziany Przygotowanie: Zetrzeć na tarce marchewkę i pokroić drobno seler naciowy. Cebulkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać marchewkę i seler. Podsmażyć aż warzywa zmiękną trochę. Dodać pomidory. Ugotować soczewicę i dodać do warzyw. Na koniec doprawić przyprawami. Zostawić patelnię na małym ogniu żeby smaki się przegryzły i ugotować w tym czasie makaron. Smacznego
Mama z MotylemMasa serowa: -375g ricotty -3 jajka -80g cukru pudru -10g cukru wanilinowego -1 łyżka soku z cytryny - 250g mrożonych malin -50g mrożonych jagód -wiórki kokosowe -biała czekolada Wszystkie składniki dodać do miski i zmiksować na gładką masę ( miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Masę serową wylać na podpieczony spód, następnie poukładać owoce oraz posypać wiórkami(...)kokosowymi i startą białą czekoladą. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 minut. Smacznego
Receptura smakuowsianymi. Smakuje jak prawdziwy sernik, a nawet jest lepszy bo lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej(...)Pyszny deser z owocami, który jest lżejszy od sernika pieczonego. Czytaj więcej >> 10) DYNIOWY PUSZEK Kolejny deser na zimno a'la sernik, ale bez sera - z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką z dodatkiem puree z dyni. Ciasto tak delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik
Kuchnia MagdaLeny