łatwy w przygotowaniu. Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne(...)czosnek – 2 ząbki * świeża chili – 1 szt * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę
Ostra na Słodkołyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na dekorację tortu: 400 ml śmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt(...)myjemy i suszymy. Najlepiej zrobić to odpowiednio wcześniej by owoce miały czas wyschnąć. Schłodzoną czekoladę trzemy na wiórki. Cały tort pokrywamy ubitą śmietaną. Obsypujemy po bokach czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozkładamy owoce wedle uznania i umieszczamy napis. My do jego wykonania użyliśmy kupnych pisaków cukrowych. Tort smakował wszystkim. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. Wilgotny. Piękny. Delikatny śmietanowy krem
Kuchnia po mojemuKokosowa nocna owsianka*; z kakaowym sosem śliwkowym *z mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, na mleku i jogurcie Powoli czyszczę do końca zamrażalkę z zapasów i czekam już na te świeże owoce ;) Słoik do torby, a przede mną takie tam tylko 9 godz lekcji ( w całym tygodniu
More food, love and dreamspszennej (lub 2 szklanki mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody(...)podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały. Można odlać trochę wody od gotowania, przyda się do podlania klusek na patelni, nie potrzeba wówczas dużo tłuszczu. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony
Smaczne Zdrowemomentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej
KreatywnePinyPyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce miechunki do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy
My Culinary Artpoczątek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić
Kulinarne InspiracjePrzepis na to danie powstawał w czasie gotowania... Zaczęłam od sosu pomidorowego, ale w czasie jego przygotowywania napatoczyło mi się jeszcze parę składników (ciecierzyca, pomarańcza, mleczko kokosowe). Tak trochę przez przypadek wyszło bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Składniki: puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego 3 dojrzałe pomidory mała cebula sok z połowy pomarańczy kilka listków bazylii pół pęczka natki(...)łyżeczki cynamonu sól Przygotowanie: Na łyżce oliwy z oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć 5 minut aż woda z pomidorów trochę odparuje. Wlać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy, dodać przyprawy: szczyptę soli, kolendrę, cynamon, curry oraz posiekane zioła i cukier trzcinowy. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować
Kulinarne InspiracjeSłynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej. Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta. Składniki (na ok. 4 filiżanki) : - szklanka mleka 2% - kubeczek jogurtu naturalnego (200g) - 1/2 tabliczki białej czekolady - 50 g płatków jaglanych - 2 łyżki wiórek kokosowych(...)mikrofalówce podgrzewając ją przez ok, 10 sekund (nie doprowadzając do wrzenia). W rondelku zagotować mleko z czekoladą połamaną na kostki. Stopniowo dodawać płatki jaglane, mleko w proszku i wiórki kokosowe, cały czas dokładnie mieszając. Gotować ok. 2-3 minut na średnim ogniu, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i żelatyną, następnie dodać ugotowane płatki. Masę przelać do filiżanek
Kuchnia Elliepaczki krakersów 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń, następnie ostudzić. Masło zmiksować(...)żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni. Ciasto wstawić
Cukier&PuderSkładniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka mleka w proszku 1 śmietana kremówka(330 ml) 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowania suchych wafli 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g Wykonanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem(...)puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez noc w lodówce
Ciasteczkowy Potwórznalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście(...)cukru 1 kostka masła lub margaryny 12 łyżek słodkiego mleka 6 jaj 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Kokos: 20 dag wiórek kokosowych 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami
Ciasteczkowy Potwórmówią :) Smaczne i to bardzo!!! Polecam, ciasto jest naprawdę przepyszne :) Biszkopt: 6 jaj 12 płaskich łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki Masa : 3 szklanki mleka 100 gram wiórek kokosowych 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery 1 szklanka cukru 1 kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną(...)cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą
Ciasteczkowy Potwórupieczenia kokosanek zainspirowała mnie Majanka . Ciasteczka okazały się mięciutkie, słodziutkie i cudownie kokosowe... Jeśli masz jakieś "wolne" białka, to nie zwlekaj tylko bierz się za pieczenie! Składniki: 4 białka; 1 szklanka drobnego cukru kryształu; 300g wiórków kokosowych; kilka kropel aromatu cytrynowego; Wykonanie: Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal(...)ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze
In my kitchenjajek; 2 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka cukru pudru; 250 g margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 1 łyżka śmietany 18%; 100 g wiórków kokosowych; 1/2 szklanki cukru kryształu; 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika); Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)drugiej 1 łyżkę śmietany. Na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto. Piec 40-45 minut w 190st.C. Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą
In my kitchen