Wyszła z tego super babeczka. Wilgotna i bardzo, baaardzo smaczna. Dodatkowo jeszcze polukrowałam. Polecam ! :-) Składniki: - 400g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 6 jaj - 200g startej marchewki - 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100g rodzynek - 3 łyżki ksylitolu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżka cynamonu +dodatkowo na lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego(...)miała 200g). W misie miksera ubić jajka z ksylitolem. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz z sodą. Dodać startą marchewkę oraz rozpuszczony, letni olej kokosowy. Dodać odsączone rodzynki (ja dodatkowo miksuję ręcznym blenderem, tak by były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy babkowej (u mnie 32x8cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wyrównać
Smaczne Zdroweczosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 małe jajko - kilka cienkich, surowych zielonych szparag - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1-2 pęczki zielonych szparag bezzapachowy olej kokosowy do smażenia (lub oliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pokrojone surowe zielone szparagi. Dodać sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony pieprz(...)Następnie dodajemy mielone mięso i jajko. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości oleju kokosowego lub oliwy na dużym palniku, odwracamy i zmniejszamy palnik. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Nie za długo by nie wysuszyć mięsa. Podajemy z zielonymi szparagi gotowanymi w osolonej wodzie. Smacznego
Smaczne Zdroweprzepisu wychodzi ok.40 ciasteczek. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu (lub cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy) Żurawinę(...)zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko olej kokosowy (tak, by stał się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które
Smaczne Zdrowe1200ml płynów) - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki) - sól i pieprz do smaku + dodatkowo: - ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba - olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu (lub masło) - trochę parmezanu lub startego cheddara (nie trzeba) - szczypior do posypania dania (nie trzeba) - chili w młynku (nie trzeba) Od szparag odłamać końcówki (reszty(...)uzupełnić wodą (lub dać samą wodę) tak, by były całe zakryte - zagotować, doprawić solą i odstawić. Po ok.10 minutach wodę z mlekiem odlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący
Smaczne Zdrowełyżeczka sosu sojowego (można pominąć i dać więcej soli) - sól i pieprz do smaku - wędzona, słodka papryka - świeżo mielone chili - olej do smażenia (u mnie ok.2 łyżek oleju kokosowego bezzapachowego) Fasolę namoczyć najlepiej na 24h (min.12h). Następnie ugotować do miękkości (u mnie ok.1godziny). Wodę odlać. Fasolę przełożyć do miski, przestudzić i zmiksować na gładką masę, dodając do niej ok.1/4 szklanki(...)jest moją ulubioną :-) Smarowidło najlepiej smakuje schłodzone, choć i ciepłe też jest pyszne. I co ciekawe nie wiem czy to długie moczenie czy kwestia doprawienia, (być może dodatek oleju kokosowego) ale to smarowidło pomimo fasoli, cebuli, czosnku, nie jest wcale ciężkostrawne, nie jest wzdymające... A to bardzo duży plus, gdyż niektórzy tego się obawiali. Do tego chrupiący małosolny ogórek
Smaczne Zdrowedłużej gotowana, to sypka się nie zrobiła. Tak więc wróciłam do sprawdzonego pierwszego przepisu i tak już zostanie. :-) Składniki: - paczka kaszy jaglanej (350-400g) - wrząca woda, - łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub inny tłuszcz (można dodać np.masło) - sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki) Pusty, suchy (bez tłuszczu) garnek umieścić na palniku i nagrzać go chwilę (na niezbyt dużym ogniu). Następnie(...)kaszy i już nie mieszamy tylko gotujemy ok.10 minut na malutkim palniku. Gdy zauważymy brak wody troszkę można dolać ale niezbyt dużo. Po dziesięciu minutach do kaszy dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz sól, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Po tym czasie kasza napęcznieje, urośnie i zmięknie. Jest pyszna, aromatyczna, bardzo sypka i baaardzo zdrowa
Smaczne Zdrowemogę się zdecydować, który smak najbardziej mi smakuje, tak naprawdę to wszystkie 4 warianty smakowe lubię: ananas & kokos. ma pyszny tropikalny smak z kawałkami ananasa i wiórkami kokosowymi, a ja lubię wszystko co zawiera kokos Brzoskwinia & mango, jest pyszny, ma bardzo orzeźwiający smak truskawka & banan
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie waniliowy smak i aksamitną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędoskonałe źródło białka roślinnego. A przede wszystkim syci na długo. Pęczak z kolorowymi warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa(...)najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę. Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy. W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również
Sajkofanka smakuMakaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry. Na patelnię wrzucamy boczek(...)następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem. Gotowe
Sajkofanka smakuKremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao - 100g łososia wędzonego - połowa dużej, świeżej papryczki chili - 2 ząbki czosnku - 200g śmietany 18% - 400ml mleczka kokosowego - pieprz, sól, płatki chili, starty imbir - dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego) Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy, po czym wrzucamy do niej makaron(...)minuty. Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać na talerze! Smacznej soboty
Sajkofanka smakujeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać(...)odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki i kilka groszków kokosowych. Przyozdobić listkami świeżej mięty i ukroić kawałeczek na spróbowanie – więcej nie dacie rady zjeść ;) Pozdrawiam Was serdecznie i życzę słodkiego, słonecznego weekendu
Sajkofanka smakuSezon rabarbarowy już się zaczął.Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa
Ala piecze i gotujeokoło 25 minut. Po upieczeniu, pozostawić na 15 min w formie, a nastepnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretki o nutella o wiórki kokosowe do ozdoby o ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka(...)prostokątów posmarować nutellą, dżemem lub lemon curd, przykryć drugim prostokątem i wyrównać ewentualne krzywizny. Tak przygotowane prostopadłościany, na chwilę zanużyć w galaretce i obtoczyć z każdej strony w wiórkach kokosowych. Odstawić do wyschnięcia. Wstawić na noc do lodówki. Pycha!! Smacznego
Mia Cucina Sofieta