osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody 3 łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo: 1 kilogram truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitom
Bajeczna Kuchniapost z różnymi przepisami na mug caki. Wszystkie wersje wychodziły świetnie i bez wątpienia mogę je wam polecić. Dzisiaj wersja czekoladowa z masłem orzechowym. PRZEPIS 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka kakao Składniki dokładnie wymieszać i wstawić w naczynku do mikrofali
TetiisheriCzekoladowe ciasto Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie) 1 jajko 1
nietadietaCiasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody
nietadietadyni,by mogla rowno stac.Pomidory zblendowac na gladki sos.Zagotowac z mlekiem kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola.Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn .Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!self raising mąki*4-5 jaj100 gr wiórek kokosowychpuszka czereśni bez pestekcukier puder*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Masło, jajka I cukier- razem miksujemy. Dodajemy do miski mąke I wiórki kokosowe.Łączymy. Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Wylewamy ciasto do formy (23 cm ) . Wykładamy czereśniami
Smaki Edytytermoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z pianą. Na koniec masa powinna być lekka, sztywna i błyszcząca, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dodajemy mąkę i ocet winny. Ubijamy 1 minutę. Wykładamy(...)pieczemy 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy jeszcze 1,5-2 godziny. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. FRUŻELINA : Marakuję zagotowujemy w rondelku z cukrem i mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Odstawiamy z ognia. Gęstość frużeliny regulujemy wodą. KREM :W miseczce mieszamy 200 ml mleka kokosowego z 4 łyżkami
cool and mintyłyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny(...)trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na ok. godzinę w piekarniku. Dobrze jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko cynamon Jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w plasterki, oprószamy cynamonem i odstawiamy na chwilę. W misce roztrzepujemy jaja z jogurtem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i miód, mieszamy. Wsypujemy mąki oraz proszek i ponownie całość mieszamy. Dodajemy jabłko. Ja smażyłam bez tłuszczu na złoty kolor
Cynamonowe szczęściemąki kokosowej 35 g mielonych migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego dowolne owoce ( użyłam czerwonych pomarańczy, mrożonych truskawek, malin, borówek i jagód) jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto(...)zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek każdej wypełniamy owocami. Pieczemy je około 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Artykuł Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKolejne wspomnienie Wielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się(...)łyżka syropu z agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni
pyszne zdrowościłyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu(...)Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 blaty. KREM KOKOSOWO- RYŻOWY Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, napojem ryżowym i kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów, teraz można dolać ksylitol w odpowiedniej dla każdego ilości. Zostawić pod przykryciem (już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli
Candy PandasCiasto z galaretką i kremem wiśniowym Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła kokosowego 4
nietadietałyżki wiórków kokosowych do posypania babki Instructions Babka: Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to ok 5 minut). Zmniejszyć obroty miksera, dodać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny i całość krótko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i wymieszać(...)Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. Lukier: Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu
Fitsweet.mebiałko zostawiamy do posmarowania) 1 łyżka gęstej śmietany 18% 150 g masła lub margaryny szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% płatki kokosowe lub wiórki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie, a nie gorące) dodajemy do niego dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru(...)sztuk. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować). Czekoladę siekamy i przekładamy do miseczki. Zalewamy gorącą śmietanką
Poezja smaku