właśnie jej, to co dziś umiem i czym dzielę się z Wami to tylko i wyłącznie jej zasługa, no może moje chęci J Rajskie ciasto na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne(...)łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
Wanilia i Kardamonoprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze(...)smaruję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypuję kruszonką. Piekę ok. 20 minut lub do złotego koloru. Jeśli wybraliście lukier to po upieczeniu i lekkim wystudzeniu drożdżówek polukrujcie je. Zasmakuj Kuchni Inspiracja: tutaj . Do drożdżówek można wykorzystać smakową kruszonkę lub kolorowy, smakowy lukier, polecam wpisy: Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa Jak zrobić domowy lukier? Lukry – smakowe
Zasmakuj KuchniChlebki bananowe to jedne z moich ulubionych zdrowych ciast. Szybkie do zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie(...)szklanki płatków owsianych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmielić
Healthy food explorergęstym mlekiem kokosowym. Pierwszy raz robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki(...)jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli
Healthy food explorerCiasta bez pieczenia zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie ma co się dziwić, ponieważ każdy z nas uwielbia oszczędzać czas! Tak jest właśnie z tym brownie ❤ Wystarczy, że na wieczór przed spaniem zmiksujesz odpowiednie składniki i zostawisz blaszkę na noc w lodówce a już rano możesz cieszyć się obłędnie czekoladowym ciastem rozpływającym się wręcz w ustach(...)łyżki melasy z karobu -4 łyżki kakao -2 miarki roślinnej odżywki białkowej Siła roślin ( u nas o smakudzikiej jagody ) -1/2 szkl. orzechów laskowych Dodatkowo do ozdoby -ubita śmietanka kokosowa z ksylitolem -mrożone maliny -orzechy laskowe -2 kostki gorzkiej czekolady RAW BROWNIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut pod przykryciem (świeżych nie trzeba). Płatki namoczyć w ciepłej wodzie
Candy PandasTypowo jesienne ciasteczka - z dynią i orzechami - bardzo smaczne i zdrowe na dodatek :) Bez dodatku cukru, bez nabiału i bez glutenu - jeśli użyjecie bezglutenowych płatków. Zróbcie koniecznie! SKŁADNIKI (na ok. 14 sporych sztuk można od razu podwoić składniki bo ciacha są pyszne) 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki puree dyniowego ( przepis KLIK! ) 1/2 banana 1 łyżeczka(...)łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka płynnego oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche (płatki, cynamon, orzechy, pestki) i mokre (puree, rozgnieciony banan, miód i olej). Łączymy je razem, formujemy w dłoniach dość duże kulki, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Moje Kuchenne Rewelacjegalaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ) ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :) W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę, że za sam wygląd je polubią ;) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu(...)łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe wiórki kokosowe, do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka
Opowieści z piekarnikapokazać, że praktycznie każde ciasto ucierane,po ludzku, to takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami(...)cukru 2 średnie banany 400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość
greenscarfciasto zawsze wychodzi, również bez długiego wyrabiania i smakuje rewelacyjnie, jest wilgotne i długo pozostaje świeże (za sprawą dodanego smalcu). Kiedyś piekłam to ciasto bardzo często, wówczas było na mące pszennej, (najczęściej tortowej), oryginalny przepis na mąkę pszenną dołączę poniżej. Ostatnio piekłam na mące orkiszowej tortowej typ450 , wyszło super puszyste i przepyszne. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.37,5x24(...)szklanki mleka - 1/2 szklanki ksylitolu - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - 4 żółtka - 1 całe jajko - 1 łyżeczka smalcu (dałam 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500-600g owoców (rabarbaru, rabarbaru z truskawkami lub dowolnych innych) - cukier trzcinowy do posypania (gdy dajemy dużo rabarbaru) Ciasto: Do kubeczka rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki oraz ok.50-100
Smaczne Zdrowewaniliowej pasty lub extraktu 200 g mąki 1 łyżeczka proszku dopieczenia 400 ml jagód, u mnie świeże Kruszonka 50 g owsianych płatków, u mnie tradycyjne, nie błyskawiczne 50 g kokosowego cukru palmowego 50 g mąki 50 masła, zimnego ½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone masło. Rozcieraj masło z resztą składników między palcami(...)mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko
codojedzeniaKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej(...)wystudzenia. Połowę herbatników układam na blasze. Na to nakładam równo całą masę. Na wierzch równo układam resztę herbatników. Polewam lukrem i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Bez pieczenia (Źródło przepisu: Przepisownik Margaretki +modyfikacje
Kuchnia co dniaSkładniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka 100 g sera białego 4 łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na
kgwjanczewoOstatnio kasza jaglana rozgościła się u nas na dobre. W piekarniku piecze się kolejny (już czwarty w krótkim czasie) chlebek jaglany, w tygodniu była kasza do obiadu a także były naleśniki z kaszy. Zrobione tak trochę eksperymentalnie, trochę dla urozmaicenia, bowiem na szczęście u mnie problemu z jedzeniem kaszy nie ma (wszyscy ją uwielbiają). Eksperyment zakończony sukcesem, naleśniki bardzo(...)łyżek skrobi kukurydzianej- 1 jajko- 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)- 1 łyżeczka ksylitolu (nie trzeba)- kilka łyżek wody gazowanej (nie trzeba, ja dałam by były cieńsze)- 1 łyżka oleju kokosowego do smażeniaDo miski włożyć kaszę jaglaną, dodać skrobię kukurydzianą, jajko, mleko ryżowe, płynny olej kokosowy oraz ksylitol i zmiksować (u mnie ręcznym blenderem). Ja dodałam dodatkowo kilka
Smaczne ZdroweAlternatywa dla najlepszego ciasta marchewkowego - ciasto z cukinii. Jest delikatne w smaku, nie za słodkie, wilgotne i możecie je przygotować z różnymi dodatkami - żurawina, rodzynki
CookYourselfCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić
głodny alergikDla mnie gofry to przede wszystkim doskonała opcja na weekendowe śniadanie, które wystarczy podać z ulubionymi dodatkami. Wersja owsiana syci na długo, a co najważniejsze jest
Fabryka pomysłówkształt i również składamy w list tym razem już bez masła.Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut.Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 60 minut.Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji 1:3), wykładamy pozostałe masło, znów wałkujemy i składamy już bez masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut(...)podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut.Orzechy drobno kroimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Słodka Stronaekspresowo z patery z ciastem. Składniki – keto malinowa chmurka (forma 25×30 cm): Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 75 g zimnego masła 160 g mąki kokosowej Składniki na bezę: 4 duże białka 120 g erytrytolu zmielonego na puder odrobina wanilii 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli himalajskiej Składniki na galaretkę malinową(...)odrobina wanilii opcjonalnie słodzik do smaku ( ksylitol , erytrytol, stewia ) – u mnie bez słodzików Przygotowanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważnie oddzielić żółtka od białek, które należy schłodzić przed przygotowaniem bezy. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciastem wylepić dno blaszki. Piec w temperaturze
Ola la LCHFDodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim kółkiem przykryć i lekko połączyć brzegi. Piec w piekarniku w temp(...)blogiem. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może skorzystasz z innych moich przepisów? Sernik gotowany na cieście miodowym Czekoladowiec Cappucino Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką Wiśniowa pychotka
Cukiernia PychotkiCiasteczka bez mąki i cukru Banalnie proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu! 🍪🍪🍪 Składniki: - 10 łyżek płatków owsianych górskich - 1 garść żurawiny - 1 garść nerkowców - 1 garść migdałów - 200g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki miodu - 1 banan - 1 łyżka siemienia lnianego - 1 łyżka wiórek kokosowych - 4 łyżki słonecznika - 1 jajko Opcjonalnie: - 1 łyżeczka cynamonu Do ciasteczek dodałam to, co miałam jeżeli(...)możesz np. dodać więcej żurawiny lub np. dodać rodzynki.🍓🍇🍑 Sposób przygotowania: - wszystkie składniki połącz ze sobą, - wymieszaj energicznie, - wyłóż łyżką małe porcje w kształt okrągłych ciasteczek na papier do pieczenia, - piecz ok.25 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO
MintTasteZostały mi białka których nie wykorzystałam przy robieniu Crème brûlée , bez nie lubię więc ten pomysł odpadał w przedbiegach. Znalazłam gdzieś w internecie taki prosty przepis na kokosanki. Nie miałam ochoty na nic skomplikowanego, więc się zdecydowałam skorzystać z tego przepisu. Czasami całe piękno tkwi w prostocie i nawet z pozoru niby najprostsze danie można popsuć. Kokosanki wyszły(...)jajek 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka należy ubić na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Na koniec dodajemy stopniowo wiórki i cały czas ubijamy na wolnych obrotach. Łyżką kładziemy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut aż ciasteczka się
Delusional Trinemiodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki naturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki poszatkowanych suszonych owoców (rodzynki, daktyle, morele) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Do miski przełożyć olej kokosowy, dodać miód(...)soli i jajka. Wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Następnie dodać mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około
Mała Cukierenkaopakowanie przyprawy do piernika • 3 łyżki powideł śliwkowych • cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: mleko, olej. Powidła przetrzeć przez sitko, aby były bez pestek i grudek. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. 2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą(...)wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. 6. Blaszkę z piernikiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w opcji dół + termoobieg. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. 7. Ostudzić. Można polać polewą. Ja dodatkowo posypałam je wiórkami kokosowymi. 8. Podawać z filiżanką kawy. Smacznego. Przepis dodaję
W mojej kuchniżółtkacukier waniliowy2,5 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy (bez cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka".Warstwa kokosowa: Białka ubijamy
Słodka Strona