dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki. Upieczony chlebek dyniowy sam w sobie jest mega pyszny. Ale jeśli chcecie go nieco(...)szklanki mąki owsianej ( lub innej ) 1 duże jajko "L" 3/4 szklanki pure z dyni 2 mocno dojrzałe banany 1/3 szklanki cukru kokosowego 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych Przygotowanie: Pure z dyni wymieszać z pogniecionym bananem - lub zblenderowac
kolorowotorcikowoPrzepraszam za jakość zdjęcia, ale niestety problemy techniczne nie pozwalają na leprze. Przepis ten jest lekko przerobionym przepisem z bloga nakuchennymprogu.pl . Kopiec ten jest zdrowszą
cukrem pudrem posypanełyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 3 białka 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 500 g truskawek Krem waniliowy: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Spód W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, kakao, płynnym olejem kokosowym i białkami. Masę wymieszaj najpierw(...)pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Krem waniliowy Jedną szklankę mleka kokosowego (250 ml) przelej do rondelka, dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj
Food SquareMuffiny makowe ze śliwkami to kolejna propozycja na szybkie i smaczne babeczki z sezonowymi owocami. Tym razem skorzystałam z sezonu na śliwki, choć i inne owoce
Smakołyki BerenikiWszyscy ostatnio tak chwalą pieczone naleśniki, jakoś nie byłam do nich za bardzo przekonana, ale jak polecają to postanowiłam spróbować. Smakują, nie powiem, że nie, całkiem
Quinoa Raz!zajrzeć :) Bazą babeczek jest cudowny spód z płatków owsianych i banana, dodatkowo dodałam jedną łyżkę masła orzechowego - nadaje kleistej konsystencji i wspaniale smakuje. Jako wypełnienie autorka przepisu proponuje budyń bez cukru. Ja wykorzystałam zapasy ricotty :) Całość jest naprawdę godna polecenia jako zmiennik tradycyjnych kruchych babeczek... ja zjadłam od razu dwie... na szczęście siłownia jeszcze otwarta :) Spody (6 babeczek(...)ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Krem: 250g ricotty kropelka aromatu waniliowego 1-2 łyżeczki miodu, stevii, erytrolu 100g serka homogenizowanego Składniki dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Wystudzone spodu nadziewać kremem. Można posypać kakao lub wiórkami kokosowymi. Po nałożeniu kremu przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzawsze można trochę zmodyfikować po swojemu :) Poniższy na prawdę mi się udał! :D Jest wilgotny i bardzo miękki. Słodki oraz puszysty. Suszone owoce zmiękły całkowicie, nawet bez namaczania także są przyjemne w jedzeniu. Troszkę cynamonu i kakao nadało delikatnej nutki tych składników. Częstując innych nie mówcie, że to "chlebek", bo jakoś za dużo chętnych na niego wtedy(...)bananów (2 średnie szt.) 1 jajko 100 g mix'u daktyli , moreli , rodzynek (RAWFOODS) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kakao 15 g oleju kokosowego 150 ml mleka Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na "paćkę". Suszone owoce drobno pokrój. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej
Zdrowie na języku :Płyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr) 5 łyżeczek cukru Wykonanie(...)wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie
W Moim Magicznym Domuktórą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około 30 kropel stewii firmy(...)bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis na dwie mniejsze foremki ( u mnie 27x10cm)Składniki:- 8 dużych jajek- 3,5 szkl mąki orkiszowej białej(...)ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić
Smaczne Zdroweszklanki oleju- 3 szklanki mąki- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 150 g rabarbaru- 1 średniej wielkości jabłko- cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:1. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na nieduże kawałki, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę.2. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę (nawet(...)czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą.4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem
Kraina Tysiąca SmakówCiasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli
Cook&LoveDziś polecam Wam przepis na zdrowe słodkości. Kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe. Wspaniałe by zaspokoić chęć na coś słodkiego i o wiele zdrowsze od tradycyjnych ciasteczek Z
Słodkie okruszkiPora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
Gotowanie...to proste !Moja wersja tego znanego ciasta na zimno. Pycha !!! Składniki: ciasto: 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 i
Z Majeczką w kuchniDziś polecam Wam na śniadanie pyszny i zdrowy otrębowy omlet jabłkowy (bez mąki i cukru). Przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Takie śniadanie zaspokoi głód i doda Wam energii na początek dnia. Przepis jest naprawdę prosty. Spróbujcie. Polecam i życzę Wam miłego i smacznego dnia Składniki: 1 całe jajko 1 białko 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny(...)Stoisław ) 1 małe jabłko (nie kwaśne) mała szczypta soli cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około 1/3 łyżeczki
Słodkie okruszkioleju kokosowym (lub smalcu) golonki, z każdej strony po kilka minut. Następnie przekładamy golonki do żaroodpornego naczynia, zalewamy tłuszczem z patelni, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz czosnkiem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy ok.3/4 -1 szklanki wina. Ganek zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po ok.1-1,5h zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy (dusimy) nasze(...)trakcie pieczenia golonki przewracamy na drugą stronę, również posypujemy je pieprzem oraz czosnkiem, wlewamy w dwóch turach resztę wina i pieczemy dalej. Całkowity czas pieczenia mięsa, to ponad 3h, u nas było to 3h i 15 minut . Golonki muszą być bardzo miękkie, wręcz mięso powinno odpadać od kości. Ok. 1-1,5h przed końcem pieczenia dodajemy
Smaczne ZdroweLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuJeżeli macie ochotę na coś małego i słodkiego to zachęcam do przygotowania placuszków jaglanych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku
Ugotowaćwłaśnie jej, to co dziś umiem i czym dzielę się z Wami to tylko i wyłącznie jej zasługa, no może moje chęci J Rajskie ciasto na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne(...)łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
Wanilia i Kardamonoprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze(...)smaruję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypuję kruszonką. Piekę ok. 20 minut lub do złotego koloru. Jeśli wybraliście lukier to po upieczeniu i lekkim wystudzeniu drożdżówek polukrujcie je. Zasmakuj Kuchni Inspiracja: tutaj . Do drożdżówek można wykorzystać smakową kruszonkę lub kolorowy, smakowy lukier, polecam wpisy: Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa Jak zrobić domowy lukier? Lukry – smakowe
Zasmakuj KuchniChlebki bananowe to jedne z moich ulubionych zdrowych ciast. Szybkie do zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie(...)szklanki płatków owsianych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmielić
Healthy food explorergęstym mlekiem kokosowym. Pierwszy raz robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki(...)jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli
Healthy food explorerCiasta bez pieczenia zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie ma co się dziwić, ponieważ każdy z nas uwielbia oszczędzać czas! Tak jest właśnie z tym brownie ❤ Wystarczy, że na wieczór przed spaniem zmiksujesz odpowiednie składniki i zostawisz blaszkę na noc w lodówce a już rano możesz cieszyć się obłędnie czekoladowym ciastem rozpływającym się wręcz w ustach(...)łyżki melasy z karobu -4 łyżki kakao -2 miarki roślinnej odżywki białkowej Siła roślin ( u nas o smakudzikiej jagody ) -1/2 szkl. orzechów laskowych Dodatkowo do ozdoby -ubita śmietanka kokosowa z ksylitolem -mrożone maliny -orzechy laskowe -2 kostki gorzkiej czekolady RAW BROWNIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut pod przykryciem (świeżych nie trzeba). Płatki namoczyć w ciepłej wodzie
Candy PandasTypowo jesienne ciasteczka - z dynią i orzechami - bardzo smaczne i zdrowe na dodatek :) Bez dodatku cukru, bez nabiału i bez glutenu - jeśli użyjecie bezglutenowych płatków. Zróbcie koniecznie! SKŁADNIKI (na ok. 14 sporych sztuk można od razu podwoić składniki bo ciacha są pyszne) 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki puree dyniowego ( przepis KLIK! ) 1/2 banana 1 łyżeczka(...)łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka płynnego oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche (płatki, cynamon, orzechy, pestki) i mokre (puree, rozgnieciony banan, miód i olej). Łączymy je razem, formujemy w dłoniach dość duże kulki, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Moje Kuchenne Rewelacjegalaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ) ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :) W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę, że za sam wygląd je polubią ;) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu(...)łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe wiórki kokosowe, do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka
Opowieści z piekarnikapokazać, że praktycznie każde ciasto ucierane,po ludzku, to takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami(...)cukru 2 średnie banany 400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość
greenscarfciasto zawsze wychodzi, również bez długiego wyrabiania i smakuje rewelacyjnie, jest wilgotne i długo pozostaje świeże (za sprawą dodanego smalcu). Kiedyś piekłam to ciasto bardzo często, wówczas było na mące pszennej, (najczęściej tortowej), oryginalny przepis na mąkę pszenną dołączę poniżej. Ostatnio piekłam na mące orkiszowej tortowej typ450 , wyszło super puszyste i przepyszne. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.37,5x24(...)szklanki mleka - 1/2 szklanki ksylitolu - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - 4 żółtka - 1 całe jajko - 1 łyżeczka smalcu (dałam 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500-600g owoców (rabarbaru, rabarbaru z truskawkami lub dowolnych innych) - cukier trzcinowy do posypania (gdy dajemy dużo rabarbaru) Ciasto: Do kubeczka rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki oraz ok.50-100
Smaczne Zdrowewaniliowej pasty lub extraktu 200 g mąki 1 łyżeczka proszku dopieczenia 400 ml jagód, u mnie świeże Kruszonka 50 g owsianych płatków, u mnie tradycyjne, nie błyskawiczne 50 g kokosowego cukru palmowego 50 g mąki 50 masła, zimnego ½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone masło. Rozcieraj masło z resztą składników między palcami(...)mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko
codojedzeniaKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej(...)wystudzenia. Połowę herbatników układam na blasze. Na to nakładam równo całą masę. Na wierzch równo układam resztę herbatników. Polewam lukrem i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Bez pieczenia (Źródło przepisu: Przepisownik Margaretki +modyfikacje
Kuchnia co dnia