Przepis #12 Świąteczne babeczki 173uwielbiam). Stało się tradycją, że co roku piekę babeczki. Tym razem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji. Dodając moje ulubione składniki wymyśliłam smakowite, sycące babeczki - idealne do świątecznego koszyczka. Składniki ( 13 babeczek) suche - mąka owsiana 180 g - mąka kokosowa 60 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda oczyszczona 1 łyżeczka - cynamon 0,5 łyżeczki mokre - masło orzechowe 3 łyżki
Health-Fit-Life
Jagielnik z polewą daktylowo - kokosową. Szybki, łatwy przepis bez mleka i glutenu 223daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam
nietadieta
Makowiec w wersji mini. 172Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą, borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :( Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko
Poranek na słodko
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 259pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego z wiaderka- 4 duże jajka "L"- 1 szklanka* mąki orkiszowej białej- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru)- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczne Zdrowe
Świąteczne pierniczki 303elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny(...)wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz
Moje Kuchenne Rewelacje
Przepisy na ciasta z truskawkami 426truskawkami, które znajdziecie TUTAJ. Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki z truskawkami Wyznanie(...)Tort Pavlova Tartaletki z truskawkami i mascarpone Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami Ucierane z truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto
Z miłości do słodkości
Ciastka z maszynki 268upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie
Blondynka Gotuje
Tort truskawkowy 201blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej(...)papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia. Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy
Ciastkozercy
Tort truskawkowy 263blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej(...)papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia. Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy
Ciastkozercy
Tort serowo-truskawkowy 177serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 5 jajek Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. do posmarowania części(...)około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę wylewamy na spód z ciasteczek (masa jest płynna i taka ma być). Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Wkładamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy
Moja Mama Gotuje
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 213piernik na Guinessie, czy może ten, który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz oleju kokosowego, ale nie wiem, czy nie miało to też(...)wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu
FitKot
Lody kokosowe | bez cukru | 318Ten przepis to istna petarda dla miłośników kokosa! Zrobicie te lody bez maszynki. Dodatkowe są one bez cukru (no chyba, że na siłę
Czarnawisienka
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 169przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie(...)masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady
Gotowanie...to proste !
Przepis #190 🎄 Cynamonowy sernik - bez spodu 206waniliowego bez glutenu - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo - 5 kostek gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz cynamon i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy
Health-Fit-Life