Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 258sobie sprawę, że nie jest on wysoce spektakularny, ale miałam wielką ochotę na spaghetti. I tak sobie pomyślałam, czemu nie podać go inaczej niż na klasycznej kopiastej stercie klusek. makaron spaghetti na 2 porcje 1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę) 2-3 łyżki masła 400g mięsa mielonego przyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz) 1/2 cebuli 1 łyżka
bastalena
1550.Sałatka z brokułem i zupką wietnamską 406brokuł 2 zupki wietnamskie Vifon 1 cebulka słoiczek papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 15 dkg polędwicy drobiowej majonez jogurt naturalny sól przyprawa do sałatek Prymat Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Brokuł wrzucić do naczynia z wodą i gotować 10 min, po czym
Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa sałatka 1875mieć w zapasie], dodajemy majonez...i gotowe.. 2 zupki wietnamskie Vifon słoik sałatki dowolna mieszanka sałat np.z rukolą, z roszponką lub sałatą rzymską majonez Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatkę ze słoika odsączyć z zalewy, dodać mix sałat i makaron.Wymiesza
Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa sałatka 451więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatę porwać lub pokroić.Polędwicę , pomidor i ogórek pokroić
Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 202już jakiś czas temu do przetestowania w mojej kuchni. Ja na biały sobie nie pozwalam, ale danie przygotowałam dla narzeczonego i skoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki : * porcja makaronu * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia
Magiczne Życie Marty
Nareszcie w domu 234krucho. Co prawda specjalnej diety nie muszę stosować ale sił nie starcza. Pałeczkę w kuchni przejęła Mama. Na przywitanie czekał na mnie wczoraj pyszny rosołek z lanymi kluskami. Postaram się chociaż pstrykać to co Mama będzie gotować i wstawiać podając przepis , ale różnie to może być. Dziś idę ,,leżakować
Buniabaje w kuchni
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 375obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii
Poezja smaku
KNEDLE Z SEREM NA SŁODKO 497Knedli z serem nie jedliśmy dobre kilka lat. Przy przeglądaniu mojego zeszytu z przepisami natknęłam się na recepturę, którą dostałam od mojej mamy, Felicji. Kluski są delikatne i rozpływają się w ustach. Knedle z serem sprawdzą się idealnie, jako drugie danie po sytej zupie, np. po zupie gulaszowej . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandry
Kotlety ziemniaczane + buraczki 316czasami, że po obiedzie zostają już ugotowane, niezjedzone ziemniaki? Pewnie tak. Ja bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się
Ratunku obiad
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 275wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki (takie poduszeczki). Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną i od tego czasu gotujemy jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz, podajemy z przygotowanym sosem i klopsikami. Czasami dobrze jest mieć
Ratunku obiad
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 313czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane już ziemniaczki
Ratunku obiad
Tagiatelle z kurczakiem i sosem serowo żurawinowym 278zbyt wiele i jest pyszne (pod warunkiem, że lubicie sery), to jeszcze przygotowuje się je błyskawicznie. W mniej więcej 15 minut będziecie się mogli cieszyć talerzem pysznych, gorących klusek :). Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości) 150 g sera rokpol 50 g sera chedar 3-4 łyżki
Obiad za dychę
Po prostu kopytka... 196Zawsze wydawało mi się, że dania typu kopytka czy kluski śląskie są mega pracochłonne... Nic bardziej mylnego :) Nie można zapomnieć o uczuciu satysfakcji, gdy wszyscy się nimi zajadają. Kopytka z sosem pieczarkowym i serem. Kopytka. Składniki dla 4 osób: 700 g ziemniaków; 150 g mąki + mąka do podsypania; 1 jajko; 1/2 łyżeczki soli. Obrane i umyte
Miksturownik
Ziemniaki i łosoś z grilla + sos kaparowy 239jeszcze, mogą dla mnie nie istnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają
Zdrowa Kuchnia Sowy
Francuskie kluseczki z truskawkami 343żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie. Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze chwilę i wyjąć łyżką cedzakową. Kluseczki polać jogurtem naturalnym, posypać truskawkami i dosłodzić miodem. Ja użyłam miód lipowy Sądecki Bartnik . Smacznego
kolorowotorcikowo