kluski - 6146 przepisów (strona:285/410)

Amoniaczki 147

Mąkę przesiać z amoniakiem do większej miski. Posiekać ze smalcem, dać cukier, jajko, żółtka i cukier waniliowy. I dać mleko, tyle, aby ciasto było rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut.  Ciasto porcjami wałkować na grubość 1/3 cm i wykrawać ciasteczka. Ciastka rozkładać na blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem

Moje pyszne gotowanie
Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym 263

wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał sos, ale nie utworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia. Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę. Ja swoje serduszka podałam z kaszą jaglaną, którą pierwszy raz w życiu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 179

zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić. Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 212

ciemniejszy i intensywniejszy w smaku. Mięso jest bardzo kruche i delikatne, a sos kwaskowaty o pięknym zapachu :) Spróbujcie sami :) Polecam podawać pokrojone w grube plastry, z kluskami śląskimi i buraczkami :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kaczka pieczona świąteczna 270

Święta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu " Magazynu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidorowa nie do końca klasycznie 162

czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bigos cygański 4024

Ogórków nie trzeba obierać ze skórki. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi

Gospodyni Miejska
Pieczarki w sosie śmietanowym 248

jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatku marchewki można zrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie). Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 168

masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować  dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka

SzczyptaSmaQ
Ser biały w ziołowej zalewie ala "Apetina" 140

Uwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do makaronu do klusek itd. Tym razem postanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki

Basia w kuchni
434. Polenta z piekarnika. 145

polenta pieczona w skorupce* podana z sosem truskawkowym i bananem *bułka tarta, masło, cukier trzcinowy Robiąc ostatnio  te kluski przyszło mi do głowy, czemu by nie spróbować w ten sposób zapiec polenty? Skoro można ją usmażyć to czemu by nie wsadzić jej do piekarnika? Choć knedle i tak wygrywają w smaku, to i te śniadanie było niczego

More food, love and dreams
592. Crêpes vonnassiennes, czyli placki z..... ziemniakami?! 147

smakowały jak ziemniaki, po II były dobre, a po III miały  taką fajną pulchną strukturę, trochę inną od zwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne.  Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć nie chce... ale zaraz

More food, love and dreams
596. Egzotyczne placki + pomysł... na obiad, kolacje? 202

plastrów ananasa Jajko miksuje z bananem i mleczkiem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, i dodajemy do mokrych składników. Dodajemy ananasa i smażymy na rozgrzanej patelni. Buraczane jaglane kluski z brokułami, prażonymi płatkami migdałowymi i tymiankiem  Przepis: mały burak(ok.120g?) 25g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) 35g mąki żółtko sól, pieprz do smaku Buraka i kaszę

More food, love and dreams
G... Gulasz! 311

dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania