kluski - 6146 przepisów (strona:189/410)

Bigos z cukinii 133

Bigos z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych, młodych ziemniaków, klusek lub jako samodzielne danie. Mniej kaloryczny a równie smaczny jak bigos z kapusty. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, z której można wyczarować wiele wspaniałych potraw:) Dzisiaj zapraszam na smaczny bigos z cukinii. Składniki 4 cukinie, obrane starte na tarce jarzynowej

gotuj ze mną
Rolady schabowe w sosie. 120

Rolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy.  Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej.  Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli  i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy.  Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula

Agusiowe smakołyki
GNOCCHI 169

Sprawdzony i prosty przepis na kluseczki gnocchi, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Charakterystyczne w wyglądzie gnocchi smakują z sosami na ciepło, np

Zasmakuj Kuchni
Knedle z morelami i białą czekoladą 108

około 0,5cm grubości. Lekko opruszonymi mąką rękami rozciągamy placek, na środek układamy morelę, a w jej zaglębienie kostkę czekolady. Obwijamy ciastem, ciasno zaklejamy, nadmiar ciasta możemy usunąć, aby kluska nie była zbyt gruba. Kulamy w rękach do utworzenia zgrabnej kulki. Robimy tak z pozostałym ciastem, owocami i czekoladą. Proponuję robić knedle porcjami, najpierw skleić 6, zagotować

Smaczna Strona
Poradnik. Dlaczego warto jeść szpinak? 118

pyszne dania z takim dodatkiem, korzystanie z leczniczych właściwości stanie się dla każdego z nas przyjemnym zadaniem. Polecane dania ze szpinakiem: Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem Puree ziemniaczane ze świeżym szpinakiem Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Artykuł Poradnik. Dlaczego warto jeść szpinak? pochodzi

ProstePesto.pl
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 103

waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej, to tradycyjne, pyszne i pożywne danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:) Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami : Przepis na bigos

Lekcje w kuchni
Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty 112

mięciutki i soczysty. Świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie dla całej rodziny. Podałam go z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty i ogórków . Będą do niego również pasować kluski śląskie i buraczki czy sałata ze śmietaną. Danie wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z białą kapustą i jajkiem 137

Klasyczna surówka z białej kapusty urozmaicona dodatkiem gotowanego jajka Doskonale pasuje do ryb, mięs i klasycznych dań obiadowych (klusek, kasz, ryżu, ziemniaków) . Przyznam, że nigdy wcześniej nie słyszałam o dodawaniu jajek do surówek, ale… spróbowałam u Teściowej i przekonałam się, że to świetna sprawa   Dodatki do obiadu… ** Soczewica z warzywami ** Buraczki z czosnkiem ** Marchewka

Kulinarny S.O.S.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 136

kojarzą i lubimy do nich wracać. Kojarzą się z czasem beztroski i mnóstwem wolnego czasu, zwłaszcza z wakacjami – bo każde dziecko kocha wakacje. Moim smakiem z dzieciństwa są kluski lane na mleku. Choćbym nie wiem jak się starała, to moje nigdy nie wyjdą takie same jak mojej mamy (oczywiście wykorzystuję to zawsze podczas pobytu w rodzinnym domu

Słodkie Gotowanie
Prosty gulasz wołowy 99

przepis nie został jeszcze oceniony) Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek

Kuchnia Bazylii
Gulasz po węgiersku 196

Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z dużą ilością papryki i pomidorów. Świetny do placków ziemniaczanych, klusek na parze, ziemniaków gotowanych lub z kaszą. 4-5 porcji 1 kg łopatki wieprzowej 3 średniej wielkości papryki użyłam kolorowych 250-300 gramów cebuli 1 mała puszka pomidorów krojonych sól 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki

Andzia Pichci
Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad 99

Danie jest mało pracochłonne i tanie (przygotowuję je ze składników, które prawie zawsze mam w domu). Kurczak wychodzi miękki i soczysty, a sos aromatyczny. Potrawę można podać z ziemniakami, kluskami śląskimi czy makaronem oraz ulubioną surówką. https://youtu.be/W3guxhVIRvI Składniki na kurczaka duszonego w cebuli: 1 kg udek z kurczaka (dałam podudzia, ćwiartki też mogą być) 3 duże

e-PrzepisyKulinarne
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 107

przy tym pamiętać, że ziemniak był podstawą diety Polaków przynajmniej do lat 80 XX w. Przygotowywano z nich różne potrawy np. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, pyzy i różnego rodzaju kluski. Królowały oczywiście ziemniaki z wody podawane np. ze smażonym jajkiem czy zsiadłym mlekiem, a smakiem wakacji były kartofle z ogniska. Mleko najpierw sprzedawano z konwi, przelewając go aluminiową

ProstePesto.pl
Zupa szczawiowa 143

maggi, pieprzem i cukrem. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy kilka łyżek śmietany (3-4). Jaja należy rozbełtać, gdy zupa jest gotowa-powoli wlewać jajka (mniej więcej- jak lane kluski).Zupa powinna mieć kwaskowy smak, przełamany odrobiną cukru

Kopystką po garach
Szpinakowe kopytka z łososiem i kiełkami 105

roku świeży, kiełkami które można samemu wyhodować, i oliwą pietruszkową którą samemu zrobicie. Czy może być coś lepszego mega zielonego i dobrego. Nawet osoby które nie lubią szpinaku zjedzą kluski bo jest niewyczuwalny. kopytka: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g szpinaku świeżego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1  szklanka mąki  migdałowej albo innej mąki bezglutenowej

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania