kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:24/67)

Pieczone krupnioki (kaszanki) z kapustą kiszoną 234

proporcje, bo wszystko zależy od ilości i apetytu osób, które zamierzamy nakarmić oraz własnej inwencji ;) Przepis ten poznałam w podbędzińskich Mierzęcicach, które z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :) Składniki: - krupnioki - kapusta kiszona - cebula pokrojona w piórka - sól, pieprz - czerwona słodka papryka Przygotowanie jest banalnie proste - na kawałku folii aluminiowej kładziemy oprószonego solą i pieprzem krupnioka, obok porcję kapusty

Kulinarne zapędy Kokosa
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) 1467

barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! Składniki ok. 8 dużych naleśników o średnicy 30cm Składniki na farsz Kapusta kiszona 700g Pieczarki 300g Cebula 3 średnie cebule Sól do smaku Pieprz do smaku Maggi 1 łyżka Oliwa z oliwek Składniki na naleśniki: Jajko 4 jajka Mąka pszenna 400g Woda 400ml Mleko 400ml Cukier […] The post Krokiety z kapustą

Kulinarne Przeboje
Bigos 196

Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana. Składniki (na duży gar) : 2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską) 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje 0,2 kg boczku wędzonego 300 gr koncentratu pomidorowego 1 duża cebula ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek sól

Mechanik w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 269

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się(...)szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować

Pełny talerz
Karkówka zapiekana w kapuście z cebulą i śmietaną 212

Składniki:  4 plastry karkówki   mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki   sól, pieprz    smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania:  Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele

Pobite gary Barbary
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1318

świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby

Mama Gotuje
Bigos - wersja prosta 178

wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe !składnikiok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długościkawałek słoninkiok 100 g boczku, pokrojony w kostkę1 spora cebula pokrojona w krążki5 - 6 śliwek suszonych2 listki(...)składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjnaCebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 249

zamrażać. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz  (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 średnia cebula80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest(...)też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki

Stare Gary
Bigos 182

też jeden, który potrafi go fenomenalnie przygotować. W imieniu Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie(...)gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy

Ania i Marcin gotują
Sałatka zimowa 147

Sałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną

Tradycyjna Kuchnia
Shepherd’s pie po polsku 146

Skąd taka nazwa? Miał powstać klasyczny shepherd’s pie, ugotowałam ziemniaki. Zaczęłam wyciągać potrzebne do jego przygotowania rzeczy i natknęłam się na resztkę kapusty kiszonej. Taka ilość co to do niczego się nie przyda i wtedy właśnie nastąpiła mała zmiana planów. Danie może nie wygląda zbyt malowniczo, ale warto je zrobić, bo smakuje rewelacyjnie. 1 kg ziemniaków

Polska Zupa
Krokiety z kapustą i grzybami 165

użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki

My simple kitchen
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 158

całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Kapuśniak na żeberkach 220

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem(...)pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;)  Składniki: 0,8 kg żeberek 3,5 l wody  10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 0,8 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 marchew pół pietruszki 0,7 kg ziemniaków 0,8 kg kiełbasy  2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku  pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać

Krakowskie smaki Ani
Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 186

wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki -  0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków(...)Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat. Gotować jeszcze około

zadanie-gotowanie