kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:185/361)

Sałatka jarzynowa z tuńczykiem 202

Moi Drodzy...Boże Narodzenie tuż tuż.Właściwie to ...już je czuć, szczególnie w sklepach!Przygotuję sałatkę jarzynową, ale taka jaką się robi we Włoszech, gdyz oni

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa rybna 198

ziaren pieprzu  3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz  vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól(...)momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka

Bajeczna Kuchnia
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 357

wcale małe. Oto domowa wersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego  sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą(...)mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi

Kuchnia po mojemu
Zupa ogórkowa z ziemniakami 265

Kolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały.  Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół(...)zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut. Starte ogórki z cebulką i czosnkiem dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 243

warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam.   Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt  ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże(...)maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy bulion Consommé , wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Dodajemy paprykę  i gotujemy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę, wsypujemy siekany koperek, doprowadzamy do wrzenia, już nie musimy gotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza domowa 202

łyżeczki soli • szczypta cukru • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy • ok 3/4 szklanki letniej wody dodatki • 15 dag szynki • 15 dag sera żółtego • 1 ogórek kiszony • 1 mała cebula czerwona • 1 pomidor • 1 łyżka przyprawy do pizzy • kilka łyżek przecieru pomidorowego( ja dałam domowy  Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem przepis w mojej kolekcji ) można(...)wyrobić elastyczne ciasto 2. • Oliwą posmarować blachę wyłożyć ciasto.  Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, zetrzeć na dużej tarce ser  rozłożyć równomiernie na cieście,na ser położyć  kiełbasę,ogórka i krążki cebuli  pokrojone w cienkie plastry Dać kilka listków oregano ,posypać wszystko przyprawą do pizzy. Piec w piekarniku nagrzanym 230 stopni ok 15 minut

W królestwie smaków Beaty
Sałatka jarzynowa 195

Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego(...)więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw. Jajka zalewamy zimną

Wędrówki po kuchni
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 471

SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.  Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony.  Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę i spinamy ją wykałaczką.  Każdą roladkę obtaczamy w mące.  W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada buraczkowa ze śledziem 3342

roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka pietruszki -5-6 filety śledziowe wiejskie w oleju,sól pieprz  Przygotowanie: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zmiksować na gładko blenderem. Białko jajka ubić(...)Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego

Swojskie jedzonko
Sałatka jarzynowa 175

robi wrażenie.  Składniki: 3-4 szt większej marchwi 1 większy korzeń pietruszki 1 mały seler (korzeń) 2 kwaśne jabłka 3-4 jajka ugotowane na twardo kilka szt ogórków kiszonych 3-4 ziemniaki puszka groszku cebula majonez sól, pieprz do smaku opcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy ich). Osobiście staram się układać(...)Osobiście preferuję nóż, ponieważ wygląd sałatki po potraktowaniu jej tym sitkiem dla mnie pozostawia wiele do życzenia. Kiedy gotowane  warzywa są już pokrojone dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojone ogórki, jabłko i jajka. W momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy

Malinowe Pocałunki
Forszmak lubelski 208

mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu(...)Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki smalcu u mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku

Gotowanie jest łatwe
Domowa sałatka warzywna. Palce lizać :) 213

szybko poszło, bo ok. 20 min. i ziemniaki gotowe :) Garnek wystawiamy za okno, żeby szybko przestygły, a w tym czasie skok do lodówki i co my tam mamy :) Ogórki kiszone - SĄ !, groszek w puszce - JEST !, marchewka - JEST !, cebula - JEST !, jajka SĄ, tylko 3, ok wystarczy na tą porcję. Przydałoby się jeszcze jabłko, ale chyba dzieci wczoraj zjadły. Hmmm trzeba(...)Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia. Będzie szybciej :) Teraz cebula i ogórek również w drobną kosteczkę i hop do miski. W między czasie marchewka ugotowała się i można ja również wkroić. Jeśli jest za gorąca przelejcie ją zimną wodą. Kroimy marchew

vegetanie
Zupa ogórkowa 173

ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki

My simple kitchen
Zrazy z szynki wieprzowej 302

zrazowego mięsa z szynki wieprzowej przyprawa do mięsa wieprzowego 4 średnie ogórki kiszone 4 średnie cebule 2 łyżki masła do smażenia cebuli olej do smażenia mięsa 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz ok. 1 l bulionu 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18%  Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego(...)następnie rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm. Każdy plater mięsa posypać i natrzeć dobrze przyprawą do mięsa. Odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce. Ogórki pokroić w niezbyt grube słupki. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, do momentu aż ładnie się zarumieni. Na każdy płat mięsa nałożyć 3-4 słupki ogórka i 1-2 łyżki

Świat Domowej Kuchni