puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub wodzie -duża cebula -sos do pizzy -8-10 plastrów żółtego sera -2 ogórki kiszone -3-4 papryczki macedońskie lub podobne -na ciasto: 1 dkg drożdży(...)drożdży dodajemy cukier i połowę ciepłej wody, mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ogórki kroimy w cienkie plastry. Z papryczek usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Do rozczynu wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, olej i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto
Maminek kulinarnymieć przygotowany kołek osikowy , na pewno jest wampirem Polecam wypróbować także ten przepis , sałatka naszym zdaniem jest pyszna ! składniki : 8 kurzych, jajek ugotowanych na twardo 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 mała cebula 6 ziemniaków , średniej wielkości , ugotowanych w mundurkach 2 średniej wielkości , gotowane w skórce marchewki 1/2 małego selera korzeniowego , także ugotowanego ze skórą 4 duże ząbki czosnku(...)suszonego , otartego majeranku 1 łyżka cukru 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej 3 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Wszystkie ugotowane warzywa obieramy i kroimy w drobna kostkę . Ogórka i cebulę także siekamy drobno . Wszystko wsypujemy do miski . Dodając drobno pokrojone jajka i wyciśnięty praską czosnek . Na koniec majonez , musztarda , majeranek, cukier , sól i pieprz do smaku . Całość mieszamy
Ogrodnik w podróżyziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy(...)mięso i smażymy chwilę. Po czym dorzucamy pokrojone pieczarki i starte na tarce ogórki. Smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku
Krokusowy DomSztuka) Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek(...)ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia żaroodpornego, na dno nalej wody, przykryj i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Powiedz dietom niestół śledzika, nie na raz:) Składniki (na wiele porcji:) 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów 2 średnie cebule 4 średnie ogórki kiszone 1 duże kwaskowate jabłko łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2,5 łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku 5 łyżek octu winnego opakowanie 400g(...)łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko
Zasmakuj KuchniMięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju(...)Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło n wierzch ;) i tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Następnie każda roladę obtaczamy w mące i układamy na patelni
MamaOskarkasałatki użyłam majonezu dekoracyjnego od firmy Fanex , oraz groszku zielonego od firmy Bonduelle . Składniki: 6 filetów śledziowych 5 buraków 5 ziemniaków 1 kwaskowe jabłko 5 ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku od Bonduelle 0,5 szklanki śmietany 18 % 3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od Fanex Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki i ziemniaki(...)obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy
Bajeczna Kuchniałyżki oliwy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól i pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka pół pęczka natki pietruszki olej do smażenia Dodatki: bułki do hamburgerów, pomidory, ogórki kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie kotlety(...)stron. Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a najlepiej na patelni - miękiszem do dołu) ). Na spodzie bułki położyć sałatę , plaster pomidora , gorącego burgera, ogórki pokrojone w plastry, posiekany szczypior i polać keczupem. Przykryć wierzchem bułki. Od razu podawać
Czerwień i błękitbyło się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren(...)cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę
Mama Gotujedodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście(...)się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę
pyszne zdrowościmogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do siebie pasowała, wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wrzucić ogórki, cebulę oraz groszek, wymieszać, wymieszać całość. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą
magiczna kuchnia Kasiwersja oparta na przepisie Magdy Gessler. Bardzo dobre połączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć(...)drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała papryka zmięknie. Obraną paprykę drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Składniki na sos dobrze wymieszać. Sos dodać do pozostałych składników, wymieszać i odstawić do lodówki. Dodaj do listy blokowanych
Pysznie & Piękniewykorzystanie kiszonych buraków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-) SKŁADNIKI 3 kiszone buraki 1 duże jabłko 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka 1 mała cebula majonez, sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Buraki, jabłko i jajka kroimy w paski. Cebulę kroimy(...)sparzamy wrzątkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"! Przepis Pani Agnieszki: Buraki, ogórki kiszone, jabłko, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać
Czary - gary w kuchnirybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-) 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 5 marynowanych podgrzybków 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz 1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut(...)oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem. 5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchnidzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy(...)godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w plastry. Śledzia pokroić w paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Układać na talerzu warstwami plastry ziemniaka, śledzia, jajka i ogórka. Poprzekładać fantazyjnie sałatą i piórkami cebuli.Składniki na sos połączyć ze sobą i łyżeczką nanieść
Gosia gotujeogórkowa z koperkiem Zupa ogórkowa z koperkiem Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki pietruszka mały seler 4 duże ogórki kiszone por cebula 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego pęczek koperku Wykonanie: Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół(...)podsmażyć na oliwie przez 2 minuty. Posolić i posypać pieprzem. Dodać warzywa, chwilę podsmażyć, zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować przez 20 minut. Następnie dodać starte ogórki wraz z powstałym sokiem i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Artykuł Zupa ogórkowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniasyta i spokojnie można się nią najeść. Co więcej, taka sałatka będzie też świetnie pasować do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 brokuł 5-6 młodych ziemniaków 3 ogórki kiszone kilka suszonych pomidorów 2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki 2 łyżki siekanego koperku Sos: jogurt naturalny + ząbek czosnku + odrobina cukru + sól + pieprz Sposób wykonania: 1. Ziemniaki wyszczotkować, ugotować(...)obrać, ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne. Pokroić w dużą kostkę. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Ugotować al dente. 3. Ogórki pokroić w dużą kostkę, suszone pomidory w drobniejsze kawałki. 4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek i zieloną cebulkę, wlać przygotowany sos jogurtowy i wymieszać. Doprawić do smaku. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Anidługo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz i sól do smaku *w sezonie gotujemy świeżą, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (domowej) Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej należy(...)wodzie. Jeśli używamy fasolki ze słoika etap ten pomijamy. Ugotowaną fasolkę studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół małe pomidorki, pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojony por. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą oraz dodajemy łyżkę oleju lnianego. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego WYNIKI KONKURSU Z SEMCO Teraz jednak
Słodkie okruszkiSkładniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem(...)małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem i odcisnąłem. Filety śledziowe pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem majonez, doprawiłem do smaku sola i pieprzem, wymieszałem i przełożyłem do salaterki. Przed
R'n'G Kitchenpomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy(...)Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki. Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym
R'n'G Kitchenwody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy(...)Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy
VioletoweKucharzeniekolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część(...)miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko razem. Dekorujemy
kgwjanczewoSkładniki: • 50 dag karkówki • 2 garście suszonych grzybów • 7 łyżek kaczy jęczmiennej • 4 duże ziemniaki • 6 ogórków kiszonych • 2 łyżki śmietany • 2 liście laurowe firmy RAFEX • 3 ziela angielskie • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia • natka pietruszki Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście(...)ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 7 Koszt
Pobite gary Barbary. Pyszna! 2 szkl. kuskusu 2 szkl. bulionu 1 słoiczek tuńczyka w oleju lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone (lub konserwowe) 4-5 jajek 1 por 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać on około 0,5 cm powyżej kaszy(...)czasie „przeczesujemy” napęczniały kuskus widelcem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, odstawiamy do osączenia. Kukurydzę osączamy z zalewy. Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Na TalerzuRolady (zrazy) z karkówki Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam! Składniki: 6 plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 suszone grzybki 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia(...)łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno
Blog z Apetytemmieszam wszystko razem i formuje mniejsze, zgrabne porcyjki, ale to już rzecz gustu, jak kto woli. Składniki: 300g chudego mięsa wołowego: polędwica wołowa lub ligawa 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 żółtka 1 łyżeczka przyprawy Maggi 1 łyżka oliwy sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli *** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy *** *** Następnie polędwice wołową lub ligawę mielimy w maszynce(...)surowymi żółtkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi, oliwą oraz opcjonalnie chili *** *** Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki ( najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi ) i układamy na talerzu. Cebulę oraz ogórki drobno kroimy i układamy obok mięsa. Tatar na zdjęciu poniżej wykonanałam z podwójnej porcji składników *** *** Tatar podajemy schłodzony, tego samego dnia, w którym został przygotowany *** *** SMACZNEGO *** Polecam także
Blog z Apetytemwersji z ziemniakami. Do tego obowiązkowo dużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, czosnek granulowany(...)przekrawamy jeszcze na pół, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut
Szefowa kuchnimałosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna i delikatna w smaku. Dodam tylko, że moje małosolne to takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny smak(...)zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki
Monia miesza i gotujesmakują rewelacyjnie. Dzięki takiemu sposobowi na ich przygotowanie zyskują nieco innego smaku, który musicie poznać! :) Składniki na 3-4 porcje: - kilka plastrów wołowiny (ok. 500g) - kilka małych ogórków kiszonych - kilka suszonych pomidorów z oleju - kilka plastrów Serrano, czy szynki parmeńskiej - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - oregano - sól, pieprz *opcjonalnie: suszona cebula, liść laurowy i 2 ziela angielskie(...)przez folię spożywczą na bardzo cienkie filety. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą oraz posypujemy oregano wraz z suszoną cebulą. Każdy filet dzielimy na 2-4 mniejsze, podłużne kawałki. Ogórki i pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy
Be Fit Be StrongSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 400g pieczarek, 1 cebula, 250g startego sera żółtego, 3 jajka, 2-3 kawałki papryki czerwonej konserwowej, 1-2 ogórki kiszone, 1/4 szklanki majonezu, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ser żółty i majonez wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wylać na nią masę, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni. Włożyć do piekarnika(...)200stopni C i piec ok.20min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier. Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na trzy części, rozbić, posolić i popieprzyć. Ogórki i paprykę pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikiplastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone 2 cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia(...)pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem. Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części. Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich składników: plaster sera, ogórki
Trzeci talerz