kiełbasa - 10546 przepisów (strona:495/704)

Ćwikła czarny bez z chrzanem 206

pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze

Ugotowane pozamiatane
Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 274

jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście tak je lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką . Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy, sałatek. Polecam! Warto zapoznać się z ofertą Octim . I warto przygotować sobie takie pieczarki Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 sztuk pieczarek) 6 większych pieczarek 2 łyżeczki (z górką) musztardy

Słodkie okruszki
kiełbasa pieczona w piwie 207

Kiełbasa pieczona jak wiadomo najlepsza na ogniu ale ten przepis to fajna alternatywa na sezon zimowy albo po prostu kiedy nie mamy możliwości zrobić grilla. Na pewno przypadnie do gustu facetom, bo w końcu piwo i kiełbacha to ich ulubione połączenie. A przy okazji sposób na szybki i tani obiad, który praktycznie robi się sam.  Składniki: 6 kiełbasek czerwona

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami 176

dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam!     Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie

Raj dla Podniebienia
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 442

Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula ok 150 g różnych wędlin, u mnie to było po 50 g boczku wędzonego, schabu wędzonego oraz kiełbasy 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 50 g ostrego sera - ja użyłam parmezanu 2-3 łyżki mąki - użyłam kukurydzianej ale można też zwykłej pszennej sól, pieprz, czosnek (granulowany

Ze smakiem bez glutenu
Co oznacza apetyt na…? Czyli o tym, co próbuje Ci powiedzieć Twoje ciało 263

zbilansowanej diecie lub problemach ze zdrowiem. Żeby nieco rozjaśnić sprawę, wybrałam dla Was najczęstsze „zachcianki” wraz z możliwymi przyczynami. TŁUSTE POTRAWY (fast-foody, jajka, orzechy, masło, chipsy, kiełbasy) To może oznaczać, że Twój organizm potrzebuje kalorii. Tak się składa, że tłuszcz to bomba energetyczna, ponieważ 1 gram niesie ze sobą aż 9 kcal (dla porównania 1 g białek

Powiedz dietom nie
Przywrócić zdrowie żywieniem 210

powinna trwać… już zawsze. Aby zachować zdrowie, unikać trzeba produktów przetworzonych, pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, a więc: słodyczy, dżemów, białej mąki, kolorowych gazowanych napojów, żywności w proszku, kiełbasy czy kabanosów. Artykuł inspirowany Post Przywrócić zdrowie żywieniem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z chorizo w sosie pomidorowym 217

było właśnie z tym spaghetti, które wyszło w smaku wyraziste za sprawą chorizo i oliwek.  Składniki na 2 porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 130g kiełbasy chorizo 250 ml passaty (przecieru) pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 10 oliwek czarnych lub zielonych 4 suszone pomidory ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie słodkiej) ½ łyżeczki ostrej

Fabryka pomysłów
Huevos rotos con chistorra 204

Huevos rotos con chistorra Składniki – 2 porcje: Ziemniaki – 6 sztuk Kiełbasa chorizo – 150g Papryczki Pimientos de Padron – 20 sztuk Jajko – 3 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki do podsmażenia papryczek + 1 szklanka do smażenia ziemniaków Sól Papryk wędzona słodka – ½ łyżeczki Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki usmażyć na oleju do miękkości, a następnie odsączyć z nadmiaru

Kuchnia Bon Appetit
Polędwiczki grillowane z puree z groszku 179

Zbliża sie weekend, a zatem dla niekótrych też czas grillowania, dlatego dzisiaj przepis specjalnie na taką okazję. Zazwyczaj na grillu , oprócz kiełbas pojawia się karkówka, boczek albo drób. Ja proponuję wrzucić na ruszt polędwiczki. Mięso odpowiednio zamarynowane jest po przyrządzeniu miękkie, soczyste i smaczne  (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku

Bon appetit mon amie
PIZZA Z PATELNI 211

Dodatkowo: * gotowy  sos do pizzy * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * ser mozzarella * ulubione dodatki, u mnie były to pieczarki podsmażone, papryka czerwona i plasterki kiełbasy pepperoni  Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 1/3 letniej wody i wymieszać wszystko, zasypać łyżką mąki. Zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut

Zrób to smacznie
Najstarsza pizza w Polsce. 161

najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się plackiem z pieczarkami lub kiełbasą – z niezmienioną recepturą od samego początku. Pierwsza pizzeria założona w Polsce, powstała w marcu 1975 roku, tuż przy barze mlecznym „Poranek” przy ul. Wojska Polskiego 46 w Słupsku. Otwarta uroczyście malutka pizzeria, znakomicie

KUCHNIA POLSKA
DOMOWA DUŻA PIZZA 215

czyli na dużej blaszce od piekarnika. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 50g drożdży szklanka wody duża szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka cukru 5 łyżek keczupu cebula 1-2 pomidory kiełbasa lub szynka w plasterkach mozzarella żółty ser do posypania przyprawa do pizzy WYKONANIE Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą

Mała w garnku miesza
Aromatyczny szisz kebab – szybkie danie na grilla! 396

początek grillowego sezonu. Spędzane czasu przy potrawach przyrządzanych na ogniu to już Polska tradycja. Nie musi to być jednak tylko śląska kiełbasa. Dzisiaj przepis na aromatyczne szisz kebaby, które są bardzo proste w przygotowaniu. 1kg mięsa wołowego mielonego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Cynamon Kmin rzymski Pęczek kolendry Sól i pieprz Podane proporcje wystarczą na ok. 20 porcji. Mięso

MarcinChef