Danie typowe dla regionu kujawskiego. Kluski ziemniaczane serwujemy okraszone skwarkami z boczku, z białym serem i zeszkloną cebulką. Boczek możemy zamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 300 g boczku
Dominacja smakuWędzenie szynek, boczków czy robienie domowej kiełbasy jeszcze do niedawna było uznawane za trudne i czasochłonne zajęcia. Nawet jeśli niektórzy nadal uważają, że może tak być, to smak domowych wędlin nie zastąpi tych, które kupujemy w sklepach. Jak wybrać odpowiednie mięso i w domowych zaciszu zrobić wędliny? O tym w dzisiejszym wpisie. Wbrew pozorom, robienie domowych wędlin
Krokusowy Domweekendowy obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki (4 porcje) -1 pojedynczy filet z kurczaka -200 g chudej wołowiny -200 g mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki) -120 g kiełbasy paprykowej (ew. zwykłej) -1 cebula -1/2 czerwonej papryki -4 łyżki oleju rzepakowego -łyżeczka słodkiej papryczki (może być wędzona) -łyżeczka ostrej papryki -kilka kropel tabasco lub sosu piri-piri -2 ząbki
Zielona KuchniaOkreślając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik itd. Określając w ten sposób wegańskie podróbki wiadomo czego się spodziewać jeżeli chodzi o smak, konsystencję, strukturę, co ułatwia znacznie życie takim wegusom jak ja, czyli taki, które przeszły na wegetarianizm czy weganizm jako
greenscarfpotrawy zostaniecie przekierowani do przepisu ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cannnelloni z kurczakiem barbecue Cannelloni z kurczakiem Cannelloni ze szpinakiem w pomidorowym sosie Cannelloni z wieprzowiną i porem Rigatoni z białą kiełbasą Rigatoni zapiekane w sosie pomidorowym Lasagne z serem ricotta Lasagne z serem gorgonzola Lasagne z porem i kurczakiem Klasyczne lasagne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineminut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Szybkie przekąski z ciasta francuskiego z peperoni i serem Wskazówki. Peperoni zastąpić możemy salami, chorizo bądź każdą inną lekko pikantną kiełbasą. Ja użyłam sera mozzarella. Każdy inny żółty ser, który fajnie się topi będzie idealny do tej przekąski. Jeśli lubimy bardzo pikantne jedzenie dodajmy do kieszonek kilka kawałków papryczki jalapeno
mecooksAbsolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! 😀👍👍 A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go 😊 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 litry bulionu
Moja Książka Kucharskaoraz tego jak mocno zrumienione tosty lubicie. Gotowe tosty można przekroić posmarować masłem, smalcem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić z nich tosty z serem, boczkiem lub kiełbasą i ponownie zapiec w opiekaczu. Smacznego! — BTW całości: 152 g, 297 kcal, B 19 g, T 20 g, W 4,5 g. Dzieląc na 4 kawałki
Ola la LCHFupieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe Składniki: 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki Cztery garście świeżego jarmużu Pół szklanki suchego pęczaku 10 cm kiełbasy chorizo pikantnej Pomidorki koktajlowe 250 g 1 mała cukinia 5 cm kawałek pora Olej lub gęsi smalec Przyprawy 3 łyżki tartego drobno parmezanu Łyżka suszonego estragonu lub tymianku Sól Pieprz Przygotowanie
Niedzielny kucharzpiekarnika umyte pomidorki koktajlowe. Krok 2 Komosę płuczemy pod strumieniem zimnej wody na sicie. Krok 3 Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy, aż kiełbasa puści sok i lekko się przyrumieni. Ściągamy z patelni chorizo, a wysypujemy na nią komosę, chwilę mieszamy i zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut do czasu
Niedzielny kucharzmarchewki i ziemniaki. Posypujemy świeżym koperkiem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Kapuśniak z pieczonej kapusty gotowy! W wersji niewegetariańskiej do kapuśniaku z pieczonej kapusty mozna dodać podsmażoną kiełbasę. Artykuł Kapuśniak z pieczonej kapusty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzWypróbujcie je koniecznie. Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka pizza z tortellini Sałatka: 250g tortellini z serem – w mojej ocenie te są najlepsze 150 g kiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki
Kuchennyviral.plodczuwamy po nich głodu. Post wymaga samozaparcia - jak to dieta -, ale gdy widać efekty od razu ma się lepsze samopoczucie. Do tej pory na naszym stole królowało leczo z kiełbasą lub parówkami, nigdy nie jadłam lecza wegańskiego i muszę przyznać, że jego smak bardzo miło mnie zaskoczył. Zapraszam po przepis i na zdrowie 💗. Leczo według dr. Ewy Dąbrowskiej Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityboczkiem i ziemniakami. Grochówka smakuje jak wojskowa. Tę grochówkę szykuję z połówek gotowanego wcześniej grochu. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo do grochówki dodaję też podwędzany boczek oraz kiełbasę. Według mnie grochówka na wędzonce smakuje najlepiej! Jeśli lubisz takie bogate zupy, które dobrze się je szczególnie zimą, to polecam Ci również mój przepis na węgierską zupę fasolową
AniaGotuje.plzziębnięci czy przemoczeni. Ugotowałam ją na indyczym skrzydle i zabieliłam jogurtem (lubię zabielane zupy), aby zmniejszyć kaloryczność, a ... nie tracić na smaku 😊 Lekko wędzonego posmaku dodaje zupie polska surowa kiełbasa, która po ugotowaniu zupy została pokrojone w plastry i trafiły na mężowski talerz 😉 Składniki: dowolny bulion (u mnie drobiowy ugotowany na skrzydle indyka) 2 polskie surowe kiełbaski 2 marchewki
Walijskie Pichcenie