tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola i papryczki piri piri. Marynarze przywozili złoto
Ugotowane pozamiataneteż… ** Klasyczne placki ziemniaczane ** Ekspresowy obiad z worka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki
Kulinarny S.O.S.też… ** Klasyczne placki ziemniaczane ** Ekspresowy obiad z worka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki
Kulinarne S.O.S.Fasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę
Kulinarna Polskawybierzmy wspólnie dodatki, musi być warzywo i mięsko. Może z groszkiem? brokułami? D1 i D2: Nieeee. Tylko marchewka! Ja: z kurczakiem? D1: tak D2 Nie Ja: z kiełbasą? D1: Nie D2: Tak Ja: z parówkami? D1 i D2: Taak! Ja: Mogę dodać natkę pietruszki? D1 i D2: Nieee, już nic więcej nie dodawaj. PRZEPIS NA RISOTTO Z PARÓWKAMI Składniki
Dorota SmakujeMamy jesień czas na zmianę menu, na blogu pojawi się coraz więcej przepisów na wykorzystanie mięsa, domowych wyrobów. Kiełbasa kanapkowa ze słoika Składniki 1kg łopatki ½ kg golonki Około 50ml zimnej wody 25g peklosoli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka żelatyny Wykonanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy
Kulinarne pyszności Molkicukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami bakłażan w sosie pomidorowym
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 2 laski kiełbasy 2 cebule 3 papryki ok. 1 kg dyni 1 bakłażan 1 koncentrat pomidorowy (200 g) 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie … Czytaj dalej Leczo z dynią
czarrna od kuchniSposób przygotowania: 1. Berlinki nacinamy wzdłuż. 2. Kroimy ser w cienkie paski. 3. Paprykę również w cienkie paski. 4. Wkładamy w kiełbasę po pasku sera. 5. Następnie po pasku papryki. 6. Ciasto kroimy wzdłuż tak żeby powstało nam 10 pasków. 7. Owijamy berlinki
Kulinarna ChwilaSkładniki: 2 średnie patisony 3 kolorowe papryki 20 dkg fasolki szparagowej 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 laski dobrej kiełbasy sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 mini papryczka chili … Czytaj dalej Leczo z patisona
czarrna od kuchniJako, że moja córa ostatnio najchętniej jadłaby tylko kiełbasę i buły kombinuję jak tu jej przemycić trochę warzyw inaczej niż tylko w zupie i tak powstały te muffiny. Pyszne, wilgotne, a przede wszystkim zdrowe, idealne by zabrać je ze sobą do pracy, czy na piknik, albo po prostu zjeść na podwieczorek czy kolację. W wersji dla dorosłych proponuję je nieco
Cynamonowe szczęściegrillu - na pewno przetestuję. Przepis pochodzi z forum Wędliny Domowe , udostępniony przez powiat hajnowski. Składniki: 750 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku (może być słonina, kiełbasa wędzona) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, majeranek smalec 1 m jelita wieprzowego (kaliber 30/32 lub większe 32/34) Przygotowanie: Jelita zalać letnią wodą i wymoczyć minimum 30 minut, najlepiej kilka
Kocham..lubię..gotuję..Polecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem. Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy
zdrowo i aktywnienatką pietruszki 9 Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 10 Kurki w śmietanie. Kurki w śmietankowym sosie 11 Naleśniki z serem i kurkami 12 Omlet z kurkami i kiełbasą 13 Omlet z kurkami i pomidorami 14 Papryka faszerowana kurkami i mięsem 15 Penne i Gulasz z kurkami 16 Najlepsze pierogi z kurkami 17 Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini pulpeciki*, 1/2 opakowania mrożonego groszku, plastry kiełbasy Piekarnik nagrzewamy do 180 C (góra i dół). Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron. Następnie wlewamy puszki pomidorów, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy dodatki
CookYourself