Święta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię Wam kilka
Wypieki i Rumieńcekaszą pęczak. Zachęceni? To sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny. Gulasze robię w domu bardzo często, z różnych gatunków mięsa: wołowe , wieprzowe , Gulasz z kurczaka , nawet Gulasz z kiełbasą i pieczarkami . Szybko się go przygotowuje. A dodatki to zazwyczaj kasza lub makaron. Odkąd mieszkamy w Niemczech to mamy dostęp do taniej i pięknej cielęciny oraz jagnięciny, często wykorzystuję te gatunki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowania z bardzo dużymi pojemnikami. Możesz również użyć go do ugotowania krótkiego makaronu, pozostawiając go al dente; podziel go na różne porcje i podawaj z różnymi dodatkami: pomidor z kiełbasą lub tuńczykiem, grillowane warzywa i ser, w sałatkach, itp. Ta sama zasada dotyczy zbóż takich jak proso, pszenica czy quinoa. Innym dobrym pomysłem jest ugotowanie sporej ilości ciecierzycy lub fasoli
ProstePesto.pluzyskania tych składników odżywczych. Dopuszczalne jest jednak również spożywanie mięsa, najlepiej białego, ponieważ zawiera ono mniej tłuszczu. Czerwone mięso powinno być ograniczone do jednej porcji tygodniowo. Jeśli chodzi o kiełbasy, zaleca się kupowanie ich w delikatesach w plasterkach, a nie w opakowaniach. Podsumowując, zdrowa i zbilansowana dieta powinna opierać się na różnorodności, ponieważ dostarcza ona większej ilości składników odżywczych, które
ProstePesto.plwytrawnego wina 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka do posypania Wykonanie Chorizo pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę w pół pasterki. Kiełbasę wrzuć na patelnię i smaż na małym ogniu, aż puści tłuszcz, wtedy dorzuć cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj marchewkę, wlej około 1 szklanki wody i duś
Kulinarne przygody GatityKonfitura z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do marynowanych śledzi ,. Polecam przygotować samodzielnie taką konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj . Ta konfitura jest również pysznym dodatkiem do białej kiełbasy, do mięsa czy sera, ale też bardzo pasuje do marynowanych śledzi. Łącząc marynowane śledzie ze słodko-kwaśną konfiturą z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Marynowane śledzie robię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebulką i natką, świetne komponują się z konfiturą z czerwonej cebuli. Polecam przygotować samodzielnie konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj . Idealnie nadaje się jako dodatek do białej kiełbasy, do mięsa czy sera ale także świetnie pasuje do marynowanych śledzi. Układając tak przygotowane marynowane śledzie na słodko-kwaśnej konfiturze z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Te marynowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię