kiełbasa chorizo - 385 przepisów (strona:4/26)

Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem 163

Podróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności. 250 g kiełbasy chorizo 200g ryżu  3 jajka 2 czerwone papryki 2 cebule 100g zielonych oliwek 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek

Szefowa kuchni
NACHOSY Z CHILI CON CARNE I SOSEM SEROWYM – idealna przekąska na mecz! 184

każdy będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: * ser Szwajcar Serenada 200 g * ser Bursztyn Skarby Serowara – 200 g * mielone mięso wieprzowe – 500 g * śmietana 30% – 130 ml * kiełbasa chorizo – 200 g * czosnek – 4 ząbki * czarne oliwki – 1 duża garść * nachosy ( najlepiej domowe, ale mogą być również kupne ) * kmin rzymski, chili, sól, pieprz * świeża chili * masło klarowane(...)220C. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso ( aż straci różowy kolor ). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy, Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem ). Dorzucamy

Ostra na Słodko
FRANCUSKIE PIZZETKI Z PARMEZANEM 159

świetną przekąskę dla amatorów pizzy.   1 ciasto francuskie sos chili słodki oregano bazylia czosnek w palsterkach  10dag ok. pieczarek w plasterkach 10dag. startego sera żółtego plasterki kiełbasy chorizo 2 pomidory plasterki starty parmezan sól morska pieprz czarny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie rozmrażamy,smarujemy sosem słodkim chili dość obficie,posypujemy ziołami i czosnkiem,układamy plasterki pomidorów,pieczarek,kiełbasy chorizo,solimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Omlet z papryką i chorizo 185

Omlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka

Pyry na Gaz
Zupa ziemniaczana z jajkiem - Caldo de papas 189

soliszczypta kminu rzymskiego3 ząbki czosnku100 ml oliwyprzygotowanieZiemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy

Stare Gary
Hiszpańska zupa pomidorowa 159

cebule 2 ząbki czosnku 6 małych ziemniaków 250 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne świeży tymianek sól do smaku kawałek kiełbasy chorizo 1 łyżka mąki W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę dusimy. Wrzucamy pokrojone w pół plastry ziemniaki, dodajemy paprykę i pieprz cayenne, passate(...)pomidorową i chwilkę przesmażamy. Wlewamy rosół, dodajemy posiekany tymianek, pokrojoną w słupki kiełbasę chorizo i gotujemy ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, mieszając zagotowujemy. Gdy zupa lekko zgęstnieje rozlewamy. Smacznego! The post Hiszpańska zupa pomidorowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LAZANKI Z CHORIZO I KOPCZYKIEM Z SEREM FETA 122

proste i szybkie w przygotowaniu - dzięki czemu mamy więcej czasu na aktywny wypoczynek :) Polecam ! ------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut ------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 400g makaronu łazanki (np. Lubella) 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo opakowanie sera feta (ok. 270g) 12 plastrów pomidora 2 cebule 2 ząbki czosnku mała puszka zielonego groszku 3 łyżki łagodnego keczupu sól pieprz suszona bazylia oliwa z oliwek(...)soku marchwiowego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Łazanki gotujemy al'dente , wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Krok 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę chorizo, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zasmażamy, aż cebula lekko się zrumieni, dodajemy keczup i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu - do połączenia smaków. Dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek

Moja Książka Kucharska
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 127

Proste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)się idealnie rozdzielać na pojedyncze płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 118

Proste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)się idealnie rozdzielać na pojedyncze płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej

Karo in the Kitchen
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 130

trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny obiad. Zachęcam do wypróbowania, bo zupa jest naprawdę smaczna. Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: 200g kiełbasy chorizo puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 4-5 ziemniaków 3/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2-3 gałązki(...)tymianku sól pieprz Wolnowar rozgrzać według instrukcji. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i kiełbasę chorizo pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwe i smażyć cebule do zrumienienia. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać paprykę, tymianek, przecier pomidorowy i bulion. Dobrze  wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć odsączoną ciecierzycę

kuchnia doski
Spatzle – lane kluseczki z chorizo 106

było dobre… Najfajniejsze dania wychodzą gdy nie mam pomysłu na obiad Znacie Spatzle ? To lane kluseczki. Ja bardzo lubię te od Hilcona . Składniki: 1 opakowanie Spatzle 100 g kiełbasy chorizo 1/2 słoika pomidorów suszonych w zalewie z ziołami 1 pomidor świeży 1/2 papryki słodkiej szpiczastej 1 garść pietruszki 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek(...)parmezan Kluski lane ugotowałam w osolonej wodzie. Na patelnię wlałam oliwę, dodałam pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Dodałam pokrojone drobno suszone pomidory, paprykę szpiczastą w plastry, pomidora sparzonego, bez skórki i bez gniazda nasiennego. Wszystko usmażyłam, dodałam kluseczki, posypałam wiórkami parmezanu. Zamieszałam i podałam rodzinie. Pyszne. Pokażę Wam jeszcze moją ukochaną, przecudną patelnię. Zobaczyłam ją kiedyś na targach z akcesoriami

MojaQchnia.pl
Chili con carne z chorizo 199

przygotować w domu w mniejszej ilości, zredukujcie ilość mięsa o połowę, użyjcie 1 dużą puszkę pomidorów, a ilość przypraw dobierzcie pod swoje kubki smakowe, reszta bez zmian:) 200 g kiełbasy chorizo 1 duża cebula 1/2 papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku około 1 kg mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów (po 560g) 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy chwilę aż wytopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię z chorizo. Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy. Po chwili

Smaki Na Talerzu
Pieczone roladki z indyka nadziane kiełbasą chorizo i żółtym serem 129

ciągnącym żółtym serem to świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej na zimno. Składniki: 750g fileta z indyka 20 plastrów kiełbasy chorizo 10 plastrów żółtego sera np. gouda sól pieprz przyprawa do kurczaka oliwa do posmarowania roladek i wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Filet z indyka pociąć na 5 dość dużych plastrów(...)rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Na każdy plaster fileta położyć po 2 plastry sera i 4 plastry kiełbasy chorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka kurczaka po hiszpańsku – pełny obiad z jednej blachy 297

obiad z piekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze sporą ilością hiszpańskiej wędzonej papryki i mocno paprykowej kiełbasy chorizo. One naprawdę buzują smakiem! Wybrałam udka z kurczaka zagrodowego z kilku powodów. W przeciwieństwie do grubych, ogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych na masową skalę kurczaków, które możecie kupić(...)pary na dwa dni. SKŁADNIKI 6 udek z kurczaka zagrodowego, po 200-240g max 800g ziemniaków typu A, sałatkowych, twardych 1 średnia pomarańcza, ok. 300-350g 100g kiełbasy chorizo 10-12 czarnych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 5 szalotek (250g) 7 łyżek oliwy z oliwek skórka starta z jednej cytryny oregano suszone tymianek suszony bazylia suszona

Karo in the Kitchen
Zielona soczewica z chorizo, w sosie pomidorowym... 111

cebule, pokrojone na cienkie półplasterki 3-4 duże zabki czosnku, drobniutko posiekane, przeciśnięte przez praske, lub starte na tarce 500g opakowanie passaty 400g puszka siekanych pomidorów 200-250g kiełbasy chorizo, pokrojonej na plasterki, lub półplasterki 1 łyżeczka wędzonej papryki (oryginalnie ostra, u mnie - słodka) szczypta, mniejsza lub większa, chilli w proszku sól i pieprz, do smaku Opłukaną soczewicę zalej(...)dolewaj po odrobinie w razie potrzeby. Sos: w sporym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i cebulę, następnie dorzuć pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż przez 5 minut, po czym zdejmij z kuchenki i dosyp 1 łyżeczkę mielonej papryki. Zamieszaj, wlej passatę, siekane pomidory i odrobinę wody - tyle, by wypłukać puszkę

Lejdi of the house
Zapiekanka ziemniaczana z chorizo 176

zapiekanki ziemniaczane jest pewnie trylion przepisów i każdy jest inny :) Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego  lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz(...)przestygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut

Emcia Pichci