kebab - 1334 przepisów (strona:70/89)

Naleśniki z kurczakiem, porem, pieczarkami, kukurydzą i serem żółtym 394

duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć.   2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle.   3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli

Kto ugości moich gości?
Sprawdzone przepisy z grilla 194

Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty, czyli szaszłyki z grillowanego mięsa kotlety wieprzowe grillowane Meksykańskie mini burgery Mini kebaby z tymiankiem Satay z indyka pikantny Satay z kurczaka z salsą ananasową Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami Schab grillowany z rozmarynem Szaszłyki drobiowe z grilla Szaszłyki wieprzowe z pieczarkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebki pita 183

Chlebek pita to idealne pieczywo do kebabu. Dobrze wyrobione ciasto, napowietrzone chlebki, dzięki czemu podczas pieczenia powstaje w środku specyficzna kieszonka. Wystarczy pyszne nadzienie mięsne, warzywne i mamy nie tylko pyszną przekąskę, obiad czy kolacje. Idealne na każdą porę roku. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Danie główne : Kebab z indyka 205

mięso podczas grillowania nie spadło z patyczków. Grill dobrze rozpaliłem a gałązki po rozmarynie i tymianku rzuciłem na rozgrzane węgielki po czym położyłem ruszt a na nim nasze kebaby. Cienkie rulony z mięsa nie potrzebują tyle czasu na ruszcie co karkówka czy żeberka. Po 10 minutach szaszłyki były gotowe, a ich smak nie do opisania. Składniki 2 gałązki rozmarynu (posiekane

Full Smaku
Tabbouleh z jagnięciną z grilla i jogurtem naturalnym 138

łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą i pieprzem. Mięso doprawić do smaku.     Uformować niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach.  Upiec na grillu, lub na patelni grillowej.  Tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyć. Obraną marchew i selera naciowego pokroić w brunoise, czyli najpierw

królestwo garów
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 150

dwojga przygotował mój mąż w przerwie mojej działalności kuchennej, kiedy mięso było zamarynowane, a pulpeciki dla Syncia wstawione. Zajęło mu to chwilę - 30 minut max. Inspiracją był osiedlowy kebab, który podczas ostatnich zakupów podrażnił nasze nozdrza. A, że ostatnio wolę gotować w domu, żeby wiedzieć co jem...pomysł na szybki obiad gotowy. Efekt obłędny. I wszystko byłoby super gdyby

Kuchnia po mojemu
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 151

mrożonki z piekarnika. My mieliśmy szczęście i już pierwszego wieczoru namierzyliśmy knajpkę przy promenadzie, gdzie frytki serwowali lepsze niż domowe. I te zapiekanki: hawajska, z bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie

Kuchnia po mojemu
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 133

Kuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona

MarciochaKucharzy
Domowy kebab w bułce 201

Tłusty, niezdrowy i mocno kaloryczny - taki zazwyczaj jest kebab, którego jemy na mieście. W moim mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie

Szefowa kuchni
Domowa shoarma drobiowa 225

minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej) Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos tahini czyli طحينة 229

Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki do kebaba 251

można zrobić w większej ilości i zamrozić, bo po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub na grillu elektrycznym są równie smaczne a nawet jeszcze bardziej przypominają bułkę z kupnych kebabów.  600g mąki pszennej 250ml ciepłej wody 50g drożdży 1 łyżeczka cukru 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania sezam  1. Do ciepłej

Szefowa kuchni
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 256

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 209

jest wrócić wieczorem z pracy i nie mieć ochoty już na nic, też czasem nie chce mi się gotować obiadu. Nie lubię jednak stołować się "na mieście", bo kebab to według mnie nie obiad. Zdarza mi się skusić na danie mrożone, ale ich smak zawsze pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj więc, mimo zmęczenia i tak wchodzę do kuchni i zabieram

Chilli Czosnek i Oliwa
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 262

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania