było go na tyle dużo następnego dnia miałam gotowy lunch do pracy. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kuskusu z warzywami i fetą (na 2 - 3 porcje): 150g kaszki kuskus, 1 niewielka cukinia, połówka czerwonej papryki, połówka awokado, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny, 2 dymki, pół opakowania sera feta (około 135g), oliwa do smażenia, sól i pieprz(...)równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję tak do momentu aż kaszka będzie gotowa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypuję całość świeżym tymiankiem. Kuskus z warzywami i fetą gotowy. Kuskus z warzywami i fetą SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możepieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana(...)bardziej puszysta będzie babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy
Ciastkozercywersja budyniu , jednak z powodzeniem możesz zrobić także inne smaki i przebierać zarówno w owocach czy zbożach. Możliwości jest wiele, bo oferta Helpa jest bardzo różnorodna. Składniki: 40 g kaszki owsianej (Helpa) 250 ml mleka krowiego lub roślinnego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 saszetka jagodowej różdżki smaku (Helpa) Przygotowanie: Do rondelka wsyp kaszkę i wlej mleko
Zdrowie na języku :Ppieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana(...)bardziej puszysta będzie babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy
Ciastkozercygotować makaronu tylko razem wszystko zapiekany. mielone: 50 dkg filetu z indyka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka czerwona 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszki manny 1 bułka 1 szklanka mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka(...)sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule. Na patelni roztapiam masło, dodaje mąkę i chwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam
wesoła kuchniaproszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 2 mandarynek sok wyciśnięty z 2 mandarynek 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: masło do wysmarowania formy kaszka manna o smaku jabłkowym Glazurą Mirror Ascanio Lauretta 2 mandarynki Przygotowanie: 5 mandarynek obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, miąż podzielić na cząstki. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną(...)wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać i dokładnie usunąć białą skórkę, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na wystudzone ciasto rozłożyć plastry mandarynek i pokryć Glazurą Mirror Ascanio
Ciastka - domowe słodkościczosnkowy na bazie jogurtu. Kotleciki są dobre na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy. 40 dkg filetu z jesiotra 1/5 brokuła 1 cebula 1 jajko 4 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb olej rzepakowy Wielkopolski 1/3 szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii(...)suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym
wesoła kuchniaChleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)siemię lniane 10 g chia 100 g gorąca woda potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski 30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz małymi porcjami dodatkowe 35 g wody. Delikatnie
Przepisy na domowy ser i chlebłyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną(...)orzechów (u mnie migdałów) 150 g mąki (u mnie była jaglana) 150 g cukru 150 g zimnego oleju kokosowego Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę banany z olejem, wymieszaj z kaszką i mielonymi orzechami. Połącz ze startymi na dużych oczkach jabłkami, rodzynkami/daktylami i masą makową. Z podanych składników zagnieć kruszonkę, blachę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie formy rozłóż równomiernie
greenscarfmakaronu pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka słodka sól, pieprz koperek świeży 3 łyżki kaszki manny do obtoczenia: mąka kukurydziana pieprz czerwony natka pietruszki Sos: Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion, cebule obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam(...)gotowania makaronu bo zrobi się gęsty. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety
wesoła kuchniapozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy. Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo. A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny jęczmienny. Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietana. Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy: ciasto: 330 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 18% nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy cukier puder do posypania Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto(...)wkładamy je na godzinę do lodówki. Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy i olejek migdałowy do smaku, ale raczej nie żałujmy ilości kropelek, smak powinien być intensywny. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na okrągło na około 2 mm grubości. Ciasto
Jadło i czytadłoPrzepisów na to ciasto jest tyle, że nikt nie jest w stanie się doliczyć. Ja tym razem moje placki przełożyłam gorącą kaszką. Ciasta pod jej wpływem szybko robią się miękkie i nie trzeba już czekać z krojeniem do następnego dnia. Dodatek kwaśnego dżemu sprawia, że ciasto smakuje super. Polecam j est naprawdę łatwe i mało pracochłonne. Zapraszam(...)temp 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły, na złoty kolor. WYKONANIE MASY : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto wykładamy połową masy
Pani na deserSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, dżem 250 ml, kaszka manna 2 łyżki czubate, woda 1/4 szklanki, kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy "zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon ostrym nożem pokroić na 12 porcji
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku oliwa do smażenia 1 marchewka ½ litra rosoły 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka 200 g kaszki kukurydzianej sól do smaku 60 g masła 70 g parmezanu Instructions Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką. Ser pokruszyć albo pokroić(...)zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. W tym czasie przygotować polentę – zagotować mleko i rosół, lekko posolić, dodać kaszkę kukurydzianą, i na bardzo małym ogniu gotować ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak będzie za gęste dodać trochę mleka. Na koniec dodać masło i parmezan – wymieszać aż się
Cooking for Emily