frużeliny (sam mus jest trochę mdły) Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki. Kaszkę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień /moc kuchenki/ na najmniejszy i gotować pod przykryciem około 3 minut. Gotową kaszkę zostawić do ostudzenia na 10-15 minut. Po tym czasie białko ubić(...)sztywną pianę. Ubite białko, cukier puder i kaszkę manną wymieszać, przełożyć do lodówki na całą noc. Rano wyjąć z lodówki, podawać z ulubionymi dodatkami / polecam mus przed podaniem ponownie wymieszać/ . smacznego
tost z dżemempocząwszy od serii limitowanych, po to stałe w ofercie, aż w końcu docierając do nowości. Poniżej przedstawię Wam właśnie dwie takie nowości oraz jedną propozycję stałą. KUKURYDZIANO-JAGLANE kaszka kukurydziana (79%) * kasza jaglana (20%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik(...)KUKURYDZIANO-GRYCZANE kaszka kukurydziana (81%) * kasza gryczana prażona (18%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 22 kcal białko: 0,5 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 4,4 g błonnik: 0,8 g ŻYTNIE żyto krojone pełnoziarniste (78%) * kaszka kukurydziana (21%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 25 kcal białko: 0,6 g tłuszcze
Zdrowie na języku :PDelikatne i bezglutenowe kopytka przygotowane na kaszce kukurydzianej. Podałam razem z sosem śmietankowym, w którym znalazł się zielony groszek i kawałki świeżych pomidorów . Pomimo tego, że danie nie zawiera mięsa to zaspokoi nie jeden głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)szklanki śmietanki 30% 1 szklanka groszku zielonego (świeży lub mrożony) 2 pomidory sól pieprz biały tymianek bazylia olej rzepakowy do smażenia Wodę zagotować ze solą i stale mieszając wsypać kaszkę. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Użyłam kaszki błyskawicznej, która gotowała się przez 3 minuty. Kiedy będzie gotowa, odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy wsypać mąkę
https:KKuchniaMniamakcji Wypiekanie na śniadanie tym razem Małgosia z bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food porn vegan style , przygotowany na bazie kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 3/4 szklanki polnety (drobnej kaszki kukurydzanej) 2 i 3/4 szklanki wody(...)opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy
Kulinarne przygody Gatitywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Do zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K. Uwielbiam ten sposób i często stosuję. Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki(...)laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową. Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać
Di gotujezblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto(...)komplikować życia więc po tych 15 minutach w lodówce podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj, gdy zgęstnieje lekko przestudź. Mak zmiel dwa razy (mnie Mikołaj nie wysłuchał i ponownie przepuszczałam mak przez praskę do czosnku, to prawie jak medytacja). W dużej misce
greenscarfchrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego użyłam kaszkę kukurydzianą, myślę, że nic na tym nie stracił, może nawet zyskał. Moja wersja jest więc dodatkowo bezglutenowa. Składniki: - 2 mniejsze cukinie (u mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej(...)średnie marchewki lub 1 duża - 2 cebule obrane i drobno posiekane - 5 ząbków czosnku - 1/2 szklanki* kaszki kukurydzianej lub bułki tartej - 1/2 szklanki* oliwy (dałam stopiony bezzapachowy olej kokosowy z minimalną ilością oliwy z oliwek, tak może 1/10) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka curry - 4 jajka - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej - duży pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) - świeżo
Smaczne ZdroweSkładniki 3 porcje: 8 łyżeczek kaszy manny 500 ml mleka 1,5% 2 banany 1,5 łyżki płatków migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych Kaszkę gotujemy według przepisu na opakowaniu z mlekiem, dodając wiórki kokosowe. Banany miksujemy razem z migdałami. Kiedy kaszka będzie już gotowa przekładamy ją do pucharków, czekamy aż ostygnie. Następnie masę powstałą z bananów przelewamy na kaszkę
Moje-pitraszeniebiszkopt z 4 jajek białka, 5 sztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany wraz(...)200st około 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika odrywamy papier z gorącego ciasta, inaczej się przyklei. Studzimy. W rondlu zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej
Gotowanie moimi oczamiKaszka zapiekana ze śliwkami Od dawna twierdzę, że to najlepszy pomysł na śniadanie w ponury jesienny poranek. Kaszka dla czterech osób, czyli co nam będzie w kuchni potrzebne 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 śliwek 3 łyżki masła 5 łyżek cukru co i jak po kolei Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń, najlepiej porcelanowych bulionówek, smarujemy cienko masłem(...)następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę, dosypujemy trzy łyżki cukru, a kiedy kaszka zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika. Jeszcze gorącą wlewamy do uprzednio przygotowanych naczyń. Na wierzchu każdej porcji układamy po kilka wiórów masła, posypujemy ostatnimi dwiema łyżkami cukru i wstawiamy
Kuchnia Babci Basiłatwo i już. Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką (oczywiście jeśli ją lubicie ;-)) Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam. W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek(...)olej i wymieszałam. Natarłam mieszanką kurczaka. Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami. Najlepiej na noc do lodówki. Pora na przygotowanie farszu. Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zmiksowałam. Wsypałam kaszkę manną. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej. Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą. Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Przyprawiłam startym czosnkiem
potrawyregionalneKuskusowe kuleczki to znakomity zamiennik ziemniaka czy ryżu .. 200 g kaszki kuskus wrzątek 250 g sera 3 łyżki śmietany sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Kaszkę zalać wrzątkiem w miseczce, ok 1 cm ponad kaszą. Lekko wymieszać i pozostawić do nepęcznienia. Przestudzoną kaszkę wymieszać z serem i śmietaną, doprawić do smaku. Formować kulki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce
Gotowanie jest łatwepomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki dekoracyjnie przyciąć tworząc kapelusiki i wydrążyć środki. Kaszkę zalać wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i przestygnie, przełożyć do miseczki. Do kaszki dodać część wydrążonych środków, pokroić , drobno posiekaną cebulę, łososia razem z sosem pomidorowym, i jedno drobno
Gotowanie jest łatwejaja - 3/4 szkl. cukru - 2 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek - 2-3 łyżeczki cynamonu - 2- 3 łyżki kaszki mannej kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - ok. 1 szkl. mąki - 1/2 szkl. cukru Przygotowuję kruszonkę - mieszam ze sobą margarynę, mąkę i cukier, Tworzę kulę i odkładam ją do lodówki. Jabłka kroję(...)drobną kostkę, posypuję cynamonem i kaszką manną (kaszka "obtacza" jabłka, aby nie opadły na dno podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę. Rozkładam owoce, posypuję kruszonką. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Ciasto jest lekkie, delikatne
Wielopokoleniowojeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę(...)kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami zamiast jeżyn. Rustykalna tarta z jeżynami: 1 szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka
Poezja smaku