KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH 186kury, upieczonego lub smażonego 1 marchew, starta na tarce do jarzyn 1 niewielki korzeń pietruszki starty na tarce do jarzyn 4 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę 4 łyżki kaszy perłowej, jęczmiennej lub pęczaku (opłukane) 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę (można poddusić na maśle) 3 małe suszone grzyby, chwilę wcześniej namoczone 1 łyżka majeranku, suszonego po 2 łyżki posiekanego
Moja Książka Kucharska
Kokosowa sałatka z kuskusem i morelami 193soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po wystudzeniu przekładamy go do miski. Morele kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do kaszy. Wsypujemy kokos i cynamon i mieszamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy, wlewamy do sałatki. Mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni
Kaszotto z podgrzybkami. Idealne na zimowe dni. 248Woodpecker Trill* 6 łyżek oliwy do smażenia 1000 – 1200 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu lub innego sera 100 g masła (często zmniejszam ilość) szczyptę soli i pieprzu *Skład: kasza gryczana biała 89%, podgrzybek brunatny suszony 5,2%, warzywa suszone 5,8% (marchew, cebula, por, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler . Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy gotową mieszankę (kaszotto
Słodkie okruszki
Pulpety drobiowe 205bulionie, dzielę je na porcje i zamrażam wraz z bulionem. Potem robię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki mam ochotę i podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Podaję Wam przepis podstawowy na pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec z podchmielonymi wisienkami 279Smak Market Do ozdoby: podchmielone wisienki, biały lukier, listki świeżej mięty lub drobne świąteczne ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie od dołu). Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. W misce dokładnie miksujemy miękkie masło z jajkami, cukrem i budyniem. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta
Słodkie okruszki
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 282ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut* (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. *moje ciasto piekło się około 60 minut
My simple kitchen
Gryczane naleśniki (z pietruszką) 215Zdrowa gryka nie kończy się tylko na kaszy gryczanej czy makaronie. Na szczęście mamy jeszcze mąki, a naleśniki z jej wykorzystaniem szczególnie na słono smakują wybornie. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na naleśniki z dodatkiem pietruszki, ale śmiało możecie ją pominąć, by przygotować danie na słodko. Składniki na 8 naleśników: -140 g mąki gryczanej -1 łyżka oleju -(pół pęczka
Zdrowie i pysznie na talerzu
Bagietki dyniowe 248Pyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i długo by jeszcze wymieniać. Dziś użyłam pure do wypieku bagietek. Szybko się robi, niewiele pracy wymagają aby potem cieszyć oczy i brzuchy pysznymi bagietkami. Bagietki dyniowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
BABECZKI Z MAKIEM + FILMIK 189gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm, posypując blat mąką. Foremkami wycinamy koła które układamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 180Zobaczcie zresztą sami. Ryba i sałatka to doskonałe połączenie, tym bardziej, jeśli przygotowanie całości dania zajmuje kilkanaście minut. W przepisie wykorzystuję makaron bez gotowania, który śmiało może zająć miejsce kaszy kuskus, jest smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki specjalnej technologii produkcji jego skład jest oszałamiająco krótki. Składniki na 2 porcje : 300g filet z sandacza łyżka sezamu sól, biały
Dietolog
Kotlety z indyka z marchwią 162tartą marchwią. Pasuje także cukinia, pieczarki, pomidory, kiszonki takie jak papryka marynowana lub dowolne (korniszony, małosolne lub kiszone) ogórki. Do takich kotletów można dodać także ugotowany uprzednio ryż lub kaszę gryczaną. Będzie pysznie! A kotlety podać z ziemniakami i surówką, na ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! ). Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 większe
Zasmakuj Kuchni
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 202aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania
Zasmakuj Kuchni
Pstrąg z patelni 229maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku. Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z kaszą z warzywami . Składniki: 2 pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą, pieprzem i skropić
magiczna kuchnia Kasi
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 200kaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani
Wylizany Rondel
Schab z grzybami w sosie pomidorowym 516obsmażonych kotletów, wlać bulion i koncentrat do zup. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged
https:KKuchniaMniam