kasza - 17339 przepisów (strona:526/1156)

Krupnik na żeberkach 197

Składniki: 0,5 kg żeberek 2 szklanki kaszy marchew pietruszka natka pietruszki seler liść lubczyku sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na wierzchu pojawi się piana całą ją zebrać a wywar gotować tak jak rosół na wolnym ogniu z dodatkiem marchewki pokrojonej w kostkę, selera, pietruszki. Pod koniec gotowania do wywaru dodać kaszę liść lubczyku

Pychotkaaa
Rolada z indyka z pomidorami i szpinkiem 258

Propozycja na całkiem smaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu.  Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć(...)dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone

Delicious Titbits
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym 164

zasadzie uznaję je za przepis w kategorii FIT. Indyk to mięso delikatne, w całej potrawie nie ma dużo tłuszczu, za to mamy dużo ziół i naturalnych dodatków. Podałam z kaszą kuskus i Córci bardzo smakowało (nam też). Ale z dodatków pasuje tu każdy rodzaj kaszy, ryż, makaron i ziemniaki. Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula

Kolorowy Przepisownik
Zrazy wołowe 188

ostrej musztardy. Zrazy wyszły zwarte, miękkie i soczyste. Podczas serwowania można polać je wytworzonym podczas gotowania pysznym sosem oraz podać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków lub różnego rodzaju kasz. Składniki: 1 kg wołowiny (np. udźca) 2-3 cebule (w zależności od wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz olej (do smażenia(...)Obsmażamy z każdej strony i wkładamy do garnka z wołowym rosołem. Pozostałą cebulkę dodajemy do wywaru. Zrazy gotujemy ok. 1,5-2 godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ja ugotowałam kaszę pęczak). Smacznego

MyCookBook.pl
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 180

ugotowanej i przestygniętej soczewicy  1 marchewka  ząbek czosnku  150 g suszonych pomidorów  sól morska, pieprz czarny  ok +- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny  olej do smażenia  Sposób przyrządzenia: Soczewica powinna być zimna ( ciepła spowoduję, że nie będą się sklejać ). Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z czosnkiem(...)Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 407

choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru  1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy lub waniliowy Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam(...)wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st C , przez  ok 40 minut, do suchego patyczka.  Krem

Cynamonowe szczęście
Miodownik 143

szklanki cukier puder, 1/2 szklanki miód, 5 łyżek soda, 1 łyżeczka masło, 1/3 kostki jajka, 1 sztuka śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na krem   mleko, 2 szklanki kasza manna, 5 łyżek cukier puder, 3/4 szklanki margaryna, 1 kostka 250g Przygotowanie   Miód rozpuszczamy z masłem i cukrem puder na małym ogniu. Studzimy, dodajemy sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Mieszamy(...)temperaturze 180st. Pozostawiamy placki do ostygnięcia. 1.5szklanki mleka zagotowujemy. Do reszty dodajemy połowę cukru i kaszkę, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Studzimy masę co jakiś czas mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po łyżce zimnej masy z kaszki.  Masą przekładamy

Gotowanie moimi oczami
klopsiki z mięsa kapusty i ryżu 164

Gołąbki w wersji dla leniwych. Składniki : na kotlety: 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg kapusty świeżej 10 łyżek ryżu suchego 6 łyżek kaszy manny 6 jajek sól, pieprz, wegeta na sos: 2 litry i szklanka wody 1 mały kethup kotlin w słoiku 1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku 2 kostki rosołowe   Sposób wykonania: Mięso włożyć do miski(...)kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron. Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki ułożyć w garnku

Darcia w kuchni
MIODOWIEC 155

maki 1/2 szkl cukru pudru 1/2 kostki margaryny 2 jajka 2łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy   masa:  3/4 litra mleka 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka margaryny 1/2 szklanki cukru olejek cytrynowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki(...)części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni.    masa:   Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać aromat cytrynowy, następnie po woli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Kończymy gotować gdy masa zgęstnieje.   polewa:   margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas

Darcia w kuchni
SZARLOTKA Z KASZĄ MANNĄ 152

składniki: 1 1/2 szklanki kaszy manny 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: Mąkę kaszę i cukier wymieszałam w misce. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam margaryną, posypałam bułka tartą. Na dno tortownicy dałam 1/3 sypkiej masy,  poukładałam jabłka, posypałam cynamonem,  czynność powtórzyłam. Wierz

Darcia w kuchni
sałatka z wędzonym kurczakiem i kaszą gryczaną 282

Składniki: 2 kubki ugotowanej kaszy gryczanej 1 średni ogórek wężowy 1 czerwona papryka 1 wędzone udko z kurczaka sos winegrette Sposób wykonania: Kaszę wsypałam do miseczki, paprykę i ogórka umyłam, pokroiłam w kosteczkę. Z udka ściągnęłam skórkę, mięsko oddzieliłam od kości, rozdrobniłam. Wszystko razem wymieszałam z sosem winegrette

Darcia w kuchni
klopsiki z kapustą pekińską i kaszą manną 195

Składniki: 0,6 kg mielonego mięsa duża kapusta pekińska 4 jajka 1 szkl. kaszy manny sól, pieprz,kostka rosołowa, wegeta papryka w proszku sok ze świeżych pomidorów 1,5 litra 2 ząbki czosnku polskiego pieprz w ziarenkach Sposób wykonania: Do miski wrzuciłam pokrojoną na drobno kapustę pekińską, przesoliłam, lekko wygniotłam , do dałam mięso mielone, jajka, kaszę mannę i przyprawy : sól

Darcia w kuchni
miodownik z orzechami i grysikiem 217

cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 200 g masła łyżka kakao słoiczek powideł śliwkowych Przygotować blaty miodowe: masło i miód zagotować, wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać. Sodę(...)kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut. Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce grysiku. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 159

pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu (można pominąć) Jabłka i dynię pieczemy w piekarniku (ok 20 minut, 160 stopni). W naczyniu umieszczamy upieczone składniki, bulion, mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej(...)jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania