kasza - 17339 przepisów (strona:464/1156)

Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 219

prze dodaniem bia\u0142ek by\u0142a sucha, podla\u0107 j\u0105 wywarem z mi\u0119sa. \r","Keks\u00f3wki nasmarowa\u0107 t\u0142uszczem i wysypa\u0107 bu\u0142k\u0105 lub kasz\u0105 mann\u0105.\r","Na\u0142o\u017cy\u0107 mi\u0119so do keks\u00f3wek.\r","Piec w 180 stopniach ok 1h - a\u017c g\u00f3ra si\u0119 zrumieni."]} Drukuj Pasztet(...)żurawinę, odciśnięte kajzerki i ubitą pianę z białek. W razie gdyby masa prze dodaniem białek była sucha, podlać ją wywarem z mięsa. Keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać bułką lub kaszą manną. Nałożyć mięso do keksówek. Piec w 180 stopniach ok 1h - aż góra się zrumieni. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasztet-z-suszonymi-grzybami-i-zurawina/ MieszamWGarnku Artykuł Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
ciasto makowe 258

składniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony(...)roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 173

zrobienia potrzebować będziemy: 30 dag konopi 2,5 litra wody 3 łyżek mąki ryżowej 2 łyżek cukru 1 litra mleka 1 łyżki masła 1 łyżki soli woreczek kaszy gryczanej Konopie opłukujemy na sicie, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przekładamy do garnka wypełnionego 2 litrami wody i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy nasiona, pozostawiając wywar, przekładamy je na sitko i ucieramy dodając powoli wodę(...)wody, mleko, mąkę, cukier oraz sól, Dokładnie mieszamy tak, by nie powstały grudki. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy łyżkę mąki. Tę zupę na Wigilię serwujemy z ugotowaną, ciepłą kaszą gryczaną. Moczka Kolejna typowo śląska zupa na Wigilię to moczka, która podawana jest na słodko. Składniki niezbędne do jej przyrządzenia to: 1 litr karmelowego piwa bezglutenowego 400 g bezglutenowego piernika

Okiem Blondynki by McBlondi
Szarlotka ścierana 182

sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz szarlotek sypanych. Polecam! Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 240 g cukru(1 i 1/2 szklanki) 10 g kaszy manny (1 łyżka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3-4 żółtka Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce(...)godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią cześć

Ciasta z tradycjami
SAŁATKA SZPINAKOWA 206

żeby było stosunkowo treściwe, co by z głodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka  z odrobiną bagietki.  Składniki: świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki)  suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g) ser blue(...)ogonkami ). Pomidory i ser pokroić w małe części, dodać do szpinaku razem z żurawiną i słonecznikiem. Skropić olejem i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać z przyprawami.  Podać z ugotowaną kaszą bulgur lub bagietką czosnkową

pieprzny smaczek
Ryżowe kotleciki z orzechami 151

być nawet o niebo lepsze i co najlepsze! Zajadają je wszyscy, którzy normalnie są kaszooporni. To naprawdę fascynujące, jak forma podania danego produktu potrafi sprawić, że ktoś nagle zje kaszę. Ale.. trochę się zagalopowałam, bo dziś nie o kaszy, a o ryżu. Z resztą, sprawdźcie sami. Potrzebujemy: 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 100 g ryżu do risotto Sonko

MamaOskarka
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 199

puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Jako dodatek do tego dania proponuję kolorową sałatkę inspirowaną tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur, używam komosy ryżowej. W jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone, błonnik i pełnowartościowe białko, które spowalnia wchłanianie glukozy we krwi. Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest jak na kaszę

Dietolog
ciasteczka bananowo-owsiane 167

łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 szklanka puree banany 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 szklanki kaszy owsianej Wykonanie Wymieszać masło, brązowy cukier, cukier, jajko, wanilii i puree banany do połączenia składników. Dodać mąkę, cynamon, sodę, goździki i skrobie ziemniaczaną ,oraz kaszę owsianą .Wszystko dokładnie wymieszać

w mojej kuchni
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 476

makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki(...)tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.  Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.  Odłożone

Cukiernia Pychotki
Sos pieczarkowy z cukinią 130

pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Sos pieczarkowy z cukinią Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Idealny dodatek jako ciepły(...)mięsa i ziemniaków, a także do makaronów czy kasz. Sos pieczarkowy z cukinią Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra łyżka musztardy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 – 1,5 łyżki klarowanego masła Wykonanie: Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę, ząbek czosnku w drobniutką kosteczkę. Na klarowanym maśle

Zasmakuj Kuchni
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2212

Pierogi ruskie Kuroniów Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z soją Pierogi drożdżowe ukraińskie Pierogi w kruchym cieście Pierogi z podrobami Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem Pierogi z kaszanką Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką Artykuł Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Burgery z batata i kaszy kuskus 159

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie burgery z batatów oraz kaszy kuskus. Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy: - 1 batata - pół szklanki kaszy kuskus - 1 łyżkę pasty sezamowej tahini - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżkę mąki - garść posiekanej kolendry - po 1 łyżeczce kuminu, granulowanego czosnku oraz wędzonej słodkiej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku - olej

Bez Cebuli
Tort makowy z pomarańczą 148

nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski) 0,5 łyżeczki esencji migdałowej  skórka starta z pomarańczy   Zagotować(...)180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Obiad gotowy