kasza - 17339 przepisów (strona:462/1156)

Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 220

mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny 60 g (5 łyżek) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (brak na zdjęciu) 100 daktyli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Wykonanie: Najpierw przygotowałam mak Mleko zagotowałam i wsypałam do niego(...)Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam sztywną pianę z białek. Pokroiłam daktyle. Do masy dodałam daktyle, starte jabłka i mak. Masy zrobiło się bardzo dużo, więc przełożyłam ją do dużej miski

Kuchnia u Krysi
Sałatka ze stekiem i kuskusem 195

oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero(...)usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie. Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojonego steka. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe

Dieta bez mleka
Amarantusanka z bananem i jagodami 214

ziarenkami. Słowem wstępu – amarantus to roślina uprawna sprzedawana głównie w trzech postaciach – mąki, poppingu (nadaje się do posypywania owsianek itd) oraz surowych ziaren, które gotujemy podobnie jak kaszę czy ryż. Coś, co go wyróżnia to przede wszystkim wysoka zawartość białka, żelaza, wapnia i magnezu – na tle innych podobnych produktów (ryż, kasze) robi imponujące wrażenie. Amarantus

Powiedz dietom nie
FORSZMAK 193

wykorzystałam pozostałą po świętach gęsinę, dosmażyłam do tego kawałek karkówki pokrojony w paski i wyszło bardzo aromatyczne i przepyszne danie. U mnie w formie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 300-400g pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek(...)ok.5 minutach wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ja dodałam także 2 łyzki wody od ogórków, dla podkręcenia smaku... Podajemy z pieczywem lub jako dodatek np.do kasz, makaronu, itp. posypane natką pietruszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
na biszkoptach seromakowiec... 166

Składniki: masa makowa 1 puszka, jajka 2 sztuki, kasza manna 5 łyżek, aromat rumowy 1 łyżka, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty - ile potrzeba, czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram, śmietana gęsta 2 łyżki masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz/sos myśliwski 276

Gulasz/sos myśliwski Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Strogonow Artykuł Gulasz/sos myśliwski pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Makowiec z jabłkami 159

żółtka  Masa makowa: 2 żółtka 20-30 g cukru trzcinowego   120 g rozpuszczonego masła 1 puszka masy makowej 40 g mąki pszennej 40 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g obranych i starych na tarce o dużych oczkach jabłek 4 białka ubite na pianę   Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia wymieszać(...)blady). Odstawić do ostudzenia.   W międzyczasie żółtka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, miksować jeszcze przez moment. Następnie nie przestając miksować stopniowo dodawać masę makową. Mąkę wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony

Simply Food
MIODOWNIK 146

orzechami :)  Gorąco polecam ! PLACKI MIODOWE: 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny 180 g cukru pudru 3 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody oczyszczonej MASA GRYSIKOWA: 1 szkl. kaszy manny 750 ml mleka 170g cukru 1 kostka masła Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto KARMEL ORZECHOWY: 350-400 g orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru(...)kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską. 4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny) MASA GRYSIKOWA: 1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka. 2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia. 3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem. 4. Dodajemy stopniowo

Marcepanowa kuchnia
Makowiec japoński 143

biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 50 g śmietanki 18% piernikowe choinki pestki granatu wiórki kokosowe ozdoby z białej czekolady Helio zielone gałazki(...)Sposób przygotowania: Jabłka  zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać z masą makową.  Białka oddzielić od żółtek i zmiksować. Żółtka, orzechy, rodzynki, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Włożyć do tortownicy 24 cm i piec 60 minut,  Smacznego

Gosia gotuje
Japoński makowiec z pijaną śliwką 181

wyraźną śliwkową nutą.  Rozpływa się w ustach!   Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć, odsączyć, wystudzić  i zemleć dwa razy.  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy(...)tarce o dużych oczkach. Żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch. Do puszystej masy,  porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie  i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze

Pyszności Słodkości
Trufle migdałowo kokosowe bez cukru 169

ekologicznych  - (u mnie Bio Planet) 1 szklanka wiórkowa kokosowych 3 łyżki olej kokosowy 100 ml syropu z agawy ekologiczny cukier puder z agawy - 2 łyżki mleko (napój) z kaszy jaglanej Hirse - 4-5 łyżki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Migdały moczymy przynajmniej godzinę w wodzie. Następnie przekładamy je do malaksera i mielimy na gładką masę wraz z  wiórkami kokosowymi. Dodajemy(...)płyny olej kokosowy, napój z kaszy jaglanej oraz wlewamy syrop z agawy. Całość mieszamy w melakserze. Nakładamy na ręce oprószone pudrem z agawy wielkości orzecha włoskiego powstałą masę. Na środek wkładamy białego migdała. Formujemy kuleczkę . Oprószamy jeszcze cukrem z agawy. Wkładamy do lodówki na godzinę

AZgotuj!
Babeczki czekoladowe z mandarynką 185

stopni C przez ok. 10 minut.  ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny  szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody skórka starta z jednej większej mandarynki Płatki ryżowe zalewamy(...)napęcznienia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Jogurt miksujemy na małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki  i słodzidło w dowolnej ilości. Całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na podpieczone wcześniej spody

Kuchnia Ellie
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 203

brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej(...)Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru. Ubita pianę delikatnie wmieszać do masy makowej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wyjmujemy schłodzone ciasto

Gotowanie...to proste !
Pasztet z dyni i soczewicy 136

oliwą z pestek dyni. 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia, można zmiksować później, razem z soczewicą) 100 g zielonej soczewicy 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona. przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę

Kucharzyca