Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 1 kapusta włoska 1 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 torebka kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie : Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej(...)powoli odchodzić. Kiedy będziemy oddzielać liście, w każdym z nich należy ściąć korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy
Olga Piecze i Gotujeugotowaniu, ale jest też dobrym daniem do odgrzania następnego dnia np. w pracy. Nie wyobrażam sobie kaszotta bez sera. Weganom jego smak mogą rekompensować płatki drożdżowe. Składniki : 200 ml kaszy bulgur bulion warzywny (przepis niżej) ok. 100 g selera korzeniowego cebula pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano, bursztyn lub dziugas) Bulion(...)seler i cebulę. Warzywa muszą się zeszklić, nie można ich smażyć. Do warzyw na patelni dosypać bulgur i podgrzewać dalej, cały czas mieszając do momentu wchłonięcia całego tłuszczu. Do kaszy z warzywami dolewać po łyżce wazowej bulionu. Mieszać. Przed dwoma ostatnimi dolewkami bulionu (po ok. kwadransie od wsypania kaszy) dodać brokuł podzielony na małe różyczki oraz rozdrobnione chili. Gotować kaszotto
Weekendy w domu i ogrodziemalarzy na koktajlowym płótnie ze zmiksowanych owoców, czasem z dodatkiem płatków owsianych lub jogurtu. Ja swoją bazę pod dzisiejszy "obraz" wykonałam przy użyciu jaglanki z dodatkiem kaszy mannej - czyli w wersji na ciepło, stąd nazwa breakfast bowl , a nie smoothie bowl. Powoli zbliża się zima, nasz organizm potrzebuje z rana takiej łatwo przyswajalnej mocy w wersji na ciepło(...)dodatek puddingu na zimno i egzotycznego kiwi (niemalże równie egzotycznego co sama nazwa breakfast bowl ....). Składniki: jedna miseczka pełna mocy 2-3 łyżki płatków jaglanych* 2 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1/2 banana pudding chia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 1/2 miarki odżywki białkowej** * można użyć w całości pięć
Kuchnia EllieDanie „dwa w jednym”. Takie lubię najbardziej. Tak jakby jednogarnkowe, tylko pieczone na blasze w piekarniku :) 2-3 porcje 100 g kaszy pęczak (ja użyłam mieszanki pęczak, groszek, vermicelli produkowanej przez Melvit dla sieci Biedronka) 2 piersi kurczaka 3 kostki mrożonego szpinaku 1 jajko 3 łyżki parmezanu przyprawy: sól, garam masala, majeranek sos: szklanka przecieru pomidorowego ząbek czosnku(...)przyprawy: majeranek i sól Kaszę gotujemy. Ciepłą kaszę mieszamy ze szpinakiem, aby się rozmroził. Kurczaka siekamy drobno, dodajemy do kaszy razem z jajkiem i przyprawami oraz dwiema łyżkami parmezanu. Całą masę mieszamy dokładnie. W dłoniach formujemy z masy duże kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy pozostałym
Kucharzycateż odpadały. Pomyślałam i po chwili powstał przepis na szybkie danie obiadowe. Miałam nadzieję, że wszystkim zasmakuje. Zrobiłam pulpeciki. Ich głównym składnikiem był żółty ser i pieczarki. Dodałam kaszę gryczaną i wszystko okrasiłam przyprawami, w tym wędzoną papryką w proszku. Do pulpecików podałam pyszny sos pieczarkowy , który idealnie wpasował się w całe danie Składniki: 250 g pieczarek(...)sera żółtego (np. Ementaler) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 g kaszy gryczanej sól świeżo zmielony pieprz ¼ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Woreczek kaszy ugotowałam wg zalecę na opakowaniu. Pieczarki obrałam i bardzo drobno posiekałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser starłam na tarce jarzynowej na średnich oczkach. Cebule bardzo
Kuchnia u Krysimielonego\r","1 puszka mleka skondensowanego, s\u0142odzonego\r","4 jajka\r","2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","3 \u0142y\u017cki kaszy manny\r","\r","G\u00f3ra\r","200 g orzeszk\u00f3w ziemnych niesolonych\r","150 g kr\u00f3wek\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","1\/2 szkl. \u015bmietanki krem\u00f3wki(...)u00f3\u0142tku, a\u017c dok\u0142adnie po\u0142\u0105czy si\u0119 z mas\u0105.\r","Z bia\u0142ek ubijamy pian\u0119.\r","Do masy dodajemy m\u0105k\u0119 i kasz\u0119. Miksujemy.\r","Dodajemy pian\u0119 i mieszamy \u0142y\u017ck\u0105.\r","Wyk\u0142adamy mas\u0119 na sp\u00f3d.\r","Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. \r","Pozostawiamy
Mieszam w Garnkukapusta jest bez marchewki, to dodatkowo 2-3 marchewki (200-300 g) 1-2 korzenie pietruszki (200-300 g) 1 mały seler (200-300 g) 2 cebule 150 g kaszy, u mnie był to pęczak łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego) 10 ziaren(...)czasu do czasu 5 minut. Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Co całości dodaj suchą (nieugotowaną) kaszę. Dodaj wody, 2-3 litry, tak aby było 5 cm od góry garnka wolnego miejsca. Dodaj liście laurowe, i gotuj pod przykryciem aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Dopraw
greenscarfpowala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka wody 1 szklanka mleczka kokosowego 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy(...)się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują
Truskawkowa Fiestalunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: szklanka kaszy pęczak kawałek dyni (około 200 g) 3 średnie buraki(...)wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Na suchej patelce podprażamy pestki i również zostawiamy je do przestudzenia. W międzyczasie
PatiGotujekotlety wegetariańskie jakie jadłam, soczyste, pikantne, aromatyczne. Bardzo polecam! 5-6 dużych pieczarek pół czerwonej cebuli łyżka masła łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka posiekanej papryczki jalapeno (używam papryczek z zalewy) łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie łyżka pudru grzybowego—>KLIK 3 łyżki puree z dynii bułka tarta do panierowania(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie bardzo cienkie), zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, aż pieczarki zmiękną, a woda z nich odparuje. Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki z cebulą, puree z dynii, pietruszkę oraz papryczki (papryczki które kupuję, w zalewie maja także marchewkę i jej też dodałam około łyżkę). Jeśli macie w domu oczyszczone, suszone
Mienta blogniedoczas, a że jeść trzeba, dziś dla tych w ciągłym niedoczasie, przedstawiam przepis na obiad w kwadrans. Składniki: filet z piersi kurczaka- połowa opakowanie warzyw włoskich na patelnię woreczek kaszy pęczak olej do smażenia Przygotowanie: filet umyj i pokrój w małą kostkę nastaw garnek z posoloną wodą na kaszę na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, podsmaż na duży(...)ogniu żeby mięso się lekko zrumieniło w międzyczasie powinna się zagotować wodą na kaszę, wrzuć woreczek i gotuj wg przepisu na opakowaniu na patelnię dodaj opakowanie warzyw włoskich wraz z dołączoną przyprawą przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok 10 minut po ugotowaniu kaszy, odsącz ją z wody i dodaj do mięsa i warzyw na patelni Inne moje
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJesienna rozgrzewająca sałatka z kasza gryczana i burakami w roli głównej. Do sałatki wykorzystałam pierś z kurczaka i marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa. 2 buraki pieczone 1/2 kalafiora 1 garść szpinaku baby natka pietruszki 1 pierś z kurczaka(...)marchewka gotowana sól, pieprz bazylia, oregano natka pietruszki 1 woreczek kaszy gryczanej oliwa z suszonych pomidorów Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior
wesoła kuchnialunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: szklanka kaszy pęczak kawałek dyni (około 200 g) 3 średnie buraki(...)wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Na suchej patelce podprażamy pestki i również zostawiamy je do przestudzenia. W międzyczasie
PatiGotuje0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bulgur, nasza ulubiona kasza. Tutaj w wersji fusion…czyli co się pod rękę nawinie, choć wszystko było przemyślane. Wyszło mega pysznie, nawet lepiej, niż się tego spodziewaliśmy. Składniki 100 g kaszy bulgur 1 mała(...)oliwek 50-60 ml oleju z orzechów włoskich 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do sałatek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Soczewicę płuczemy, osączamy z wody. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na paski. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki
R'n'G Kitchen