Obiad w 15 minut, czyli ekspresowe danie przygotowane od podstaw a nie z gotowców, zdrowe i pyszne. potrzebne są zielone warzywa łatwo dostępne w sezonie zimowym
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozgotowała się i zachowała jędrność. Łosoś w warzywach świetnie smakuje zjedzony z pieczywem ale równie dobrze z ziemniakami z wody lub puree albo z ryżem czy kaszą ( komponuje się z kuskusem, bulgurem, jaglaną). Danie na piątek, ale też obiad na niedzielę czy na każdy inny dzień. Warzywa możemy przygotować sobie już dzień wcześniej a łososia dorzucić przed podaniem dania ( chociaż
Dorota Smakujekasza wystygnie dodać pozostałe składniki - warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać rozdrobnione zioła, zmiażdżony czosnek, doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Sałatkę odstawić na ok. 30 min. w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły. Ta arabska sałatka w wersji z pęczakiem jest naprawdę pyszna. W oryginale jak kaszę dodaje się oczywiście kuskus
Gotujemy i jemyzdjęciu: fasolka gotowana na parze, kasza jaglana na sypko + kuskus + cebulka podsmażona na oleju, sałatka z bobu + pomidora + cebuli z olejem lnianym, kotlety z cukinii i mozzarelli w pieprzu ziołowym i mące pszennej, sałatka z pieczonego buraka i rukoli. Po pierwszą część obiadów z Żabki zerknijcie na fanpage FB. Dziś druga: całkiem dobra margherita i naleśniki z serem, ok skład
Qlinarnie i QlinarnieDietetyczny kurczak z cukinią i brokułami – czyli szybki i prosty obiad w stylu fit ;) Jego wielką zaletą jest nie tylko mała kaloryczność i lekkość, ale
Kulinarne Przebojespory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gulasz zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną, kaszą ziemniaczaną, albo z kuskusem. Z tym przepisem wiąże się dosyć dziwna historia. Pewnego razu rodzice wyjechali na wypoczynek w góry, zostałem na kilka dni sam. Właśnie w tamtym okresie byłem strasznie zabiegany, rozumiałem
Kuchnia Łukaszalekko niedogotowane. Na kolejne 10 minut duszenia, wrzucamy obsmażone mięso oraz pokrojone morele. Na sam koniec dodajemy do gulaszu posiekaną natkę pietruszki. Podajemy gorące z ulubioną kaszą – może być bulgur, kuskus lub jaglana. Powrót na górę
Smaczna StronaDoprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano. Po 2 minutach gasimy płomień. Podajemy posypane czarnuszką oraz startym grana padano. Smakuje dobrze także na zimno, w formie sałatki. Zamiast kaszy gryczanej można wybrać kuskus lub np. bulgur
Moja smaczna kuchniaMoghrabieh to popularna na Bliskim Wschodzie gruba kasza z pszenicy,... Artykuł Sałatka z Moghrabieh i zielonym jogurtem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEtymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka
Moja smaczna kuchniaKiedy dowiedziałam się, że muszę zrezygnować z pszenicy, najpierw sobie popłakałam, bo uwielbiam niestety pszenicę pod każdą postacią: słodkie wypieki, kaszę manną i bulgur, kuskus, naleśniki, racuchy, makarony i ogólnie rozumiane kluchy wszelkiej maści. Po nieprzespanej nocy ogarnęłam się nieco i pomyślałam „a co mi tam, coś się wymyśli, na szczęście to tylko pszenica, a nie gluten. Słodkości dla siebie
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu coś z nimi przygotować. Jako pierwszy wpadł mi w ręce kuskus. Uwielbiam szybkie i smaczne potrawy, postanowiłam więc nafaszerować paprykę i upiec w piekarniku. Całość zajęła mi maksymalnie 30 minut, a efekt był bardzo zadowalający
W poszukiwaniu inspiracjiGrzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną
kolorowotorcikowoJeśli lubicie kuskus to mam dla Was bardzo fajną propozycję obiadową. W 30 minut obiad gotowy, a nawet szybciej. Lubię te małe ziarenka kuskusa ze względu
O kuchni z uczuciem