prawdziwa plejada kolorów. Gotuję według zasady, że to co cieszy oko, cieszy również żołądek. Chyba przyznacie mi rację, że ta kaszka na śniadanie to do pozazdroszczenia! Kaszka z płatków kaszy jaglanej z marchewką Składniki: 1 porcja 50 g płatków jaglanych 1 marchewka sól do smaku 250 ml wody 1 łyżeczka masła po szczypcie cynamonu i kardamonu 1 duże jabłko
codojedzeniaktórej znajdziecie wiele pomysłów na dania gotowe do zabrania w drogę. Zaopatrzcie się w dobry pojemniczek z pokrywką i zapraszam do kuchni :) Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 4 truskawki garść malin kilka migdałów 3 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać jogurt i zamknąć. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie
Smaczne Zdrowejogurt naturalny, 1-2 łyżki majonezu i czarny pieprz. Odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło. Na koniec solimy do smaku. Wskazówki: Do surówki można dodać ser żółty i kaszę jaglaną, żeby zamienić ją w szybką pyszną sałatkę piknikową. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaniż się z kimś dzielić ;) Co będę więcej pisać...składniki na stół i zaczynamy! 3-SKŁADNIKOWE BATONY ORZECHOWE przepis autorski // 10 batonów ~100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech ~1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej miód sztuczny lub syrop z agawy/klonowy) ~1/2 szklanki masła orzechowego (u mnie KOKOSOWE MASŁO ORZECHOWE
chili & sugarakcji biorą: Edyta , Dorota , Ania , Małgosia i Julianna - zobaczcie jakie przysmaki z porzeczek wyczarowały :) Składniki: ok 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich) 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki masła Umyte i przebrane
Cynamonowe szczęściesmaku czarnym pieprzem i jeśli macie taką potrzebę to solą. Gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut. Podajemy z kaszą, ryżem lub zjadamy bez dodatków. U Nas podana z kaszą jaglaną ugotowaną z pastą z kurkumy. Przepis na pastę z kurkumy znajdziesz
Szkrab Je Samminut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta. Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakoktajl był pożywny i sycący, należy także zadbać o odpowiednia porcję zdrowych węglowodanów dodając np. moje ulubione płatki owsiane, ale mogą być także gryczane, orkiszowe, różne kasze m.in, jaglana, komosa ryżowa czy otręby. Dobre węglowodany zapewnią nam solidną dawkę energii na cały dzień. 3) Równie istotny jak poprzednie jest produkt białkowy, może być nim jogurt, twarożek, maślanka, migdały, nerkowce, masło(...)razie potrzeby dodać więcej wody kokosowej. Antyoksydacyjny koktajl malina-truskawka Składniki: 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek 1/2 awokado 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej ok. 1/2 szklanki mleka sojowego Przygotowanie: 1) Mrożone truskawki i maliny wcześniej rozmrozić. 2) Awokado obrać. 3) Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą
Fitsweet.meugotować kasze gryczaną to mój kolejny wpis o gotowaniu kaszy. Na blogu znajdziecie już takie porady dotyczące gotowania pęczaku , kaszy owsianej , bulguru , kaszy jaglanej , orkiszowej . Kasza gryczana to tak naprawdę nie kasza, to pierwszy wyjątek, ponieważ nie produkuje jej się ze zbóż a z gryki – rośliny z rodziny rdestowatych. Wyróżniamy kaszę gryczaną: nieprażoną – powstaje z ziaren gryki, ma jasną barwę
Dorota Smakujezawijania z młodą kapustą zamykają letni sezon przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty. To nasza kolejna propozycja na szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania, poprzednie przepisy są np. z kaszą jaglaną i kaszą manną ( klik ). Do gołąbków bez zawijania w letniej odsłonie zrobiliśmy także lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów. To pyszne zestawienie wystarczyło nam na kilka obiadów, bo z podanych
niecodziennikparysprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną. Składniki torebka kaszy gryczanej. 400g łopatki wieprzowej 1 cebula por czerwona papryka 600ml bulionu 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę 200g mrożonego groszku sól pieprz majeranek oregano olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kulinaria oraz coraz bardziej popularniejszych programów związanych z jedzeniem i gotowaniem, zauważamy powolny powrót tradycyjnych, polskich składników. Na stoły powracają kasze, warzywa strączkowe oraz ryby. Obecnie swój triumf święci kasza jaglana, oraz kasza gryczana, które uznawane są za bardzo zdrowe produkty. Powracają również dawne warzywa: topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, pasternak, skorzonera, brukiew, czy też jarmuż. Pojawia się coraz więcej odmian
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 100 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej suchej zmielonej na mąkę 80 g jogurtu naturalnego 1 jajko 2 banany 1 łyżka oleju rzepakowego lub innego Dodatki: 50 g jogurtu naturalnego 1/2 kaki 1 łyżeczka wiórków kokosowych Wszystkie składniki wrzuć do miski. Zblenduj na gładką masę. Rozgrzej patelnię (nie korzystaj z dużego ognia) i nakładaj masę na patelnię łyżką. Smaż
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny