ryżowego zdecydujesz się na np. daktyle, pamiętaj, że kolor się zmieni i różnica między warstwami nie będzie taka wyraźna. Smakowo jednak będzie to na pewno bardzo dobra opcja. Składniki: Kasza jaglana – 100g (suchej) Woda – 300ml do gotowania kaszy (lub dowolne mleko roślinne) Masło orzechowe – 50g ( przepis na masło orzechowe ) Syrop ryżowy – 100g (lub inny ulubiony(...)słodzik”) Gorzka czekolada – 50g Powidła śliwkowe – opcjonalnie według uznania Wykonanie: Kaszę jaglaną rozgotuj – na wodzie lub na mleku roślinnym. Podziel ją na 2 części. Do jednej wrzuć czekoladę a drugą umieść w wysokim pojemniku (tak będzie najwygodniej) i dodaj masło orzechowe i syrop. Jedną jak i drugą część zmiksuj na gładko. Gdyby okazało się, że masa
Blendmansłabo doprawiona. Było mi żal wyrzucać upieczonych filetów rybnych, dlatego też postanowiłam je do czegoś wykorzystać. Jaglane kotleciki rybne to pomysł na ponowne wykorzystanie ugotowanej/upieczonej ryby. Kotleciki rybne z kaszą jaglaną są syte i proste do przygotowania. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (210 g) 2 szklanki wody 350 g usmażonej/upieczonej białej ryby
Ugotowaćskładniki na 1 porcję: ok. 50 g kaszy jaglanej 250 ml mleka lub wody 1 garść orzechów garstka malin miód wykonanie: Kasze jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy mlekiem, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy aż pochłonie mleko. Kaszę możemy gotować również na wodzie a po ugotowaniu zalać
Domowy Smak Jedzeniaproponowanych przez Pawlikowską szczególnie przypadły mi do gustu? Z pewnością pasta z bobu z awokado i kolendrą (akurat przeżywam fazę robienia past) oraz wszelkiego rodzaju propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią i kolendrą, kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią. Z pewnością wypróbuję też chleby – jaglany z amarantusem, migdałami
Życie zamknięte w smakuwlewamy łyżkę oleju i ponownie miksujemy z przerwami, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Jeśli masło jest za mało płynne, możecie dodać więcej oleju. Przepis na jaglankę: -50g kaszy jaglanej -szklanka mleka -szczypta cynamonu -łyżeczka miodu -łyżka waszego domowego masła z nerkowców Wykonanie: Kaszę jaglaną zlewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie płyn
Gawron w rosolewoli) poszło od razu do realizacji:) Przypomniały mi się moje pyszne kulki malinowe , tylko że kulki były na bazie białego sera, a tutaj moja miłość prawie, czyli kasza jaglana:) Robiłam ją już na różne słodkie sposoby, ale w takiej formie, w dodatku na mleku kokosowym, jeszcze nie! Składniki na 5 małych porcji: 1/2 szklanki, czyli 100 g kaszy jaglanej
Zdrowa Kuchnia Sowybrzoskwiniowy "serniczek" na zimno z kaszy jaglanej z domową wegańską czekoladą~ Nie wiedziałam jak nazwać to śniadanie...padło więc na kolejny serniczek na zimno, chyba za sprawą konsystencji... ;) Śniadanie na zimno - cudowna rzecz w gorący dzień! Chociaż wiecie co? Bardzo mnie cieszą te upały - kocham taką pogodę :D Jednak gdy dwa dni temu w ogrodzie babci zobaczyłam masę zeschniętych krzaków(...)warzyw zwierzęta też cierpią podczas upałów więc pomóżcie im - wystarczy wystawić przed dom/klatkę bloku pojemnik z wodą - niewielki gest, a dla bezpańskich zwierząt zbawienie :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g kaszy jaglanej ~szklanka wody/mleka ~szklanka puree z brzoskwiń (ze skórką) ~łyżeczka agaru - płaska ~opcjonalnie coś do posłodzenia Kaszę gotujemy na wodzie/mleku. Następnie dodajemy do niej puree z brzoskwiń i opcjonalnie słodzimy
breakfast of dreamsPrzepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące. Składniki (na ok 8 dużych kotletów): woreczek kaszy jaglanej (100 g) ok 300 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu jajko sól, pieprz, papryka ostra
e-PrzepisyKulinarnekolorową sałatkę. Skusicie się? Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 mała cebula pół słoika zielonych oliwek pół szklanki kaszy jaglanej (suchej) garść natki pietruszki sól, pieprz 2-3 łyżki oleju (użyłam lnianego) Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę wody, odrobinę soli i gotujemy aż kasza wchłonie cały
Cynamonowe szczęściezaletach kaszy jaglanej pisałam już tutaj , ale znów chcę zaznaczyć, że jest to cudowna alternatywa dla osób nielubiących owsianki (nie wiem, jak można jej nie lubić...:). Tym razem jaglanka pachnąca cynamonem z migdałami, rodzynkami i bananem. Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej pół banana pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka rodzynek 6 pokrojonych rodzynek Banana kroimy w kostkę. Mieszamy
Chocolate Muffin BlogSkładniki na tortownicę o średnicy 29 cm: 3 kg jabłek 3 szklanki kaszy jagnalen sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 kopiaste łyżki cynamonu 400 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 9 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Rodzynki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Blendujemy, nie na gładko(...)lyżkę cynamonu. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy. 2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy na dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka nakładamy jabłka. Na górę nakładamy resztę masy z kaszy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Szkrab Je SamKluski jaglane to taki szybki pomysł jaki poddała mi czytelniczka bloga. Pod przepisem na makaron gryczany z truskawkami zapytała właśnie czy da się zrobić kluski z kaszy jaglanej. Nie wiedząc co odpisać musiałam spróbować. W domu kaszę jaglaną przeważnie mam bo ją lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie jak chciałam. Trzeba było ją zmielić
Smaczna PyzaCałej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować, mieszając od czasu(...)kasza się rozgotuje i odparuje nadmiar wody (pod koniec gotowanie należy mieszać cały czas, żeby kasza nie przywierała do dna garnka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, formę tortową o średnicy 22 cm posmarować lekko masłem. Banany i kiwi obrać ze skórki. Do masy jaglanej dodać oba banany i jedno kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu
Passions hobbies lifemogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu i posypałam posiekanymi cukierkami czekoladowymi(...)Wyszło pysznie i na pewno trochę zdrowiej Składniki: Muffinki: - 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej); - 100 gorzkiej czekolady; - 1/3 szklanki cukru; - 16 g cukru wanilinowego; - 90 g oleju; - 1 łyżka kakao; - 2 jajka – 100 g konfitury wiśniowej Krem: - 30 dag chudego twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę
dom-agi.plSkładniki : - 1 brokuł - 1 szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka pasty z kurkumy ( przepis -->TUTAJ<-- ) - 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 1 por (biała część) - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka czosnku niedźwiedziego - 1/2 szklanki ziaren słonecznika Przygotowanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy 5 minut od czasu zagotowania wody i od razu przecedzamy(...)Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, tak długo aż woda będzie zupełnie czysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza
Szkrab Je Sam