polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę) 2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam 3 ząbki czosnku- posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Stare Garyużyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce. ** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać garnka
Kraina Miodem Płynącakompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa
Czerwień i błękitmąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 3/4 szk gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz : 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą 150 g pieczarek 1 mała cebula 10 cm kawałek pora 1 solidna garść szpinaku 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego sól do smaku Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnimój mąż nie za bardzo. Ale nie ma wyjścia i zajada co przygotuję. W rezultacie z talerza znika wszystko, więc chyba raczej tylko mówi że nie lubi. 500 g karkówki bez kości 3 marchewki 1 cebula ok. 20 cm pora 1/2 cukinii 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku ostra papryka do smaku
Ewa w kuchnikarkówka ( 1,8 kg ) Zalewa : 3 l wody 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 szk soli 150 g musztardy chrzanowej 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka suszonych papryczek peperoncini Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym mięsem, może z karkówką ??? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny 120 g soli 3 g majeranku 3 g ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki
W kuchennym oknie Ewymieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś
UgotujmyTo.plbyć bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów ok. 15 śliwek suszonych sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie
UgotujmyTo.plzaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny. Pasztet z dzika Proporcje na 4 foremki po 500 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne przygody Gatityzwykle Ania pokaże szybkie, często nietypowe ale proste w wykonaniu przepisy. W programie podano następujące przepisy na potrawy z grilla: kanapka z grillowanym rostbefem oraz warzywami domowy sos barbecue karkówka w dwóch odsłonach, czyli w dwóch pysznych marynatach grillowane owoce z salsą miętową
WojnaNaSmaki.plhamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła. Na hamburger: około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki), sól, pieprz, słodka czerwona papryka po pół łyżeczki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich, łyżka musztardy (najlepsza sarepska), 100 ml. zimnej wody . Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.) Dodać przyprawy
Codzienna kuchnia niecodziennamieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie. Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz
Codzienna kuchnia niecodzienna