usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania
Kuchnia Beatypiątek, więc pora pomyśleć o obiedzie na niedzielę. Dziś przygotowałam Sznycel na kapuście z grzybami, przepis Pana Adama z Jawora- wierzcie mi "niebo w gębie". SKŁADNIKI: 5-6 plastrów karkówki 2,5 kg. kapusty kiszonej 5-10dag. grzybów suszonych 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki masła ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie(...)smaku, dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby), pod koniec dodać masło w wiórkach, wymieszać , w tym czasie ubijamy lekko plastry karkówki, maczamy w mące, jajku i bułce i smażymy najlepiej na klarowanym maśle, na talerzu układamy kapustę, na niej sznycel i możemy zajadać się smakiem
Kuchnia BeatySkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy(...)podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy
Tajskie smakiSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż(...)basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut
My Culinary Artdania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło: http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna 1 kg kości wołowych 400g karkówki 10 krewetek tygrysich 5 suszonych papryczek chili 8 pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego mieszanka chińska - mrożone(...)gotujemy by uzyskać wywar taki jak na rosół. Gdy warzywa i kości będą już ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki, krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki
ClauditteMissCookingSkładniki: 1,30 dkg karkówki lub schab, łopatka szczypta gałki muszkatołowej, kmin mielony, majeranek, tymianek, wędzona mielona papryka sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majonezu Wykonanie: Karkówkę przyprawiamy przyprawami odstawiamy do lodówki na 24 godz. Na drugi dzień wykładamy na folię spożywczą smarujemy majonezem zwijamy szczelnie, owijamy folą aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy do 7 godzin w temperaturze
kgwjanczewokarkówki 2-3 l wody 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego 3 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Karkówkę gotować w garnku z przyprawami do miękkości. Gotowe mięso wyjąć ,odsączyc i pokroić na plastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso
w mojej kuchniPotrzebować będziecie 5 kg mieszanego mięsa wieprzowego: *2 kg łopatki *1 kg karkówki *2 kg boczku Łopatka i karkówka nie mogą być zbyt chude Wodę na długi czas wstawić do lodówki ,bo ma być lodowata ,do mięsa. Jelita zamaczamy w wodzi ciepłej ,płuczemy z soli w ,której były konserwowane. Wodę z solą zlać ,i ponownie czystą,ciepłą wodą zalac jelita
w mojej kuchniKotlety z karkówki z duszon ym jabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku. Składniki: 2 kotlety karkowki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz olej jabłko cukier do smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy palcami po obu stronach
w mojej kuchniprzygotowanie zajmuje kilka chwil,a efekt przechodzi oczekiwania. Dodatek warzyw i sera bardzo fajnie wzbogaca smak karkówki. Idealne danie na niedzielny obiad Składniki: 1 opakowanie 40 dg mieszanki warzywnej włoskiej 8 plastrów karkówki 20 dag żółtego sera w kawałku 8 łyżek majonezu 8 lyżek keczupu sól,pieprz Wykonanie: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Warzywa odmrażamy, osączamy
Z Majeczką w kuchniteż trochę od siebie, można by rzec, że jest to moja autorska wersja tej potrawy. Wyszło bardzo smacznie, aromatycznie i baaardzo pikantnie. Potrzebne nam: - 30 dag wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól(...)czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie: Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę. Pokroić w kostkę boczek, paprykę i cebulę, czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a kabanosy pokroić w małe kawałki. Wrzucić boczek do garnka i wytopić tłuszcz na bardzo
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: karkówka wieprzowa 1 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, woda 100 ml, pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, kolendra cała Royal Brand 1 łyżka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki kolendrę ziarenka i pieprz kolorowy ziarenka w możdżierzu rozgnieść jak grubomielone karkówkę nie za tłustą bez kości pokroić na 2-3 cm kostki i dobrze mięso wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 kotlety z karkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca(...)listek. Gdy cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiżadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu
OstryKęs