odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości - może być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso(...)Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki majeranku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki(...)takie jak lubicie. Na końcu marynata powinna smakować słono i pikantno. A co do czasu pieczenia – teoria mówi – 1 h na każdy kilogram mięsa. Ale po godzinie sprawdźcie wbijając widelec w mięso czy nie jest miękkie. Potem sprawdzajcie co 25-30 min. koniec dygresji. smacznego! The post Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem appeared first on Kulinarna
Kulinarna Patilogiagrilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla ) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa
Kuchnia Bazyliiidealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej 300 g pieczarek 5 średnich cebul 1 duża czerwona papryka 3 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka miodu 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnek sok z jednej cytryny Sól Pieprz Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić(...)mięso i warzywa zalać marynatą, dokładnie wszystko wymieszać. Warzywa wraz z mięsem umieścić w rękawie do pieczenia, do rękawa włożyć również gałązki świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut, następnie przeciąć rękaw i dopiekać potrawę jeszcze przez 15 minut. Podawać na gorąco. Sos z pieczonej karkówki z warzywami jest idealny
Krylowa KuchniaSezon grillowania niemal się rozpoczął. Jak co roku będą królowały kiełbaski, boczki i karkówki... Co na to nasza wątroba i żołądek? Jak uniknąć przejedzenia z znajomymi na powietrzu? Jakie potrawy należy przyrządzić? Jak należy bezpiecznie grillować? Przed położeniem jedzenia na ruszt najpierw należy przygotować grilla. Potrawy najlepiej grillować na lekko rozżarzonym ogniu, gdyż dym powoduje związki rakotwórcze, które są szkodliwe(...)pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe
Truskawkowa FiestaKarkówka wieprzowa marynowana i do tego pyszne ziemniaczki zapiekane z czosnkiem i masłem, danie idealne na grilla. Pyszne, polecam. SKŁADNIKI : 1-2 kg karkówki wieprzowej 0.5 kg ziemniaków sól, pieprz, jarzynka do smaku 6 ząbków czosnku naturalne masło(...)MARYNATA : 1/4 szklanka oleju 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki ostrego ketchupu 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki + ostra do smaku około 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do grilla
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli
Strefa Zdrowego Żywieniasłodko-kwaśnym sosikiem. Drogie Panie, Wasi mężczyźni będą zachwyceni takim obiadem :D Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do karkówki lub np. przyprawy grillowej sól pieprz Sos do sałaty: ¼ szklanki oleju 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżka(...)pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w marynacie, wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby mięso się przegryzło. Następnie wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie możemy
MyCookBook.plpodać polane sosem czosnkowym i posypane czosnkiem niedźwiedzim. 2) Szaszłyki kebabowe Kurczak w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba, przygotowanej na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu. Mięsko wychodzi kruche i delikatne, o ciekawym i oryginalnym smaku. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 600 g) Marynata: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie(...)meksykańskim oraz paprykami w trzech kolorach, cebulą i kolbą kukurydzy. Świetnie smakują z pikantnym sosem chili. Składniki: 500 g karkówki/łopatki 1 duża papryka czerwona 1 duża papryka zielona 1 duża papryka żółta 1 cebula 2 kolby kukurydzy Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/3 łyżeczki
Kuchnia MagdaLenypodać polane sosem czosnkowym i posypane czosnkiem niedźwiedzim. 2) Szaszłyki kebabowe Kurczak w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba, przygotowanej na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu. Mięsko wychodzi kruche i delikatne, o ciekawym i oryginalnym smaku. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 600 g) Marynata: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie(...)meksykańskim oraz paprykami w trzech kolorach, cebulą i kolbą kukurydzy. Świetnie smakują z pikantnym sosem chili. Składniki: 500 g karkówki/łopatki 1 duża papryka czerwona 1 duża papryka zielona 1 duża papryka żółta 1 cebula 2 kolby kukurydzy Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/3 łyżeczki
Kuchnia MagdaLenyprzepisami na najlepsze marynaty do mięsa i krewetek. Pierwsza – glazura kawowa nada się idealnie do mięsa (steków!) i krewetek. Druga – pomarańczowa, niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy, kaszanki i karkówki. Była jednak cała masa(...)smaż kolejne 1,5 minuty. Smacznego! Przepisami na te obłędne marynaty zainspirowałam się podczas warsztatów grillowych z Kamisem . Gdy tylko je wspominam – na twarzy odrazu pojawia się wielki uśmiech. Warsztaty były świetne, inspirujące. Potrawy – pyszne i zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto
Moja pasja smakułyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze
R'n'G KitchenTradycyjne polskie drugie danie. Składniki: 1 kg karkówki 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 średniej wielkości cebule kilka(...)dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu. Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła. Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc. Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron. Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy
R'n'G KitchenRozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Bakłażana wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi(...)Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej sól i pieprz Składniki na gulasz z bakłażana: 2 duże bakłażany, z przyciętymi końcami i pokrojone
karmelowy