grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla
czarrna od kuchniWołowe burgery serwuję w sezamowej brioszce z frytkami. Przyrządziłam je z ziemniaków podobnie jak frytki z batatów . Wołowe burgery Składniki: na 4 burgery. 500 g wołowego mięsa, antrykot lub karczek 1 łyżka startej cebuli 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżka oleju Guacamole 3 awokado 3 łyżki szczypiorku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki
codojedzeniaobecnej chwili grilla można robić o każdej porze roku. Ja karczek często robię nawet do obiadu na patelni grillowej. Dziś zdradzę wam jak marynuje mięso. Czytaj więcej
PychotkaaaMajówka tuż tuż i zapewne w wielu domach rozpocznie się sezon grillowy. Kiełbaski, karczek, kukurydza czy inne warzywa grillowane na pewno pojawią się na piknikach grillowych. Ja mam do zaproponowania coś innego - coś na słodko. Uwierzcie mi, każdy sięgnie po kawałek :) a po tym kawałku sięgnie po następny ;) Przepis jest tak dobry, że aż żal go nie wypróbować. Serio
CookYourselfwina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę
PichceniomaniaSkładniki 800 g karczku 3 listki laurowe 3-5 ziarenek ziela angielskiego 2 spore łyżeczki majeranku szczypta kminku 4 ząbki czosnku puszka groszku konserwowego bulion drobiowy lub warzywny sól, pieprz prażona cebulka Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie osuszyć. Następnie pokroić w kostkę (dowolnej wielkości) i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem ( ja jeszcze na patelni polałam odrobiną sosu sojowego
Gaździnka warzyktórej by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki miodu (ja ostatnio zastępuję dżemem figowym bo bardziej mi smakuje) 2 łyżeczki majeranku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego
Mama z miastaSkładniki 350 g karczku b/k sól, pieprz, kminek sos sojowy kilka ząbków czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule szczypta rozmarynu jasne piwo Przygotowanie Mięso posypać przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Mocno podsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do brytfanki na seler, cebulę i czosnek. Podlać piwem (pół butelki wystarczy). Piec ok 1,5 godziny
Gaździnka warzyKotlety siekane z karkówki. Karkówka wieprzowa bardzo często gości na naszym stole, pyszna jest pieczona , karczek rolowany z boczkiem , czy też w postaci panierowanych kotletów . Gdy zaczyna mi brakować pomysłów na obiad to przygotowuję kotlety siekane z kurczaka lub kotlety siekane z karkówki. Wystarczy cienkie plastry karkówki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i mieć smaczne kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo tradycyjnych Polskich zup, które goszczą u nas na stole. Kapuśniak jest zupą wyrazistą oraz specyficzną. Idealnie nadaje się prawie dla każdego. Gotujemy ją na łopatce wieprzowej lub/oraz na karczku, u mnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego
Klasyka Gotowaniaaromatu przypraw. Uważam, że do tego dania polędwicy wołowej raczej szkoda używać, gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna, w tym daniu świetnie się sprawdzi pręga lub karczek wołowy. Jeśli chodzi o wino, to różne źródła zalecają dodać wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam
Kuchcik gotujegodziny i smakuje już zupełnie inaczej. Składniki: 1 kg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1+2 łyżki smalcu 3 pomarańcze 2 szklanki bulionu 800 g Kasslera z karczku sól, pieprz 30 g świeżego chrzanu dodatkowo: 750 g ziemniaków 1 łyżka miodu sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!który jak co roku w Walentynki dzwoni do obcych ludzi, by z nimi porozmawiać. Alpha Gal Lubię mięso i ciężko byłoby mi przejść tak obojętnie obok domowych burgerów lub karczku duszonego z cebulką, jaki tato robi. Ten podcast jest bardzo mięsny, a konkretnie opowiada historię Amy Pearl, której pewnego dnia ciało przestało tolerować czerwone mięso . Jak sama opowiada, od zawsze
Pink Envelopeprocesie kontroli jakości w zakładach mięsnych oraz ogólnie o procesie produkcji tych wędlin. Miałam też okazję spróbować nowych wędlin, które nie są jeszcze dostępne w sklepie: wędzony schab, karczek, boczek oraz szynka. Jeszcze podczas prezentacji Szef kuchni Dominik Moskalenko specjalnie dla nas przygotował dwa rodzaje śniadania z wędlinami Naturrino: jajko sadzone oraz jajecznicę z szynką. Była z nami też dietetyk
Obiad gotowy