garść suszonych prawdziwków listki laurowe ziele angielskie 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta włoska 1 cebula śmietana 18 % 1,5 l bulionu warzywnego 4 ziemniaki 3 marchewki 1 średnia pietruszka pół pora kawałek selera(...)miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez
R'n'G Kitchenliście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około
moj przepis naSól · Przyprawa do kurczaka · ½ opakowania rurek cannelloni · ½ główki małej kapusty włoskiej · 2 marchewki · Serek śmietankowy ze szczypiorkiem Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy(...)Dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz ser starty na tarce o dużych oczach, mieszamy 6. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy na mięsie 7. Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i dodajemy serek, mieszamy. 8. Warzywa układamy na rurkach cannelloni i zawijamy mięsem tak żeby wszystko przykryć
Kulinarna ChwilaZakwas z selera to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej
Dorota Smakujeuprażenia cieciorki: 1 puszka cieciorki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy pozostałe składniki: mała kapusta pekińska kilka pomidorków koktajlowych mały ogórek 1 avocado 1 czerwona cebula sok z 1/2 cytryny dressing: 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu 1 łyżeczka miodu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: prażona(...)Foremkę do pieczenia smarujemy oliwą, wysypujemy cieciorkę i wstawiany do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie trzeba ją przemieszać dwa razy.Upieczoną cieciorkę studzimy. Kapustę kroimy w paski. Pomidorki przecinamy na połówki. Cebulę siekamy drobno. Ogórka i avocado kroimy w kostkę. Avocado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Mieszamy delikatnie składniki sałatki
Bon appetit mon amiecukier, ani mleko w proszku. Skład powinien być najkrótszy i zawierać tylko mleko i kultury bakterii – najlepiej, kiedy są one wymienione w postaci łacińskich nazw. Ponadto, powinniśmy sięgać po kapustę kiszoną, kiszone ogórki, czy kwas chlebowy – najlepiej spożywać te domowe lub ze sprawdzonego źródła, niż z wielkich supermarketów. 8. SUPLEMENTUJ WITAMINĘ D Badania naukowe wykazują istotną rolę tej witaminy(...)odporność organizmu. Najwięcej rutyny znajduje się w gryce i owocach cytrusowych . Kwercetyna, która znajduje się głównie w owocach (w winogronach, owocach cytrusowych, jabłkach – najwięcej w skórce), w warzywach ( cebuli, kapuście, pomidorach, brokułach ) oraz w napojach (w zielonej herbacie i czerwonym winie ) wykazuje właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne. Podsumowując , mamy ogromny wpływ na naszą odporność. Zamiast faszerować się suplementami, czy innymi
Be Fit Be Strongdostępnością któregokolwiek z proponowanych przeze mnie warzyw, możecie zamienić na inne, chociażby marchewkę, paprykę czy szpinak. Składniki na 3 porcje: 200 g pełnoziarnistego makaronu (najlepiej spaghetti) 1 mała kapusta pak choi 1/3 brokuła 300 g groszku cukrowego 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 3 łyżki (45 g) orzechów ziemnych do posypania Sos: 50 g pasty sezamowej (4 łyżki) 2 łyżki sosu(...)soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody dla rzadszej konsystencji. Pokrój zielone warzywa na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj. Dodaj resztę warzyw (z kapusty pak choi dodaj tylko pokrojone łodygi, liście zostaw na koniec). Kiedy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozgotowane), dodaj posiekane liście pak choi. Zalej sosem z miseczki, dodaj makaron (jeśli
Powiedz dietom nieosób) : 600g łopatki wieprzowej 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso(...)łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą
Księga-Smakufasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany(...)gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu
karolgotujeprzygotowania i tani, ale warto wzbogacić całość dania w wartości odżywcze i podać go jeszcze z surówką. Ja podałam go z bardzo prostymi, tanimi, sezonowymi i zdrowymi dodatkami: kapustą kiszoną i burakami pieczonymi . PRZEPIS MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I MARCHEWKA Składniki na Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: 300-400 g makaronu spaghetti, nitki, krajanka czy inny drobny(...)pieprzymy. Następnie dodajemy natkę pietruszki i mieszamy wszystko. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub większą ilością oliwy. Podajemy w towarzystwie warzyw – ja miałam pieczonego buraka i kapustę kiszoną. Artykuł Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeCebula · 1 torebka ryżu · Papryka czerwona · ½ małej główki kapusty włoskiej · ½ puszki kukurydzy · 2 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Cebule obieramy, kroimy drobno i dodajemy do mięsa. 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu łączymy z mięsem. 4. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz kapustę i kukurydzę odlaną z zalewy. 5.. Doprawiamy papryką, solą, czosnkiem, wbijamy jajka i wsypujemy mąki, dokładnie mieszamy. 6. Robimy okrągłe kuleczki, panierujemy w bułce tartej. 7. Smażymy
Kulinarna Chwilapuszkach (np ciecierzyca, kukurydza, pomidory), – mrożonki (np brokuł, szpinak, fasolka) – świeże – te które dłużej wytrzymują w lodówce: ziemniaki, cebula, marchew i inne korzeniowe, buraki, kapusta i inne warzywa krzyżowe, czosnek. Warto też mieć szczypiorek i zioła w doniczkach, kiełki hodować . Warto też robić kiszonki (kapustę kiszoną, zakwas z buraka). – suszone Inne – nie jedzenie, ale warto
Dorota SmakujeKasze, ryż i zboża bezglutenowe np. płatki owsiane czy quinoa. Makaron proteinowe np. z zielonego groszku lub bezglutenowe. Rośliny strączkowe (mogą być w puszkach), wodorosty i grzyby. Zielone warzywa, kapustę, cebulę, czosnek. Kiszonki typu kapusta, ogórki i kimchi. Owoce – jabłka, cytryny, sok malinowy. Przyprawy rozgrzewające: imbir, pieprz, oregano, tymianek, majeranek ale też tahini. Herbatki ziołowe. Artykuł Dieta wspierająca układ
Ugotowane pozamiataneMiałam w planach zrobienie gołąbków. Zobaczyłam fajną główkę kapusty włoskiej. Kupiłam. Zrobiłam je z czarną komosą, ale nie jest to składnik niezbędny. Po prostu nie miałam ryżu. W sklepach też go nie było.Półki w mojej okolicy puste przez koronawirusa. Zatem czy do środka dodacie ryż, komosę białą, czarną czy kaszę - też będzie pysznie. Farsz: 1/2 szklani suchej komosy(...)posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i udusić marchew z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pod koniec zioła. Wymieszać z ugotowaną komosą i soczewicami. Zblanszowane liście kapusty nadziewać farszem i zwinąć. Układać w rondlu, podlać lekko np. bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 20 minut. Sos: 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego niepełna łyżeczka soli
AZgotuj!się w usta, nietypowy farsz sprawia, że mięso jest soczyste. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Kilka listków kapusty włoskiej · Papryka czerwona · Kuleczki mozzarelli · Szczypiorek(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola. 2. Na każdy kawałku mięsa układamy liść kapusty tak żeby przykrywał prawie mięso. 3. Następnie dwa paseczki papryki i po dwie kuleczki sera mozzarelli. 4. Na koniec posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem i zwijamy robiąc roladki. 5. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz
Kulinarna Chwila