kapustą - 19268 przepisów (strona:281/1285)

Gołąbki w kapuście 68

Składniki; cebula 1 jajko 0,5 kg..mięsa mielonego główka kapusty 1 saszetka ryżu 1 kostka bulionu olej do smażenia mąka i 2 łyżki śmietany 2 liście laurowe,2 ziarenka ziela ang. sól.pieprz ,papryka Wykonanie: Z kapusty wykrawamy głąb.Wkładamy do dużego garnka ,aby była cała zanurzona.Wodę solimy .Kapustę gotujemy .Po kolei obieramy wierzchnie liście kapusty cały czas(...)rozprowadzamy w zimnej wodzie,wlewamy do sosu i zagotowujemy.Sos można zabielić śmietaną. Również można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i trochę ketchupu,aby mieć sos pomidorowy.Smacznego Artykuł Gołąbki w kapuście pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Wigilijna kapusta 81

Wigilijna kapusta – smaczna ,również może być jako farsz do krokietów i pasztecików. Składniki; 1 kg kapusty kiszonej 300 g pieczarek 3 cebule 2 jabłka 100 g suszonej żurawiny pół szkl białego wina oliwa sól ,pieprz,pół łyżeczki kminku do smaku 1 łyżka Maggi 3 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru Wykonanie; Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie.Solimy(...)pieprzymy do smaku.W miedzy czasie kroimy kapustę.Do podsmażonych pieczarek i cebuli dorzucamy pokrojoną kapustę i potarte na dużych oczkach jabłka.Dodajemy trochę oliwy i smażymy ok 10 minut dodając maggi ,cukier , kminek od czasu do czasu mieszając.Po ok . 10 minutach dodajemy żurawinę i wino.Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze ok 20 minut.W czasie duszenia dodać 3 łyżki wody

Olcia gotuje!
Sałatka do słoików z kapustą, papryką i ogórkiem 75

domowej roboty na zimę!! Prócz słodkich kompotów czy dżemów warto jest też przygotować pyszne surówki, a zimą jak znalazł do obiadków. Dziś proponuję fajną , pyszną i kolorową sałatkę z kapustą w roli głównej, ale też innych znanych wam warzyw. Kolorowa ,pyszna i łatwa do zrobienia.Nie za ostra ,nie za kwaśna. W sam raz .Serdecznie zachęcam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)sałatka do słoików – składniki: 1 kg białej kapusty 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 ogórki gruntowe 4 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka soli Na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki octu 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 kulki pieprzu czarnego sałatka do słoików na zimę – sposób

Olcia gotuje!
Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i kapustą pekińską 96

który w swym składzie ma jedynie mąkę pszenną oraz sól. Jeśli lubicie sałatki z makaronem z zupek chińskich, polecam Wam taką zmianę, oraz wypróbowanie sałatki z kurczakiem i kapustą pekińską. Wychodzi jej dosyć spora porcja, więc fajnie sprawdzi się podczas większych uroczystości. W smaku wychodzi dosyć łagodna. Polecam również jedną z moich ulubionych sałatek z makaronem chińskim, kapustą pekińską, kurczakiem(...)słonecznikiem . 200 g makaronu MIE około 500 g piersi kurczaka 1 mała kapusta pekińska 2 pory 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Kurczaka kroimy na cieniutkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie curry, ziołami prowansalskimi lub ulubioną przyprawą do kurczaka np gyros). Smażymy na rozgrzanej patelni. Kapustę drobno

Smaki Na Talerzu
Przepis na surówkę z białej kapusty i zielonych ogórków 112

Surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego     👉Jak zrobić surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego ❓     Link do filmu z przepisem Przepis na surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego - Surówka do obiadu -356   Składniki: pół małej główki kapusty lub 1/4 większej 2 ogórki zielone  1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny(...)duża czerwona cebula kopiasta łyżka koperku 2 łyżki majonezu 4 łyżki gęstej śmietany sól pieprz  Przygotowanie:     Ogórki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka (półplasterki).    Warzywa przekładamy do miski, przeciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, majonez, śmietanę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem 160

Jeżeli lubisz lekkie sałatki, to być może zainteresuje Cię przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, cebulą, kukurydzą i tuńczykiem. Na blogu jest już jedna sałatka na bazie kapusty pekińskiej i tuńczyka z jajkami i kukurydzą (przepis TUTAJ ), z tym, że jest to sałatka z dodatkiem majonezu. Ta dzisiejsza jest natomiast z ziołowym winegretem i jest zdecydowanie lżejsza(...)bardziej świeża, idealna na ciepłe dni. 1 mała kapusta pekińska (lub 1/2 większej) 1-2 długie zielone ogórki 1 czerwona cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy sos ziołowy: 1/4 szkl. oleju/oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu 1 kopiasta łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki

Smaki Na Talerzu
Młoda kapusta z marchewką 82

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba z niego  korzystać. Młodą kapustę można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze jest bardzo pyszna. Dziś przygotowaam ja z dodatkiem pora i marchewki. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 2 średniej wielkości marchewki 1/2 średniej cebuli 10 cm białej części pora  sok z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1/2 szkl(...)WYKONANIE: na patelni rozpuścić masło. marchewkę obrać i pokroić na półplasterki,a por na półkrążki, podsmażyć na patelni około 10 min., dodać sól i pieprz, w tym czasie pokroić kapustę,dodać do marchewki i pora, wlać wodę, dodać cytrynę i cukier do smaku, drobno posiekany koperek,dusić do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Wegański bigosik ze słodkiej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami. PRZEPIS 95

wegański bigos. Łączą się w nim składniki z różnych bajek kulinarnych, razem tworząc niezwykle pyszną całość. Mnóstwo smaku i bez grama mięsa. Przepis na bigosik wegański ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 3 cebule, 250 gramów boczniaków , około 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, duża garść śliwek wędzonych, ewentualnie suszonych, sos sojowy, sól(...)pieprz. Jak zrobić bigosik wegański? W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy z pomidorów, przesmaż na niej posiekaną cebulę oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Dodaj posiekaną kapustę – młodą grubiej, zwykłą drobniej, smaż nadal przez kilka minut, wsyp paprykę, wymieszaj, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pomidory oraz całe śliwki, wlej pół szklanki wody, dopraw trzema łyżkami sosu sojowego, solą i sporą

Kulinarna Polska
Surówka z białej kapusty z papryką 90

Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z białej kapusty  z papryką i rzodkiewką. Do tego bardzo szybka do zrobienia.  Idealna jako dodatek od obiadu,  polecam :) Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 1/3 żółtej papryki 5 rzodkiewek 1/2 małej cebuli natka pietruszki/koperek 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cytryny cukier sól, pieprz(...)Wykonanie: Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski. Lekko solę i odkładam na 10 minut. Paprykę, rzodkiewkę kroję w kostkę. Cebulę i natkę pietruszki siekam. Do kapusty dodaję paprykę, rzodkiewkę, cebulę i pietruszkę. Delikatnie mieszam. Następnie dodaję majonez, sok z cytryny i doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS 109

jest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka pomidorów(...)według smaku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak węgierski? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek. Po chwili dodaj także posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż razem, często mieszając, przez kilka minut. Dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj. Dodaj pomidory, wlej około 2,5 litra

Kulinarna Polska
gołąbki z młodej kapusty pieczone w brytfannie... 86

łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "L", mielona łopatka 60 dag, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba kapusta młoda 3 główki większe, woda 1 litr, przyprawa w płynie 3 łyżki, olej do wysmarowania 2 łyżki Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę(...)ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku kapustę i ściągać z główki kapusty liście, z wystudzonych ścinać nożykiem gruby nerw. Na każdy liść nakładać farsz i ciasno zawijać liście, z reszty farszu

W Mojej Kuchni Lubię
Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym 100

Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym może wydawać się dziwaczna, ale nie jest. Połączenie jest GENIALNE! Jeśli znudziły Ci się zwyczajne kanapki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Chrupiący boczek i ciągnący ser z kminkiem… po prostu niebo w gębie! Zapieczona z dodatkiem ogórka kiszonego i pysznego sosu tworzy oryginalną kanapkę o tradycyjnym polskim smaku. Bardzo polecam! Składniki(...)ciabatta lub półbagietka 2 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku 1 ogórek kiszony kilka plasterków sera smażonego z kminkiem 2 łyżki odsączonej gotowanej kiszonej kapusty masło Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki chrzanu Przygotowanie: Składniki na sos wymieszać. Na patelni zrumienić z dwóch stron boczek. Ciabattę przeciąć wzdłuż na pół. Dolną część posmarować łyżką sosu, górną delikatnie masłem

Oryginalny smak
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym. 219

garnku na gazie, ale tym razem postanowiłam spróbować  z piekarnika. Jak dla mnie jedne i drugie pyszne.  Z tej porcji składników zrobiłam 9 gołąbków. Składniki: 1 główka kapusty 600 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 woreczek ryżu (100 g.) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz,, majeranek Sos pomidorowy: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła(...)koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.  Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż i przestudzoną cebulę  z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać.  Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować.  Po kilku minutach od zagotowania ściągać po jednym liściu odkrajając od głąba. Ściągnięte liście ułożyć na talerzu i zostawić do przestudzenia. Następnie

Agusiowe smakołyki