kapustą - 19268 przepisów (strona:270/1285)

Kapusta zasmażana – nie tylko młoda 176

Kapusta zasmażana może być młoda albo „zwykła” – już nie młoda. Oczywiście najlepszy smak jest młodej kapustki, ale ta starsza też jest smaczna. Do czego podać? Do wszystkiego! Można na ciepło z kromką chleba wysmarowanego masłem, albo też jako dodatek do obiadu z tradycyjnym schabowym czy też kotletem mielonym! Składniki na: Kapusta zasmażana jedna średniej... Read More(...)post Kapusta zasmażana – nie tylko młoda appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pierogi z kapustą i grzybami 216

byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO mąka 0,5 kg gorąca woda(...)szklanka jajko 1 szt.  Farsz: Do garnka wkładam kapustę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie kapusta jest już mięciutka, i całą zawartość garnka wylewam na durszlak aby pozbyć się wody (najlepiej by było wycisnąć wodę z kapusty). Cebulę kroję w kostkę i smażę

Kuchnia Viki
Karkówka w kiszonej kapuście 1074

Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad(...)był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy

Pobite gary Barbary
Kulebiaczki 140

mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Pieczona kapusta pekińska 186

Kapusta pekińska daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: • 1 duża kapusta pekińska • 1/5 szklanki oleju • 3 ząbki czosnku • sól(...)pieprz do smaku • 100 g sera żółtego Wykonanie: • Kapustę pokroić w 1-1,5 cm plastry i ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. • Każdy krąg kapusty posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut. • W tym czasie obrać czosnek, zmiażdżyć

To co kocham
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 207

Krokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Farszem może być kapusta kiszona lub słodka z grzybami suszonymi, pieczarkami, warzywny farsz mięsny, mięsno-grzybowy czy mięsno-kapuściany. Moje poprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami(...)mleka (1 szklanka to 250 ml) • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju Panierka • 2 jajka • 1 szklanka bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Mleko

To co kocham
Surówka Coleslaw 167

Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko. U mnie w zeszycie figuruje jako obiadowa surówka, po zrobieniu jej wszyscy stwierdzili, że to jest właśnie Colesław. Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć(...)się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju • 1 łyżka czubata soli Wykonanie: • Zagotować wszystkie

To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 173

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa(...)dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: • 1 młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 kg żeberek • sól, pieprz, kurkuma • ziele angielskie, liście laurowe • natka selera i pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. • Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 149

koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne(...)szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Grzyby namoczyć

To co kocham
Wybuchowa surówka z kiszonej kapusty 154

Polecam Wam dzisiaj bardzo innowacyjną i wybuchową surówkę z kiszonej kapusty. W sumie nie jest to teraz sezon na kiszoną kapustę ale nie mogłam się jej oprzeć i aby ją trochę uatrakcyjnić, dodałam owoc granatu. W ten sposób i ładnie wygląda, i i dobrze smakuje. Składniki: • 500 g kiszonej(...)kapusty • 1 marchewka • 2 jabłka • 1 mały granat • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce. • Wyłuskać z owocu granatu nasiona. • Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem

To co kocham
Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw 295

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na jesienno-zimowy dodatek do każdego dania głównego. Chrupiąca surówka z kapusty i ananasa wymieszana z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Nawet mój ukochany, który generalnie nie lubi wszelkiej „zieleniny” do obiadu stwierdził, że ta surówka jest wyjątkowo smaczna Szybka, łatwa i przyjemna, polecam! Scroll down for recipe in English Surówka(...)kapustą i ananasem (8 porcji) Składniki: 1/2 średniej kapusty (300 g),posiekanej 1×580 g puszka ananasa, odcedzonego i posiekanego na kawałki (zachowaj 2 łyżki płynu) ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki majonezu 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj majnez, jogurt, ocet, 2 łyżki soku z ananasa, cukier i dopraw

karmelowy
Salaputka - potrawa tradycyjna z Częstochowy i okolic. 175

Dziś mamy Święto, a więc i przepis będzie..... Nie, nie świąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich  ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę(...)garnków łączymy, dodajemy zasmażkę ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obficie posypane natką pietruszki.  Zupka nie jest zła, ale jak stwierdził mój małżonek....  Gdyby  sama kapusta była dobra, to by ją już dawno zające zjadły. A więc z wkładką będzie jeszcze lepsza. Jednak ja jestem fanką kapusty kiszonej, dodałam sobie jeszcze  odrobinę kminku i mnie

Dieta moja pasja
Łazanki z kapustą i kiełbasą. 142

nadal było takie naj - naj. Nieważne dlaczego, ważne  że w znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy(...)kiełbasy. A więc kiełbasę kroimy w półplasterki , wkładamy na zimną suchą patelnię i wolno podgrzewamy. Takim sposobem kiełbasa się zarumieni, tłuszcz wytopi a my go wykorzystamy do podduszenia kapusty.  Zdejmujemy kiełbasę, a na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy obgotowaną ( odcedzoną ) kapustę i dusimy razem do miękkości razem z przyprawami.  Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta

Dieta moja pasja
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 154

prosty, szybki i pożywny. Przepisy jakie zamieszczam to nie jest moje widzimisię czy sentyment, to można powiedzieć ,,zapotrzebowanie rynku''.  Następne w kolejce są żelazne kluski. kg ziemniaków kg kapusty  cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól  i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę(...)laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem,  aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 156

każdej kuchni lub gospodarstwie. Te gołąbki też są takim wynalazkiem, wersja z kiełbasą była wersją luksusową. Częściej gospodynie sięgały po warzywa i grzyby aby wzbogacić smak czerstwego pieczywa. czerwona kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku(...)woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna i zależy na jaką odmianę trafimy. Jedna ugotuje się szybko, inna zaś potrzebuje godziny. Bułki namaczamy w wodzie, kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie

Dieta moja pasja