kapustą - 19268 przepisów (strona:266/1285)

Keto gołąbki czyli jak nie zjeść za dużo węglowodanów w obiedzie 514

czasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty 500 g mięsa( dowolnego) 10 g cebuli 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty) sól, pieprz, majeranek Przygotowanie : Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest(...)rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Coleslaw z czerwoną kapustą 151

smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego, postnego obiadu!  Zwykły coleslaw z białej kapusty jest smaczny, ale ten z dodatkiem czerwonej jest dla mnie jednym z najsmaczniejszych odkryć w tym miesiącu :) Niby zwykła surówka, ale przyznam, że nawet jak robiłam podobne, to używałam kwaśnej(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g białej kapusty 200g czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 duża marchewka 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kapustę pokroić na mniejsze części, jabłko, cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Młoda kapusta 196

Wiosną młoda kapusta to jeden z koniecznych dodatków obiadowych. Dobrze smakuje ze zwykłym mielonym czy schabowym, ale ciekawe połączenie stanowi z knedlami z truskawkami . Składniki: główka młodej kapusty, mała cebula pęczek koperku, ok 2 szklanek wywaru warzywnego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek. Szatkujemy wraz(...)cebulą. Do wywaru warzywnego dodajemy kapustę, ziele oraz liście laurowe. /wywar musi zakrywać kapustę/ Dusimy do miękkości - co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy posiekany koperek

Lena Gotuje
Młoda kapusta z boczkiem 169

Boczek bardzo fajnie zaostrza smak młodej kapusty, przez co staje się bardziej wyrazista w smaku. Składniki: główka młodej kapusty, ok 150 g surowego boczku, ok 2 szklanek wywaru warzywnego, pęczek koperku, duża cebula, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka cukru, łyżka mąki Przygotowanie: Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy. Zalewamy wywarem, dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela(...)angielskiego. Dusimy kilka minut. Cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do całkowitej miękkości kapusty. Zaprawiamy łyżką mąki. Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem w smaku. Na koniec  - posiekany koperek

Lena Gotuje
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 297

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne(...)dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej) sól i pieprz do smaku Kotlety: 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy

Trzeci talerz
Golonka w kapuście 156

Golonka w kapuście to moja kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Jest syta, aromatyczna. To kultowe danie kuchni polskiej. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa! Golonka w kapuście golonka kapusta kiszona włoszczyzna 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach(...)sól Golonkę ugotować do miękkości w wywarze warzywnym. Kapustę opłukać, lekko posiekać, zalać wywarem z golonki i chwilę pogotować. Przełożyć razem z golonką do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem. Artykuł Golonka w kapuście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i kapustą 164

śmietanowym sosie . Okazuje się, że to danie jest też Waszym faworytem i najczęściej wyświetlanym wpisem na blogu :-) Ale dziś - zupełnie inny makaron. W formie pysznej zapiekanki z mielonym mięsem, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem. Przepis z Kuchni Lidla. Pyszności! składniki: 250 g makaronu (kokardki, świderki lub rurki) 500 g mięsa mielonego 600 g kapusty 1 cebula sól 1/2 łyżeczki(...)żółtego sera (ja dałam 300g) 3 jajka 50 ml mleka 200 g śmietany 18% duży pęczek natki pietruszki wykonanie: Makaron ugotowałam al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyściłam, usunęłam głąb, liście pokroiłam w paski. Cebulę obrałam i posiekałam. Mięso mielone usmażyłam na gorącym oleju. Dodałam cebulę i jeszcze krótko podsmażyłam. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką. Dodałam kapustę i dusiłam

babka w formie
Młoda kapusta z bobem i pomidorami 157

Proste, ale ciekawe: połączenie młodej kapusty, bobu, ziemniaków i pomidorów okraszone podsmażoną cebulką i świeżutką natką pietruszki. Takie polskie klimaty Składniki: 1 kg bobu 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 cebule olej do smażenia 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów (całych) kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się skarmelizuje. Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Bób płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody. Dodajemy liście laurowe, owoce jałowca i ziele angielskie i gotujemy aż będzie prawie miękki. Następnie

Lamarida.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

kalibru. Otrzymałem sporą patelnię o średnicy 28 cm, więc szybko postanowiłem ją przetestować w inny sposób. Zastanawiając się co przygotować do głowy wpadł mi pomysł – domowe krokiety z kapustą i pieczarkami. Dawno ich nie jadłem, a przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Pod przepisem znajdziecie także bardziej dokładną recenzję patelni Delimano Stone Legend i więcej zdjęć samego produktu, który okazał(...)się być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka

Programista w kuchni
gołąbki z ryżem i warzywami 239

Uwielbiamy gołąbki. Roboty z nimi trochę jest - ale bardziej z kapustą i jej parzeniem niż samym zawijaniem. Ale znalazłam na to sposób - pierwszy raz zrobiłam z kapustą pekińską i już chyba zostanę jej wielką fanką. Nie trzeba parzyć i się męczyć, tylko odwijamy liście i gotowe. Jak serwujemy je na obiad, wiadome jest, że szybko znikają. Nawet R zaproponował żebym(...)osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad. Składniki: 2 szklanki białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 10 pieczarek 3 suszone pomidory natka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy  - jeśli to pekińska nie trzeba ;)  ryż gotujemy

Gotowanie z pasją
sałatka z kapusty pekińskiej 191

smażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: na dwie porcje 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka(...)łyżka oleju sojowego na sos 2 łyżki octu z wina ryżowego  2 łyżki sosu sojowego słodko-pikantny  1/2 łyżeczki sambal oelek 1 łyżka cukru odrobina soli Przygotowanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając wszystkie składniki na sos wymieszać

Gotowanie z pasją
Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta i awokado - na grilla i nie tylko 582

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kapustą pekińską i serem feta. Sałatka jest smaczna i idealnie nadaje się do podania podczas grilla lub do obiadu. Można ją również podać jako lekką kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 mała kapusta pekińska (około 500 g) 1 puszka 400 g kukurydzy 2 pomidory 1 papryka czerwona(...)łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny do smaku sól, pieprz biały lub czarny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kapusty pekińskiej Przygotowanie: Umyte liście kapusty pekińskiej drobno kroję (szatkuję). Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie

Uwaga Babcia Gotuje
Zasmażana młoda kapusta 1150

Smakowała nam bardzo, może uda nam się zrobić jeszcze raz. Ta zniknęła szybciutko. Uwielbiam powiem Wam, jako dodatek do obiadu idealna :-). Miłej soboty kochani :-) Składniki: mała/średnia główka młodej kapusty pęczek koperku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1. Kapustę szatkujemy. Do garnka nalewamy wodę, wrzucamy do niej kapustę(...)gotujemy do miękkości. Jak by woda nam wyparowała to możemy dolać. 2. Jak kapustka będzie robić się miękka na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy trochę wody z gotującej się kapusty i mąkę. Mieszamy, tak przygotowaną zasmażkę dajemy do kapusty, dodajemy paprykę, kurkumę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe :-). Smacznego

kruche babeczki
Gołąbki w sosie pomidorowym 271

Gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 cebula pół słoiczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku pieprz ziołowy sól Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut po czym obracamy(...)gotujemy jeszcze 10 minut. Gdy kapusta będzie gotowa odcinamy po kolei liście od głąba. Każdy liść rozkładamy na płasko i delikatnie okrawamy łykom, tak by było płaskie. Nie wycinamy go całkowicie. Cebulę bardzo drobno kroimy i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. W międzyczasie namaczamy dwie bułki w wodzie przez około 15 minut. Podsmażoną cebulkę i bułki odciśnięte z wody

Dieta bez mleka
Drożdżowe krokiety z młodą kapustą 281

Młoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta. Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta(...)cukru 100 g śmietany 18% 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g margaryny Optima Omega 3 NADZIENIE: 1 mała główka młodej kapusty 250 g twarogu półtłustego 1 cebula biała 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz czarny mielony margaryna Optima Omega 3 Świeże drożdże z cukrem rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około

https:KKuchniaMniam