kapustą - 19268 przepisów (strona:259/1285)

Prosta sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej 189

prosta sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej sprawdzi się przy każdej okazji. Oprócz kilku składników oraz ekspresowego przygotowania jest naprawdę smaczna. Koniecznie sami spróbujcie! Sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej - składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym lub w wodzie) 1/2 kapusty pekińskiej (niewielkiej) 1/2 puszki kukurydzy  kawałek białej części pora (można użyć cebuli(...)Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz   Sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej - przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo i następnie pokroić w kostkę, a kapustę z porem drobno posiekać. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku za pomocą soli i pieprzu

Di gotuje
Kotlety siekane z pak choi i pieczarkami 119

Kupiłam w markecie chińską kapustę  pak choi bez jakiegoś szczególnego pomysłu na nią. I tak sobie leżała kilka dni  aż postanowiłam ją wykorzystać do siekanych kotletów jako że miałam też odkrojone kawałki fileta z kurczaka, dołożyłam pieczarki cebulę i  tak powstał pyszny obiad. Ale jeżeli nie macie akurat pod ręką kapusty pak choi to można zastąpić każdą(...)inną kapustą. Z podanych  składników wyszło 6 kotlecików siekanych 150 gramów fileta z kurczaka 1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty 2 średnie pieczarki  ok.50 gramów pół malej cebuli czerwonej  1 łyżka majonezu 1 jajko  4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna sól pieprz wegeta Tłuszcz

Andzia Pichci
Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami. 133

Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej. Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się(...)wypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek  - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej

Codziennik Kuchenny
Bigos z wędzonym tofu 97

niż tradycyjna ale też pełna smaku. Warto się przekonać i spróbować. Styczeń sprzyja lżejszemu jedzeniu:) Bigos z wędzonym tofu SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża cebula po 300 g kapusty - białej i kiszonej 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" 4 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju 200 g wędzonego tofu 1 słoik(...)koncentratu pomidorowego ( 200 g) WYKONANIE: Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Cebulę drobno posiekać. Nasiona jałowca utrzeć w moździerzu. Śliwki pokroić w paseczki Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć aż zmięknie. Dodać kapustę, śliwki, jałowiec- smażyć 15 minut. Dodać przyprawę "5 smaków", wymieszać, zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie. Na oleju podsmażyć

Smaczny zeszyt
Bigos świąteczny 111

przepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)słodką paprykę. Zalewamy połową szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu. Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy

Mostek w kuchni
Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską/pieczeń rzymska 154

Uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego , więc często je piekę w rozmaitych wersjach. Tym razem chciałam Wam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z kapustą pekińską , która zawsze jest istnym hitem w moim domu. Taka pieczeń doskonale sprawdzi się na co dzień oraz podczas rodzinnych imprez. Idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać na obiad oraz jako(...)pyszną przekąskę. Polecam! A tu możecie zerknąć na inne pieczenie z przeróżnymi dodatkami - klik . Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - składniki:  (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka) 1 cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska

Di gotuje
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 161

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Grzyby płuczemy

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 161

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Grzyby płuczemy

Kuchnia MagdaLeny
Kapusta z grzybami 131

Już się obawiałam, że nie zdążę dzisiaj zostawić Wam przepisu. Jednak udało mi się dopiero coś napisać tak późną porą. Jest to przepis na kapustę z grzybami, która pojawia się na moim wigilijnym stole od zawsze. I może zdziwi Was fakt dodania vegety do kapusty, ale na prawdę zyskuje ona wtedy na smaku. Niektórym może to nie odpowiadać, jednak(...)przypadku nie złamię mojej kulinarnej tradycji świątecznej ;) Składniki: 600 g kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1/4 kostki masła 1 łyżka vegety Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości - około 30 minut. Odcedzić. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić. Do gorącej kapusty dodać masło, ugotowane suszone grzyby oraz vegetę. Dokładnie

My simple kitchen
Surówka z kiszonej kapusty 133

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu klasyczna surówka z kiszonej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Kapusta kiszona to bomba witamin, bardzo zdrowa dla naszego organizmu, w sam raz na zimową porę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 jabłko 3-4 łyżki oleju rzepakowego kilka gałązek posiekanego koperku bądź natki(...)pietruszki pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę w razie konieczności odsączamy z nadmiaru wody, kroimy drobno i przekładamy do miski, cebulę kroimy w dość drobną kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tace o drobnych oczkach, wszystko przekładamy do miski z kapustą, dodajemy olej, pieprz,posiekany koperek/pietruszkę, całość dokładnie mieszamy, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 188

faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać(...)naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 188

faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać(...)naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka

Kuchnia MagdaLeny
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki 103

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki to pyszna propozycja, która idealnie urozmaici każde danie obiadowe. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, pełna witamin oraz dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Przyznam, że taką surówkę lubię podjadać w wersji solo i często przygotowuję ją z różnymi olejami tłoczonymi na zimno. Tym razem użyłam oleju z ostropestu, który nadał całości ciekawego(...)Wspomaga jej regenerację i tworzy naturalną barierę przed truciznami oraz nadmiarem toksyn. Działa żółciotwórczo, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i cechuje się działaniem przeciwzapalnym. Samo zdrowie.   Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki - składniki:   1 kapusta pekińska (średnia) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej   1/2 papryki zielonej Dodatkowo: około 4-5 łyżek oleju (u mnie tym razem olej

Di gotuje
Wigilijny kulebiak (z kapustą kiszoną i grzybami). 131

Dziś zapraszam na tradycyjny, drożdżowy, wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto jest mięciutkie, nadzienie soczyste i pełne smaku, idealny jako dodatek do barszczu czerwonego. Ja zawsze piekę go wcześniej i mrożę, wyjmuję wieczorem, dzień przed wigilią i pozwalam mu samoistnie odmarznąć. Przed samym podaniem ogrzewam go w piekarniku przez około 10 minut, żeby był lekko ciepły. Smak(...)konsystencja są takie same jak zaraz po upieczeniu, a ja zyskuję sporo czasu. Polecam! Składniki na Wigilijny kulebiak: NADZIENIE: 400 g kapusty kiszonej spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz      Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i odstawiamy na godzinę, żeby odzyskały jędrność (mogą się moczyć dłużej, nawet całą noc). Po tym czasie wstawiamy

Rozpustne gotowanie
Krokiety w panierce z suszonymi grzybami 112

Krokiety z kapustą i grzybami robię często lecz na święta aby wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby.  Panierka w proporcjach 15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody  Ciasto na naleśniki ok. 2 szklanki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka  ok.1 szklanka wody może być gazowana(...)jajka 50 ml. oleju sól Farsz 600/700 gramów kapusty kiszonej 10/15 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula łyżka masła sól pieprz Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę ciasto powinno być lejące nie za gęste aby usmażone naleśniki nie pękały podczas zwijania. Odstawiamy na 15/20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Farsz Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania