wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać mięsa w liście kapusty. Osobiście uważam, że obie metody są przepyszne, delikatnie różnią się smakiem i są równie czasochłonne. Jeżeli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście gołąbków sami spróbujcie obu wersji i porównajcie. Tutaj znajdziecie przepis(...)najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT . Składniki na 19-20 gołąbków: – 900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu (lub 250ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 4 łyżki śmietanki
Be Fit Be StrongŚwietna propozycja na bezmięsny obiad. Rewelacyjne w smaku kotlety z białej fasoli i kiszonej kapusty. Dodatek kiszonej kapusty sprawia że kotleciki nabierają fajnego wyrazistego smaku. Świetnie smakują z pikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki 200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej(...)małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie w tej samej wodzie ugotować i dobrze odsączyć na sicie, Fasolę z puszki po prostu odcedzamy. Kapustę kiszoną bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru soku i drobniutko posiekać. Cebulkę pokroić w kosteczkę i lekko zeszklić na odrobinie tłuszczu (u mnie masło) Fasolę i podsmażoną cebulkę przekładamy do miski
Andzia PichciŁazanki to bardzo proste danie obiadowe lub kolacyjne które można przyrządzić na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją są łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą, polecam spróbować :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram boczku surowego wędzonego 1/2 małej główki białej kapusty 250 gram makaronu łazanki lub innego 2 średnie cebule ok 150 gram kiełbasy sól,pieprz,papryka słodka opcjonalnie olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę drobno szatkujemy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, na patelni przesmażamy boczek i kiełbasę, gdy ładnie się przyrumieni przekładamy do naczynia, w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, na wytopionym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę, ( w razie potrzeby możemy podlać trochę oleju
Blog kulinarny S9.PLprosta sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej sprawdzi się przy każdej okazji. Oprócz kilku składników oraz ekspresowego przygotowania jest naprawdę smaczna. Koniecznie sami spróbujcie! Sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej - składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym lub w wodzie) 1/2 kapusty pekińskiej (niewielkiej) 1/2 puszki kukurydzy kawałek białej części pora (można użyć cebuli(...)Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Sałatka z tuńczyka, jajek i kapusty pekińskiej - przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo i następnie pokroić w kostkę, a kapustę z porem drobno posiekać. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku za pomocą soli i pieprzu
Di gotujeKupiłam w markecie chińską kapustę pak choi bez jakiegoś szczególnego pomysłu na nią. I tak sobie leżała kilka dni aż postanowiłam ją wykorzystać do siekanych kotletów jako że miałam też odkrojone kawałki fileta z kurczaka, dołożyłam pieczarki cebulę i tak powstał pyszny obiad. Ale jeżeli nie macie akurat pod ręką kapusty pak choi to można zastąpić każdą(...)inną kapustą. Z podanych składników wyszło 6 kotlecików siekanych 150 gramów fileta z kurczaka 1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty 2 średnie pieczarki ok.50 gramów pół malej cebuli czerwonej 1 łyżka majonezu 1 jajko 4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna sól pieprz wegeta Tłuszcz
Andzia PichciPierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej. Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się(...)wypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej
Codziennik Kuchennyniż tradycyjna ale też pełna smaku. Warto się przekonać i spróbować. Styczeń sprzyja lżejszemu jedzeniu:) Bigos z wędzonym tofu SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża cebula po 300 g kapusty - białej i kiszonej 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" 4 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju 200 g wędzonego tofu 1 słoik(...)koncentratu pomidorowego ( 200 g) WYKONANIE: Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Cebulę drobno posiekać. Nasiona jałowca utrzeć w moździerzu. Śliwki pokroić w paseczki Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć aż zmięknie. Dodać kapustę, śliwki, jałowiec- smażyć 15 minut. Dodać przyprawę "5 smaków", wymieszać, zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie. Na oleju podsmażyć
Smaczny zeszytprzepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)słodką paprykę. Zalewamy połową szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu. Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy
Mostek w kuchniUwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego , więc często je piekę w rozmaitych wersjach. Tym razem chciałam Wam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z kapustą pekińską , która zawsze jest istnym hitem w moim domu. Taka pieczeń doskonale sprawdzi się na co dzień oraz podczas rodzinnych imprez. Idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać na obiad oraz jako(...)pyszną przekąskę. Polecam! A tu możecie zerknąć na inne pieczenie z przeróżnymi dodatkami - klik . Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - składniki: (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka) 1 cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska
Di gotujePierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Grzyby płuczemy
Kuchnia MagdaLenyPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Grzyby płuczemy
Kuchnia MagdaLenyJuż się obawiałam, że nie zdążę dzisiaj zostawić Wam przepisu. Jednak udało mi się dopiero coś napisać tak późną porą. Jest to przepis na kapustę z grzybami, która pojawia się na moim wigilijnym stole od zawsze. I może zdziwi Was fakt dodania vegety do kapusty, ale na prawdę zyskuje ona wtedy na smaku. Niektórym może to nie odpowiadać, jednak(...)przypadku nie złamię mojej kulinarnej tradycji świątecznej ;) Składniki: 600 g kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1/4 kostki masła 1 łyżka vegety Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości - około 30 minut. Odcedzić. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić. Do gorącej kapusty dodać masło, ugotowane suszone grzyby oraz vegetę. Dokładnie
My simple kitchenBardzo łatwa i szybka w przygotowaniu klasyczna surówka z kiszonej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Kapusta kiszona to bomba witamin, bardzo zdrowa dla naszego organizmu, w sam raz na zimową porę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 jabłko 3-4 łyżki oleju rzepakowego kilka gałązek posiekanego koperku bądź natki(...)pietruszki pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę w razie konieczności odsączamy z nadmiaru wody, kroimy drobno i przekładamy do miski, cebulę kroimy w dość drobną kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tace o drobnych oczkach, wszystko przekładamy do miski z kapustą, dodajemy olej, pieprz,posiekany koperek/pietruszkę, całość dokładnie mieszamy, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLfaszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać(...)naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka
Kuchnia MagdaLenyfaszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać(...)naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka
Kuchnia MagdaLeny